16 / 04 / 2024

Evini ve iş yerini kiraya verenler dikkat! İşte kira gelir beyanıyla ilgili merak edilenler...

Evini ve iş yerini kiraya verenler dikkat! İşte kira gelir beyanıyla ilgili merak edilenler...

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Nedim Türkmen bugünkü köşesinde kira gelirinin beyanını kaleme aldı. İşte Nedim Türkmen'in 'Hayırlı damat olmaya emsal kira bedeli engeli' başlıklı yazısı...



Gayrimenkul sermaye iratlarında (GMSİ) safi iradın tespitinde kiraya veren tarafından gayrimenkulün iktisadi değerini artıracak nevi'den yapılan harcalamarın (örneğin sobalı evin, kombiliye çevrilmesi, binaya asansör yaptırılması vb.) Gelir Vergisi Kanunu'nun 74. maddesinin birinci fıkrasının 7 numaralı bendine göre normal onarım gideri olarak dikkate alınması mümkün olmayıp, bu nitelikteki harcamaların gayrimenkulün maliyetine ilave edilerek, konutun amortisman oranı ve süresine göre gider olarak dikkate alınması gerekmektedir. Bu durumda kombiye ödenen bedel, 50 yıla varan süreler içinde amortisman yoluyla gider olarak dikkate alınabilecektir. Bu görüşü veren maliyeci arkadaşlar, kombinin kullanım ömrünün nasıl 50 yıl olabildiğini açıklasalardı iyi olurdu.

Evini ve iş yerini kiraya verenler dikkat! İşte kira gelir beyanıyla ilgili merak edilenler...

ŞİRKET ORTAĞINA AİT İŞYERİNİN BEDELSİZ KULLANIMINDA TEVKİFAT YOK ANCAK EMSAL KİRA  BEDELİ VAR

Şirket ortaklarına ait gayrimenkullerin şirket tarafından bedelsiz olarak kullanılmasında nakden veya hesaben bir ödeme yapılmadığından Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesinin birinci fıkrasının 5 numaralı bendinin (a) alt bendine göre tevkifat yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak, şirkete bedelsiz tahsil edilen iş yeri için Gelir Vergisi Kanunu'nun 73. maddesine göre tespit edilecek emsal kira bedeli, aynı Kanunun 86. maddesinin birinci fıkrasının 1 numaralı bendinin (d) alt bendi gereğince 2021 takvim yılı için 2.800 TL'yi aşması halinde emsal kira bedeli olarak hesaplanan tutarın tamamının şirket ortağı tarafından gayrimenkul sermaye iradı olarak beyan edilerek vergilendirilmesi gerekmekte. 


Geri Dön