29 / 03 / 2024

Evini dönüştürmek isteyene devlet desteği!

Evini dönüştürmek isteyene devlet desteği!

Türkiye’de 20 yıl içinde 6.7 milyon konutun dönüşmesi planlanıyor. Dönüşüm kapsamında devlet evini dönüştürmek isteyenlere kira ve taşınma yardımı sunuyor.



Devlet kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırdı. Türkiye’de 20 yıl içinde 6.7 milyon konutun dönüşütürülmesi planlanıyor. Bu nedenle evini dönüştürmek isteyenlere kira ve taşınma yardımı veriliyor.

TÜFE ORANINDA ARTIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, illere göre en düşük 595, en yüksek 960 lira kira yardımı yapıyor. Riskli yapılarda bulunan hak sahiplerine yapılan kira yardımları, Tüketici Fiyatları Endeksi’ndeki (TÜFE) yıllık değişim oranına göre değişiyor. Riskli alanların ve yapıların kentsel dönüşümle sağlıklı hale getirilmesi amacıyla çıkarılan kanun kapsamında, riskli yapılarda oturanlara 18 ay boyunca kira yardımı yapılıyor. Eğer bakanlık tarafından ilan edilen riskli ve rezerv yapı alanlarında dönüşüm yapılıyorsa, bu süre 36 aya kadar yükselebiliyor.

MÜMKÜNSE GEÇİCİ KONUT

Anlaşma kapsamında tahliye edilen yapıların maliklerine mümkün olması durumunda kira yardımı yerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine kadar, geçici konut veya işyeri tahsisi yapılabiliyor. Kira yardımının anlaşmayla tahliye edilen binalara yapıldığını da ekleyelim. Mülkiyetini belgeleyemeyenler bu hakların hiçbirinden faydalanamıyor.

3 TEŞViK BiRDEN

İlk olarak hasar tespitin yaptırılması gerekiyor. Sonrasında ise risk raporu ile il Çevre İl Müdürlüğüne başvuluyor. Bu aşamada, ya kredi faiz desteği veya kira yardımı arasında seçim yapmalısınız. 

6.000 TL YIKIM KREDİSİ

Yıkım kredisi, 1000 metrekarelik bir yapı için 6 bin lirayı buluyor. Kredi tutarının hak sahibinin hesabına aktarıldığı tarihten itibaren, 6 ay içinde yıkım işleminin yaptırılıp enkaz kaldırılıyor. Yapım kredisinde ise anlaşmalı bankalar tarafından kredi kullanım talepleri olumsuz değerlendirildiği takdirde bakanlık destek sağlıyor.

1.920 LİRA TAŞINMA PARASI

Kiracılara 18 ay boyunca kira desteği verilmiyor. Kentsel dönüşüm nedeniyle kiracı olduğu ev ya da işyerinden ayrılmak zorunda olanlara, sadece bir kerelik taşınma yardımı veriliyor. Taşınma yardımı kiracılar için illere göre değişirken, 1.190 ile 1.920 lira arasında, sınırlı ayni hak sahipleri için 2 bin 975 ile 4 bin 800 lira arasında değişiyor.

100 BİN TL'YE KADAR FAİZ DESTEĞİ

Kentsel dönüşüm amacıyla kredi çekenlere faiz desteği sunuluyor. Kira yardımı alan kişiler faiz desteğinden faydalanabiliyor. İkisinden biri seçilebiliyor. Bu desteği 16 banka sağlıyor. Tahliye tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde kredi almak üzere bu bankalara başvurulabiliyor. Bağımsız bölüm başına en fazla 100 bin lira kredi kullanılabiliyor.  

BAŞVURURKEN DİKKAT

Kira yardımı için tahliye edilmesinden sonra en geç bir yıl içinde başvuru yapılabiliyor. İstanbul,  İzmir  ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm müdürlüklerine, diğer illerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne gerekli belgeleriyle dilekçe veriliyor. Ev sahipleri ve kiracılar için farklı belgeler talep ediliyor. Bu belgeler bakanlığın web sitesi üzerinde yer alıyor.

RİSK TESPİTİ YAPTIRIN

Bina risk tespiti yaptırmak amacıyla çoğunluk aranmıyor. Kat maliklerinden bir kişinin bile başvuru yapılabiliyor.  
Risk tespiti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans almış, bu alanda yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar tarafından hayata geçiriliyor. Tespit sonuçu kapsamında bina riskli çıkarsa, yapı için mecburen yıkım sürecine başlanıyor.  Yıkımı durdurmak amacıyla ev sahiplerinin, karara 15 gün içinde itiraz etme hakkı bulunuyor. İtirazların ardından binanın riskli olduğu kabul edilirse, 60 gün içerisinde yıkımı tamamlanıyor. Bunun için ev sahiplerinin bu 60 günlük süre içinde güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğunu ispat ettirmesi gerekiyor.

RAPOR ÜCRETİ VAR

400 metrekarelik bina için 1.812 lira ücret alınıyor. 401 metrekareyi aşan her 80 metrekare için bu bedele 226 lira ekleniyor. Tespit ücretini malikler karşılıyor. 100 metrekare için, bakanlık 600 lira tespit kredisi veriyor. Kredinin geri ödemesi ise 24 ay.

KİRA YARDIMI HANGİ İLDE KAÇ LİRA?

Kira yar dımı miktarı, ile göre değişiyor. Rakamları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı belirliyor.

595 LİRA: Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis. 

675 LİRA:Amasya, Bitlis, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt, Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, Osmaniye, Düzce. 

755 LİRA:Adıyaman, Afyonkarahisar,Ağrı, Çorum, Elazığ, Kütahya, Ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak, Batman, Çanakkale. 

830 LİRA: Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van. 

905 LİRA: Adana, Antalya, Bursa, Konya.

960 LİRA: Ankara, İstanbul, İzmir
 

Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır?

Evini dönüştürmek isteyene devlet desteği!


Geri Dön