26 / 04 / 2024

Evin gerçek değeri nasıl belirlenir?

Evin gerçek değeri nasıl belirlenir?

Gayrimenkul yatırımları büyük bedeller ödeyerek yapılan yatırımlar. Bu sebeple ev alırken veya satarken gerçek değerini belirlemek de kritik bir konu. Peki eviniz ne kadar değerli?



Gayrimenkul yatırımı çok büyük bedeller ödeyerek yapılan bir yatırım. Bu sebeple de konut alırken ya da satarken gerçek değerini belirlemek de kritik bir konu. Peki eviniz ne kadar değerli? İşte Posta gazetesinden Meltem Kara'nın haberi...

Hem konut alanın hem de satanın zarar etmemesi için doğru rakamı belirlemek çok önemli. Ev satarken yüksek fiyat belirlerseniz, talebi ve satışı yavaşlatmak gibi bir riskiniz bulunuyor, düşük fiyat belirlerseniz de zarar edersiniz. Ev alırken de aynı durum söz konusu. Benzerlerine göre, daha fazla bedel ödememek için alacağınız konuta dair iyi bir araştırma yapmanız gerekli. Ödeyeceğiniz fiyat evin gerçek değeri mi yoksa siz değerinden fazla mı ödüyorsunuz? Peki evin gerçek değeri nasıl belirlenir?

KİRA DEĞERİNE BAKIN

Evin değeri belirlenirken en çok kullanılan ve en gerçekçi yöntemlerden biri de kira bedeline göre hesaplama yapmaktır. Devam eden yıllarda konuttan elde edilecek toplam kira geliri, evin değerini belirlemek için de önemli bir kriter. Türkiye'de konut yatırımının ortalama geri dönüş süresi 19,5-20 yıl civarı. Buna göre, 20 yıllık kira gelirinin toplamını hesaplayarak, evin gerçek değerine ulaşmanız mümkün.

KIYASLAMA YAPIN

Evin değerini kira bedeline göre hesapladıktan sonra uygulamanız gereken ikinci kriter de 'kıyas' olmalı. Kıyas yöntemi yanıltıcı olabileceği için tek başına yeterli olmaz. Önce kira değerini hesaplayıp, ardından almak/satmak istediğiniz evle yakın konumda bulunan diğer konutların fiyatlarını araştırıp karşılaştırma yapmanız gerekiyor

KONUM ÇOK ÖNEMLİ

Konutun fiyatını etkileyen en önemli unsurlardan biri ise konum. Evin merkezi bir bölgede yer alması fiyatını yükseltir. Ayrıca havalimanı, otoyol, kanal gibi mega projeler, Millet Bahçeleri gibi yeşil alana yönelik yatıranlar ve metro gibi ulaşım projelerine yakınlık da evin değerini yukarı yönlü değiştiren unsurlar arasında yer alıyor. Evin çevresine bu gibi yatırımların yapılacağının duyurulması bile evin değerini hemen artırır.

UZMANINA SORUN

En çok kullanılan değer bulma yöntemi, kira değeri ve kıyaslamayı kullanarak bulunacak olan bedelin ortalamasını almaktır. Eğer yine de emin otamıyorsanız gayrimenkul değerleme şirketlerinden ve emlak danışmanlarından ekspertiz için yardım alabilirsiniz. Son dönemde değerleme şirketleri kendi internet sitelerinde evinizin bazı bilgilerini girdiğiniz takdirde ortalama fiyat sunma hizmeti de veriyot. Bu değerler de size fikir verebilir.

METREKARE HESABI

Evin bulunduğu bölgeye yönelik metrekare hesabı da önem taşıyor. Gayrimenkul olduğu  bölgeye hatta birim metrekare fiyatını bulabilirsiniz. Bu birim metrekare fiyatını konutun metrekaresiyle çarptığınızda ortaya çıkan değerde işe yarayabilir.

EVİN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Bir konutun değeri belirlenirken çevreye ilişkin tüm özellikleri inceledik. Şimdi sırada evin kendi özellikleri var. Fiyatı belirlerken, evin sitede olması, yeni bina olması, ışık alan cephede bulunması, asansör, otopark, sosyal tesis, teknolojik hizmetler gibi özellikler de fiyatta çok etkili oluyor. Diğer bir yandan manzara faktörü de devreye girdiğinde fiyat artıyor.

Ev alacaklar dikkat! Kazandıran ipuçları!


Geri Dön