25 / 04 / 2024

Ev'de çifte rekor!

Ev'de çifte rekor!

Kamu bankaları tarafından konut kredi faizlerinin düşmesiyle çifte rekor yaşandı. Temmuz'da hem kredili satışta hem toplam satışta tüm zamanların rekoru kırıldı.



Kamu bankalarının haziran ayında açıkladığı avantajlı konut paketi ev sahibi olmak için bekleyen binlerce aileyi alıma yönlendirdi. Düşük faiz imkanını kaçırmak istemeyen vatandaş alıma yönelince rekor üstüne rekor kırıldı. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Haziran ayında tüm zamanların en yüksek haziran ayı ve tüm zamanların en yüksek kredili satışı yaşandı, temmuz verileri haziranı solladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de konut satışları temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 124.3 yükselerek 229 bin 357'ye ulaştı. 

SALGINA RAĞMEN YÜKSELDİ

İpotekli alımlar ise geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 900.6 artarak 130 bin 721 oldu. Toplam konut satışları içinde kredili satışların payı yüzde 57 oldu. Senet ya da peşin gibi diğer alım türleri de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.6 yükselerek 98 bin 636'ya ulaştı. Böylece hem banka kredili konut satışında hem de toplam konut satışında tüm zamanların en yüksek rakamı oldu. Ocak-temmuz dönemine bakıldığında ise koronavirüse rağmen geçen yılın üzerinde konut satışı gerçekleştiği görülüyor. Bu yılın ilk 7 ayında konut satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40.5 arttı ve 854 bin 126'ya çıktı.

2. EL KONUT ÖNDE

Temmuz ayında da vatandaşlar en çok 2. el konutları tercih etti. 2. el konut satışı geçtiğimiz ay yüzde 155 arttı ve 161 bin 420'ye ulaştı. Sıfır konut satışı ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 74.5 yükselerek 67 bin 937 oldu. Toplam satış içinde sıfır konutun payı yüzde 29.6’da kaldı. Koronavirüs olumsuz etkisini yabancıya satışta gösterdi. Temmuz ayında yabancılara konut satışı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34.6 düşüş göstererek 2 bin 741’e geriledi. Geçtiğimiz yılın ilk 7 ayında yabancılar Türkiye’den 24 bin 144 konut alırken bu yılın aynı döneminde 17 bin konut satışı gerçekleşti.

FAİZLER DEĞİŞTİ

Nisan ve mayıs ayındaki sıkıntılı dönemin haziran ve temmuz satışlarıyla telafi edildiğinden bahseden sektör temsilcileri 2020 yılını geçtiğimiz yılın yüzde 15-20 üzerinde satışla tamamlamayı amaçlıyor. Konut satışında en önemli kriterin faiz oranları olduğundan bahseden sektör temsilcileri kredi faizlerinin artmasıyla satışların düşeceğinden bahsediyor. Haziran ayında kamu bankaları tarafından kredi faizi sıfır konutta yüzde 0.64’e, ikinci elde 0.74’e çekilmiş, 12 ay ödemesiz dönem  fırsatı sağlandı. Ödemesiz dönem sona ereken kredi faizleri yüzde 0.87 ile 1.05 arasında değişiklik gösteriyor.

Ev de çifte rekor!

Ev de çifte rekor!

RUHSAT VERİLEN BİNA SAYISI YÜZDE 45 ARTTI

Ev de çifte rekor!

TÜİK tarafından ocak-haziran dönemiyle ilgili yapı izin istatistikleri yayınlandı. Belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı yılın ilk 6 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 45.5, yüz ölçümü yüzde 40.8, değeri yüzde 54.8 ve daire sayısı yüzde 72.9 yükseldi. Yapı ruhsatı verilen yapıların yüz ölçümü 43.9 milyon metrekare olurken, bunun 23.8 milyon metrekaresinin konut, 11.4 milyon metrekaresinin konut dışı ve 8.7 milyon metrekaresinin ortak kullanım alanı olduğu ortaya çıktı. Yapı kullanma izin belgelerinde (iskan) bina sayısı yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 35.6 düşüş gösterdi. 

‘TÜM ZAMANLARIN EN İYİ RAKAMINA ULAŞILDI’

Bakan Albayrak, Twitter hesabı üzerinden, konut satışlarını değerlendirdi ve şu açıklamalarda bulundu: “250 alt sektörü harekete geçiren inşaat sektörü hareketlenmeye devam ediyor. Konut satışları temmuzda tüm zamanların en iyi rakamlarına ulaşarak tarihi rekor kırdı. Vatandaşlarımızın ev sahibi olması noktasında kamu bankalarımızın payı büyük. Bankalarımıza teşekkür ediyorum.”

2020 Temmuz'da 229 bin 357 konut satıldı!


Geri Dön