24 / 04 / 2024

Konutun gerçek değeri nasıl belirlenir?

Konutun gerçek değeri nasıl belirlenir?

Konut alımlarında ya da satışlarında bazı kurnazlıklar ve hileler yapılabiliyor. Bazen ev sahipleri bazen de kiracılar bu nedenle mağdur oluyor. Masraflardan kaçınmak isteyen kişiler evlerin değerini düşük gösteriyor. Peki evin gerçek değeri nasıl belirlenir?



Konut alımlarında ya da satışlarında bazı kurnazlıklar ve hileler yapılabiliyor. Bazen ev sahipleri bazen de kiracılar bu nedenle mağdur oluyor.

Gayrimenkul alımlarında ya da satışlarında bazı anlaşmazlıklar ve mağduriyetler yaşanıyor. Masraflardan kaçınmak isteyen kişiler evlerin değerini düşük gösteriyor. Bu durumda ev alacakların ve ev kiralayacakların dikkat etmesi gereken bazı unsurlar bulunuyor.

Konutun gerçek değeri nasıl belirlenir?

Ev alırken evin gerçek değerini öğrenmek için bazı yöntemler bulunuyor. Peki bu yöntemler neler? Peki evin gerçek değeri nasıl öğrenilir?

Bir konutun gerçek değeri belirlenirken, konutu alacak kişinin de satacak kişinin de zarara uğramamasına dikkat ediliyor.

Bir konutun gerçek değerini öğrenmek pek de kolay değil. Konutun gerçek bedeli birçok faktör sayesinde belirleniyor. Örneğin, evin konumu, ulaşım imkanları, evin güneş alıp almaması ve bulunduğu cephe gibi.

Konutun gerçek değeri nasıl belirlenir?

BAŞKA KONUTLARLA  KARŞILAŞTIRIN

bir evin gerçek değerinin tespit edilmesi için karşılaştırma yapılması önem arzeder. Karşılaştıma yapılarak bir konutun değeri belirlenebilir. 

Satın alınması düşünülen konutla aynı ya da benzer konumda bulunan farklı satılık evlerin fiyatlarında bir karşılaştırma yapılabilir. 

Konutun gerçek değeri nasıl belirlenir?

KİRA BEDELİ ÖNEMLİ 

Bir evin değeri tespit edilirken en basit ve en doğryöntem; kira tutarı baz alınarak gerçek değeinin hesaplanması.

Herhangi bir konutun bedeli, o gayrimenkulün gelecete sahibine kazandıracağı bedel ile doğru orantıda değişiyor. 

Evin kira bedeliyle sahibine kazandırdığı para, toplam kira bedelinin belirlenmiş çarpanlarla hesaplaması yapılarak gerçek değer tespit edilebilir. Bu hesaplama; evin yıllık yani 12 aylık kira bedeli öğrenilerek, amortisman süresiyle çarpılır ve tahmini bir değer bulunarak yapılır. 

Kira bedeli çok yüksek bir evin değeri de artarken, kirası az olan bir konutun değeri azalır. 

Konutun gerçek değeri nasıl belirlenir?

BİLENE DANIŞMALI

Eğer satın alınmak istenen evib fiyatından tam olarak emin olunamıyorsa, konuyla ilgili bir uzmana danışılması mantıklı ve doğru yol olur. 

Evle ilgili gayrimenkul değerleme şirketlerinden ve emlak danışmanlarından yardım istenebilir, danışmanlık talep ediliebilir. Gayrimenkul değerleme şirketleri ve emlak danışmanları aracılığıyla öğrenilecek olan yanıtlarla gelecekte ortaya çıkabilmesi olası mağduriyetler de engellenir. 

Konutun gerçek değeri nasıl belirlenir?

HANGİ ÖZELLİKLER DEĞERİ ARTIRIR?

- Merkezi lokasyonda bulunması,

- Fazla ulaşım imkanının bulunması,

- Yeni yapı olması,

- Konutun ışık alan cephede yani güney cephede yer alması, 

- Ön cephede bir konut olması, 

- Evin ara katta bulunması ( çatı, en üst kat, bodrum, veya 1. katta yer almaması)

- Asansörlü bir binada bulunması, 

- Manzarasının olması ya da önünün açık olması,

- Ortak alanların bulunması ( Spor salonu, sosyal tesis, havuz vs.)

Konutun gerçek değeri nasıl belirlenir?

EVİN GERÇEK DEĞERİ NEDEN ÖNEMLİ?

'Evin gerçek değeri nasıl hesaplanır?', 'Evin değeri nasıl öğrenilir?', 'Evimin fiyatı ne kadar?' ya da 'Konutta gerçek değer hesabı nasıl yapılıyor?' sorularınıncevapları gayrimenkul sahipleri ve yatırımcılar tarafından merak ediliyor ve internet aracılığıyla araştırılıyor.

Konutun gerçek değeri, konut kredisi için önemli olan durumlardan. Konut için çekilen kredide bu değer dikkate alınıyor. 

Genelde banka tarafından değer tespiti için gönderilen eksper tarafından belirlenen değer doğru çıkar. 

Evinin değerini olduğundan düşük gösterenler dikkat!

İstanbul'da kira fiyatları iki kat arttı!

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki fiyat sorunu büyüyecek!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com 


Geri Dön