20 / 04 / 2024

Evden çıkmak isteyen kiracı ne yapmalı?

Evden çıkmak isteyen kiracı ne yapmalı?

Ev sahibi kiracıların evinden çıkmasını isteyebilir. Aynı şekilde kiracılar, ev sahipleri talep etmeden kendileri de evden çıkmak isteyebilir. Peki bu durumda kiracı ne yapmalıdır? İşte detaylar!



KİRACI İSTEDİĞİ ZAMAN EVDEN ÇIKABİLİR Mİ?

Kiracı çıkmayı istediği zaman konutu tahliye edebilir. Gayrimenkul malikinin, kiracının tahliyesini isteyebilmesi için kira sözleşmesini imzalandığı tarihten başlayarak 10 yıl geçmesi gerekmektedir. Ama belirli ya da belirsiz süreli yapılan kira sözleşmelerinde evi tahliye etme süresinde uygulanan bir istisna bulunur.

EVDEN ÇIKMAK İSTEYEN KİRACI NE YAPMALIDIR?

Kiracı eğer isterse sözleşme süresinin bitiminden 15 gün önce bildirimde bulunarak oturduğu konuttan çıkabilir. Belirsiz süreli olan kira kontratlarında, 10 yıllık süre geçtikten hemen sonra uzayan yılların bitmesine 3 ay evvel bildirimde bulunulur ve tahliye süreci başlar. Aksi halde çıkarılamaz.

KİRA KONTRATI KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

Kira sözleşmeleri taraflar tarafından belirli ya da belirsiz süreli olarak yapılabilir. Buna ek olarak da kira süresinin belirlenmesinde de kanunlarda herhangi bir sınırlama yoktur. Bu konu çerçevesinde örnek verirsek, kiraya veren ile kiracı eğer anlaşma sağlarlar ise 50 yıllık bir kira sözleşmesi bile yapabilirler.

HİSSELİ EVDEN KİRACI NASIL ÇIKARILIR?

Elbirliğiyle mülkiyette, misalen bahsedilen mülk ölen kişi adına kayıtlıdır ve mirasçılara intikali gerçekleşmemiştir. Tüm pay sahiplerinin kira sözleşmesine imza atmaları gerekmektedir. Aksi durumda çoğunluk bile imzalamış ise sözleşmeyi örtülü ve açık bir şekilde kabul etmeyen hissedar kiracıyı tahliye ettirebilir.


Geri Dön