19 / 04 / 2024

Fahiş kira zamları karşısında ne yapılabilir?

Fahiş kira zamları karşısında ne yapılabilir?

Son zamanlarda kira fiyatlarındaki artış Türkiye genelinde gündem olmaya devam ediyor. Peki yükselen kira fiyatları karşısında ne yapılabilir? İşte detaylar...



Konutta stok problemi hızla artıyor. CNNTürk'te yer alan habere göre; ev ve kira fiyatları yükselişe geçti. Türkiye genelinde yüzde 30'u, İstanbul gibi büyük şehirlerde yüzde 300'leri geçen kira artışları, ev arayanları ve kiracıları zor duruma sokuyor.

TÜİK AĞUSTOS AYI TÜFE ORANLARINI AÇIKLADI

Emlak Danışmanı Tüncay Akman, "Eski kiracı haklı olarak bölge raiçlerinin yükselmesinden dolayı endişe duyuyor ve TÜFE oranında zam yapmayı istiyor. Yeni kiracı ise gireceği sitenin neresi olduğu, dairenin neresi olduğundan çok yeni kira rakamının kaç para olacağını hesaplıyor" dedi.

Fahiş kira zamları karşısında ne yapılabilir?

TÜİK AĞUSTOS AYI TÜFE ORANLARINI AÇIKLADI

Kiraların arttığını gören bazı ev sahipleri ise mevcut kiracılarına fahiş zam yapmayı veya evi iki katı fiyata yeni bir kiracıya vermek istiyor. Ancak konut kiralarına yapılacak zam, 12 aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi'ne göre belirleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu ise cuma günü 12 aylık ortalama TÜFE'nin yüzde 15,78 olduğunu açıkladı. Mevcut kiracılara fahiş kira zammının hukuki olmadığını söyleyen sektör temsilcileri, ev sahiplerin kiracılarını evden zorla çıkartamayacağını belirtiyor.

Fahiş kira zamları karşısında ne yapılabilir?

"EV SAHİPLERİ FAHİŞ ZAM YAPAMAZ"

Emlak Uzmanı Mehmet Canıtatlı, "Oturduğu konutun kirasını düzenli bir şekilde ödeyenler, ellerinde makbuzu ve diğer harcamalara dair belgesi bulunan kiracılar hiçbir zaman mağdur olmazlar. Ev sahipleri haksız yere fahiş oranda kira bedeli talep ettiklerinde bu belgeleri ortaya koyarak karşı dava açabilme hakları vardır. Bir mülk sahibinin kiracısına 'çık' demesinin haklı sebepleri olmalı ve yasaya dayandırılacak gerekçeler karşılığında bunu ortaya koymalı" şeklinde konuştu.

Eylül 2021 kira artış oranı 3 maddede tüm detaylarıyla!


Geri Dön