19 / 03 / 2024

Evini kiraya verenler dikkat!

Evini kiraya verenler dikkat!

Düzensiz yabancı göçmenlerin kontrolü için çok kritik bir adım daha atılıyor. Resmi makamlar tarafından verilmiş herhangi bir izni olmayan yabancılara evini kiralayan mülk sahiplerine her bir yabancı sayısınca bin TL idari para cezası uygulanması gündeme geldi.



Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nda çok kritik bir düzenleme için daha adım atılıyor.

Yeni Şafak'tan Kenan Biter'in haberine göre, düzensiz göçle mücadelede daha verimli sonuçlar alınabilmesi amacıyla Türkiye'ye giriş yapan ve resmi olarak herhangi bir izni bulunmayan yabancılara gayrimenkullerini kiraya verenlere yönelik cezai yaptırımlar geliyor.

GAYRİMENKUL KİRALAMALARI DA EKLENECEK


Bu kapsamda ilgili kanunun idari para cezalarını düzenleyen 102. maddesinde değişiklik yapılması öngörülüyor.

Söz konusu maddedeki 'Geçerli seyahat belgesi, Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamlarından verilmiş yabancı kimlik kartı, ikamet izni veya geçerli yol izin belgesi olmayan yabancı şahısların ülkeye girmesine, ülkeden çıkarılmasına, ülke içinde herhangi bir araç veya binek hayvan vasıtasıyla veya yaya olarak seyahat etmesine imkan sağlayan kişilere..'' şeklindeki ifadeye ''konaklamasına imkan sağlayan kişiler ile mülkiyetindeki gayrimenkulünü kiralayanlara'' ibaresi de eklenmesi planlanıyor.

KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLÜYOR


'Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi içerisinde yer alan düzenleme TBMM İçişleri Komisyonunda görüşülüyor.

HER BİR YABANCI İÇİN BİN TL CEZA


Teklifin yasalaşması durumunda ikamet izni olmayan yabancılara evini kiraya verenlere, kanunlarda ayrıca suç olarak tanımlanmayan eylemleri sebebiyle tespit edilen her bir yabancı sayısınca 1.000 TL idari para cezası uygulanacak.

30 GÜN İÇİNDE ÖDENECEK

İzinsiz kiralamalara karşı kesilecek idari para cezaları, gayrimenkulün olduğu valilik ya da kolluk birimleri tarafından uygulanacak ve verilen para cezaları için ise tebliğ tarihinden itibaren 30 gün ödeme süresi tanınacak.

Aynı kanundaki diğer maddelere göre Türkiye’ye yasa dışı giren veya Türkiye’yi yasa dışı terk eden ya da buna teşebbüs eden yabancılar hakkında 2.000 TL, Türkiye’ye girişleri yasaklanmış olmasına rağmen Türkiye’ye girebilmiş olanlar ile tanınan zamanda Türkiye’den ayrılmayanlar ve işlemler sırasında kaçanlar hakkında 1.000 lira para cezası uygulanıyor.


Geri Dön