24 / 04 / 2024

Ev turizmi 'yangın merdivenine' takıldı!

Ev turizmi 'yangın merdivenine' takıldı!

Ali Danış, "En büyük sorun yangın tertibatında çıkıyor. Yangın merdiveni isteniyor. Biz, 'tamam yapalım' dediğimizde bu sefer Anıtlar Kurulu çoğu bina tarihi olduğundan izin vermiyor" dedi




Butik otel ve benzeri ev turizmi yapan yerlere geçtiğimiz ay başlayan denetimler tüm hızıyla sürüyor. Kısa bir süre önce polis ve maliye ekipleri Galata'da ruhsatsız olduğu gerekçesiyle bazı apartları kapatmış buralarda kalan turistler eşyalarıyla sokak ortasında bırakılmıştı. Ev turizmi yapan işletmeler, yasa dışı bir iş yapıyormuş gibi bir algı yaratılmasından rahatsız. Çoğunlukla Galata Bölgesi'nde yer alan bu işletmelerin en büyük sorunu ise ruhsat alamamak. 


Ev Turizmi Derneği Başkanı Ali Danış, "İlgili belediyeler konaklama yaptığımız için ruhsat almamız gerektiğini söylüyor. Biz ruhsat alabilmek için 2 yıldır uğraşıyoruz. Ancak geçerli olan mevzuat ev turizmini kapsamıyor"diye konuştu. Danış şöyle devam etti: "En büyük sorun yangın tertibatında çıkıyor. Yangın merpeni isteniyor. Biz, 'tamam yapalım' dediğimizde bu sefer Anıtlar Kurulu çoğu bina tarihi olduğundan izin vermiyor. İşletmelerimiz Galata bölgesinden Şişli ve Karaköy'e kadar tarihi dokuda yer alıyor. Binalar bitişik nizam. Biz dernek olarak bir takım çalışmalar yaptık ve standartlar belirledik. Amacımız bu düzenlemeleri kamu ile birlikte yapmak. Yangın söndürme tertibatını ve dedektörleri derneğimiz üyelerine zorunlu kıldık." 'Biz otel müşterisine hitap etmiyoruz' Ev Turizmi Derneği çatısı altında 70 üyeye sahip olduklarım ve üye sayısının hızla arttığını dile getiren Ali Danış, "Dernek üyelerimizin tamamı vergisini veren, bu konuda sorun yaşamayan üyeler. Bizden yüzde 18 KDV kesilirken, otellerden yüzde 8 kesiliyor. Eğer biz de konaklama tesisiysek bizden de yüzde 8 vergi alınsın" dedi. 


Konaklama hizmeti vermelerine karşın otellerden farklı bir kitleleri olduğunu belirten Danış, "Biz otel müşterisine kesinlikle hitap etmiyoruz. Geçtiğimiz haftalarda denetim sonrası çantasıyla sokakta kalan turistin hali hiç hoş değil" diye konuştu. 


Ev turizmi işletmelerinin saatlik kiralandığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu vurgulayan Danış, bu iddiaların önüne geçmek için dernek üyelerinin 2 günün altında kiralama yapmaması kuralı getirdiklerini bildirdi. 


'Tophane'deki grup bizi endişelendiriyor' "Asayiş ile ilgili herhangi bir durum olduğunda oteller neler yapıyorsa biz de aynısı yaparız" açıklamasında bulunan Danış, "Müşterilerimizin kimlik fotokopilerini alıyoruz. Bu son derece normal. Ancak Tophane bölgesindeki hareketlilik bizi endişelendiriyor. Sayısal olarak az ama etkili bir grup var. Ev turizmi yapan işletmeleri basmalarından korkuyoruz. Biz bu sektörü ayakta tutacak daha ileriye götürecek standartları oluşturmak istiyoruz. Bu yönde de adımlar attık.  İlgili bakanlık ve belediyelerle çalışmaya hazırız" dedi. 



Dünya/Melih KOCAGİL 


Geri Dön