23 / 04 / 2024

Kayseri'de Full Scale yangın testleri yapıldı!

Kayseri'de Full Scale yangın testleri yapıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Dr. Robert Murjahn Enstitüsü Bilimsel Araştırma Merkezi işbirliği ile dış cephe ısı yalıtım sistemlerinin yangın performansını ölçen "Full Scale" yangın testleri Türkiye'de ilk kez yapıldı.



Geçtiğimiz günlerde yalıtım alanında Türkiye'de bir ilke daha imza atıldı. Kayseri'de gerçek bina ölçekli bilimsel metodlar ile gerçekleştirilen testler, doğru malzelemeleri ve uygulama tekniklerini bilimsel yolla tespit etmenin yanı sıra bakanlığın yangınla ilgili yönetmelik çalışmalarına bilimsel veriler sunması açısısından da ayrı bir önem taşıyor. 



Yayılma yok!


Son yıllarda peş peşe meydana gelen yangınlar, binalarda kullanılan yapı malzemelerinin yangına karşı dayanımını da sorgulatır hale getirmişti. 

Testlere katılan Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin, "Bakanlık ve özel sektör işbirliği ile gerçekleşen bu bilimsel testler sonucunda elde ettiğimiz veriler, düzenleyeceğimi kanun, yönetmelik ve mevzuatlarda ışık tutacak" diye konuştu. 

Merdin, taş yünü, EPS gibi yalıtım malzelemeleri kullanılan ve farklı kombinasyonlarda, gerçek bina ölçeğinde uygulanmış dış cephe sistemlerinin (mantolama), yüzey yangın yürümesi gerçekleştirmediğini, yangının yayılmasına katkı vermediğini gözlemlemiş bulunuyoruz" açıklamasında bulundu. 



TESTLER GEÇİLDİ!


 Dr. Robert Muıjahn Enstitüsü Bilimsel Araştırma Merkezi (RMITürkiye) Müdürü Güneş İnan'da taş yünü, EPS gibi farklı yalıtım malzemeleri ve farklı kalınlıkta yalıtım malzemeleri kullanılan mantolama sistemleriyle yapılan deneylerin hepsinin malzeme ve kalınlık farkı olmaksızın aynı yangına karşı dayanım performansını gösterdiğini ve testleri geçtiğini kaydetti. 




Bilimsel veriler ışık tutmadı!


Güneş İnan, mantolama sistemlerinin yangına dayınımının sadece kullanılan ısı yalıtım malzemesiyle ilgili olmadığına dikkat çekerek, mantolamanın cephe sıvası, güçlendirme amaçlı sıva içine gömülü file ile birlikte bir sistem olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 


Gerçekleştirilen testlerin son 15 yıldaki mantolama uygulamalarının yangın açısından güvenli olduğunu ortaya koyduğuna değinen Güneş İnan, "Test sonuçları, EPS içeren mantolama sistemlerinin yükseklik sınırı veye bina tipi kısıtlaması olmadan tüm binalarda kullanılabileceğini gösterdi" diye konuştu. 


Bakanlığın hazırladığı yönetmeliklerle, özellikle yangın riski yüksek olan binalarda bu testlerde başarılı olmuş sistemlerin kullanılması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.


Posta


Geri Dön