19 / 04 / 2024

Evlilik sözleşmesi değil mal rejimi sözleşmesi yapılabilir!

Evlilik sözleşmesi değil mal rejimi sözleşmesi yapılabilir!

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan, Türk hukukunda 'Evlilik Sözleşmesi' şeklinde hukuki bir düzenleme olmadığını ve bunların hükümsüz olduğunu açıkladı..



YARGITAY 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan, sosyal medya sayfasından "Evlilik Sözleşmesi" konusunda paylaşımda bulundu. 

Aydınlık Gazetesi'nde yer alan habere göre, Türk hukukunda Evlilik Sözleşmesi şeklinde hukuki bir düzenleme olmadığını kaydeden Gençcan, "Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler, adına "Evlilik Sözleşmesi" denilse dahi kesin olarak hükümsüzdür" ifadelerini kullandı.

"MAL REJİMİ SÖZLEŞMESİ YAPILABİLİR"

Evlenmeden önce veya sonra ancak "Mal rejimi sözleşmesi" yapılabileceğini bildiren Gençcan, "Kaldı ki taraflar mal rejimi sözleşmesini ancak kanunda yazılan sınırlar içinde yapabilecektir. Evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya evlilik birliğine ilişkin önemli bir konuda uyuşmazlığa düşülmesi halinde, eşler ancak ayrı ayrı veya birlikte hakimin müdahalesini isteyebilirler. Hakim onayına sunulmayan boşanma ve sonuçlarına ilişkin sözleşmeler hiçbir hukuksal sonuç doğurmaz. Doğmayan hiçbir haktan adına evlenme sözleşmesi denilse dahi önceden feragat mümkün değildir” beyanlarında bulundu.

 


Geri Dön