23 / 04 / 2024

Evim mağdurlarının yüzü güldü! Alacaklar için çözüm bulundu!

Evim mağdurlarının yüzü güldü! Alacaklar için çözüm bulundu!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun tasfiye ettiği 21 evim firmasına para ödeyen 49 bin 419 kişinin paralarının bir bölümü, tasfiyesi yapılan firmaların araç satışıyla giderilirken, bir kısmını da TMSF'nin karşılaması öngörülüyor.



Gündemde ‘Evim mağdurları’ şeklinde nitelendirilen faizsiz uygulama ile konut ve araç alan vatandaşların alacaklarıyla ilgili çözüm yöntemi geliştirildi. Geçtiğimiz sene Temmuz'a Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) tasfiye ettiği 21 firmadan konut ve araç almak için para ödeyen 49 bin 419 evim mağdurunun karşılaştığı mağduriyetin çözülmesi amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı, BDDK, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ve tasarruf finansman şirketlerinin temsilcileriyle gerçekleştirilen görüşmede anlaşma da yapıldığı belirtildi. 

Evim mağdurlarının yüzü güldü! Alacaklar için çözüm bulundu!

Bulunan çözümle bu firmalardan 765 milyon Türk Lirası tutarında alacağı bulunan vatandaşların sektörde kalmayı başaran ve lisansa sahip olan 6 şirketin arasında paylaştırılmasına karar verildi. Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; yapılan toplantı kapsamında sistemde kalmayı istemediklerini belirten mağdur vatandaşlar için de paralarını alarak çıkma hakkı verildiği belirtiliyor. Mağdurlar tarafından şirektlere ödenen paraların bir bölümü, tasfiyesi yapılan şirketlerin araç satışından giderilirken, bir kısmının da TMSF tarafından karşılanması öngörülüyor.

Sektörde faaliyetlerine devam eden firmalar arasında ise Eminevim, Sinpaş Yapı İmece Yatırım, Fuzul Gayrimenkul, Birevim ve Çözüm Tasarruf (birleşti)  Katılımevim ve Meskenfinans (birleşti) bulunuyor. 

Evim mağdurlarının yüzü güldü! Alacaklar için çözüm bulundu!

Nisan'da yasa geliyor

Şirketlere geçişin şartlarının da masaya yatırıldığı toplantı kapsamında, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın konuya ilişkin yasa tasarısının hazırlığını yaptığı belirtildi. Meclise yollanan çalışmanın en geç Mart- Nisan gibi Meclis’ten geçmesi de planlanıyor. Tasarıdaki konuların ise şu şekilde olmasına yer veriliyor: 

Evim mağdurlarının yüzü güldü! Alacaklar için çözüm bulundu!

“Süreçte geçişin sağlanmasıyla birlikte firmalar mağdurlarla yeniden sözleşme imzalayacak. Geçişte sözleşme tutarları değişmediği sürece organizasyon ücreti alınmayacak. Ya da ayrılmak isteyene sistemden çıkma imkânı tanınacak.”

Evim mağdurları için yeni yasa teklifi yolda!


Geri Dön