07 / 05 / 2024

Evi satın alan kişi kiracıyı çıkarabilir mi?

Evi satın alan kişi kiracıyı çıkarabilir mi?

Kiracı, ev sahibinden oturmak istediği mülkü belli bir süreliğine kiralayan kişidir. Peki ev sahibi değişirse, bu durumda kiracı ne yapmalıdır? İşte ev sahibinin değişmesi durumda meydana gelecek durumlar!



EVİ SATIN ALAN KİŞİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Kiracılar ve ev sahipleri bazı sorunlar ile karşılaşabilir. Satın alınan evle beraber pek çok problem meydana gelebilir. Fakat satın alınan evde kiracı varsa başka problemleri de beraberinde getirebilir. Satın alınan eve hemen yerleşmek isteyen ev sahibi için bu durum daha da zorluklar oluşabilir. Evi satın alırken sahip olduğunuz dairede yaşayan kiracının bir önceki ev sahibi ile yapmış olduğu sözleşmeyi kabul etmiş durumdasınız. Yasalara göre de kiracıların korunma durumu nedeni ile dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Bu yüzden konut satın alırken kiracı durumunu detaylı bir şekilde öğrenmeniz size fayda sağlayacaktır. Kira kontratı varken evin satılma gibi bir durumu olursa, yani içerisinde bir kiracı bulunan daire satın alınmış ise kiracıyı evden çıkarmak için uymanız gereken bazı kurallar vardır. Bir anlaşmazlık söz konusu olmaması için yeni ev sahibinin kanunlar göre hareket etmesi önemlidir. Kiracı ile yaşanacak herhangi bir anlaşmazlık olursa iki taraf için de yasal yollar mevcuttur. Taraflar yaşanan sorunlar yüzünden Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunabilirsiniz.

Belirlenen kanuna göre yeni ev sahibi, eğer kira sözleşmesine göre tapuda şerh yoksa tapu devrinden sonra bir aylık süre içerisinde kiracıya ihtarname gönderip evden çıkmasını isteyebilir. İhtarname işlemi yapıldıktan sonra kira sözleşmesinin bitiş zamanına yakın altı aydan uzun süreli ise kiracı altı ay içinde evi boşaltmalıdır. Kiracı evden çıkmak istemez ise dava yoluyla tahliyesi istenebilir. Tapu işlemi gerçekleştikten sonra bir ay içinde ihtarname yollanmaz ise yeni daire sahibi, kirayı veren kişiye ait kira kontratının koşullarını kabul etmiş olur. Kiracı bu süre içerisinde kira kontratının şartlarına göre davranmazsa örnek verirsek, ödemesi gereken kira ücretini belirli sürede ödemez ise daha erken bir zaman içinde evden çıkarılır.

Hisseli tapu nasıl bölünür?

TEB ile mobilya alışverişlerinden karlı çıkın! TEB’ten dev kampanya!

Bir evin iskanı yoksa ne olur?


Geri Dön