25 / 04 / 2024

Evlerdeki fırtına hasarını sigorta karşılar mı?

Evlerdeki fırtına hasarını sigorta karşılar mı?

Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Noyan Doğan bugünkü yazısında lodoslar nedeniyle evlerde oluşan zararın sigorta tarafından karşılanıp karşılanmayacağını kaleme aldı. 



Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Noyan Doğan "Fırtına hasarını sigorta karşılar mı?" başlıklı yazısında lodos nedeniyle evlerde oluşan hasarın sigorta tarafından karşılanıp karşılanmayacağı sorusunun yanıtını kaleme aldı. "Son bir kaç gündür yaşanan fırtınadan dolayı çatılar, konutlar, işyerleri ve araçlar zarar gördü. Peki çatı ve tabela uçması nedeniyle zarar gören araç ve konutların zararını sigorta karşılar mı?" diyerek yazısına başlayan Noyan, devamında şunları kaleme aldı. 

Sigortanın hangi durumlarda hasarı karşılayacağının, hangi durumlarda tabelası kopan işyerine zararın rücu edileceğinin şartları var. Sigorta ya da kaskosu olma-yanlar da çatısı uçan ya da tabelası kopan işyerine zararının karşılanması için dava açabilir.

Şiddetli fırtına nedeniyle yüzlerce binanın çatısı uçtu, konutlar ve iş yerleri zarar gördü. Ağaçlar ve trafik ışıkları devrildi, tabelalar ve tehlike arz eden parçalar uçtu. Sadece İstanbul’da fırtınanın yol açtığı 500’ün üzerinde çatı uçması olayı meydana geldi. Fırtınanın etkilediği illerde ise yüzlerce araç hasar gördü.

Peki, çatı ve tabela uçması nedeniyle konutlarda, işyerlerinde ve araçlarda meydana gelen hasarı sigorta karşılar mı? Nitekim bir-iki gündür okuyuculardan bu yönde çokça soru alıyorum. Sigortanın hangi durumlarda hasarı karşılayacağını, hangi durumda ödediği zararı tabelası ve pergolası yıkılan işyerlerine rücu edeceğini madde madde anlatayım.

Evlerdeki fırtına hasarını sigorta karşılar mı?

POLİÇENİZİ KONTROL EDİN

* İşyerinizin paket poliçesi varsa, gerek çatı uçması gerekse fırtınanın neden olduğu tüm hasarlar sigorta şirketi tarafından ödenir.

* İşyeri paket poliçelerinin çoğunluğunda üçüncü kişilere verilecek zararları kapsayan teminat bulunuyor. Dolayısıyla fırtınada çatınız ya da tenteniz uçup, komşunuza zarar verdiyse sigortanızda da bu teminat varsa, sigorta şirketi bu zararı da karşılar. Poliçenize bir bakın derim.

SİGORTA YOKSA NE OLACAK?

Peki, kasko veya işyeri ya da konut sigortası yoksa fırtınadan zarar gören vatandaş zararını kimden talep edecek? Bu konuyu da Avukat Gülşah Bilgeç Akdoğan’a sordum. Özetleyeyim, vatandaş fırtınada çatısı uçan, tabelası düşen bina ya da işyeri sahiplerine, ‘aracım, konutum zarar gördü, bu zararımı karşılayın’ diyerek dava açabilir. Yapılan tespit sonucu gerekli bakım ve onarımların yapılmadığına, ihmal nedeniyle bu zararın oluştuğuna karar verilirse vatandaş sorumlulardan zararını tazmin eder.

Konut sigortasında hangi hasarlar teminat altına alınabilir?


 


Geri Dön