26 / 04 / 2024

Kira ödemeleri aksatılıyorsa ne yapılabilir?

Kira ödemeleri aksatılıyorsa ne yapılabilir?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında kira ödemesinin aksatılmasını yazdı. Peki kira ödemeleri aksatılıyorsa ne yapılabilir?



Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında kira ödemesinin aksatılmasını kaleme aldı. Feride Hilal İmal'e bir okuyucusu "5 yıllık kiracım bir anda kirasını ödememeye başladı. Bu konuda neler yapabilirim?" sorusunu sordu. Peki kira ödemeleri aksatılıyorsa ne yapılabilir? İşte İmal'in okuyucusunun o sorusuna verdiği cevap...

Kira ödemeleri aksatılıyorsa ne yapılabilir?

Herkes tarafından bilinen Borçlar Kanunu'nun 299. Maddesi'nde kira ve kiracı arasındaki ilişkiler detaylı şekilde belirtilir. Kiracıların ne zaman ve ne kadar bedelde ödeneceği kira sözleşmelerinde bulunur. Gayrimenkulü kullanan kiracının ay sonunda veya kira süresi bittiğinde  kira ücretini ödemesi gerekiyor. Kiralanmış bir taşınmazı tahliye edebilmek amacıyla kiralayan şöyle yol izleyebilir: Kiracıya karşı aykırılık sebebiyle sulh hukuk mahkemesinde bir tahliye davası açmak mümkün. Taşınmaz sahibi dava sonunda ilamı icraya koyarak o gayrimenkulün tahliyesini talep edebilir.

Kira ödemeleri aksatılıyorsa ne yapılabilir?

Kira tutarının ödenmemesi ya da kira bedelinin bitmesi durumunda kiralayan doğrudan icra dairesi aracılığıyla gayrimenkulün tahliyesini talep edebilir ve bu ilk yoldan daha kolay ve uygulamada daha çok tercih edilmiş olan yoldur. Belirlenen kira tutarının ödenmemesi durumunda tahliye talepli ilamsız takip yapılmalıdır. Adi kiralara ilişkin M. 315'te; "Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir. Verilecek süre en az 10, konut ve çatılı işyeri kiralarında 30 gündür" ifadeleri yer alır.

Ev sahibi hakları 25 soruda tüm detaylarıyla!

Kiracı hakları 20 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön