27 / 04 / 2024

Yatırımı, arsa yatırımına dönüştürmek mümkün mü?

Yatırımı, arsa yatırımına dönüştürmek mümkün mü?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası yazarlarından olan Özlem Denizmen bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu yatırımı, arsa yatırımına dönüştürmek mümkün mü? sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...



2017 lira ev kredisi veriyoruz. 46 ay var bitmesine, aylık 2500 lira da kredi kartı harcamamız oluyor. Şimdi 60 bin liraya bir arsa almak istiyoruz. Bunun için 20 bin lira BES (Bireysel'Emeklilik Sistemi) ve 15 bin lira altını kullanıp, 'üstüne 25 bin lira için 24 ay vadeli kredi çekmek istiyoruz (aylık 1248 lira ödemesi olacak). Bizim asıl amacımız birkaç yıl sonra başka bir şehre taşınmak. O zaman hem evi hem arsayı satıp, gittiğimiz yerde arsa alıp, üzerine prefabrik ev yapmak. Yani aslında evimiz şu an hem başımızı soktuğumuz bir yer (burada kiralar 1300 lira falan), hem de yatırım. Arsa da öyle olacak. 

Böyle uygun fiyata bir arsa almak mümkün değildi bizim için. Ben önce bu parayı harcamayalım diye düşündüm ama faiz borcu daha pahalıya, patlayacaktı ve en azından bir yatırımı diğer bir yatırıma dönüştürmek adına kullanıyoruz diye düşündüm. 


Önce huzur, sonra yatırım. Bir yeri yaparken diğer taraftan yıkmayın. Yatırım yapmak istemeniz çok güzel. Evin, arsanın değeri artar yani bunlar 'iyi borç'. Fakat maddi kazanım elde edeceğim diye yaşayacağınız zorluklar ailenizdeki birlik ortamını zedelemesin. Ev kredinizin bitmesine 3 yıldan fazla zaman var. Kredi kartı harcamanızla aylık gelirinizin yüzde 67'si borca gidiyor. Bir de bunun üstüne 2 yıllık arsa için bir kredi aldığınızda finansal huzurunuz bozulabilir.Son karar tabii sizin. Borç planlaması yaparken gerçekçi olmayı ihmal etmeyin. 



Özlem DENİZMEN/Posta


Geri Dön