19 / 04 / 2024

Evren Tuğsuz: Gaziantep'te kongre turizmi geliştirilmeli!

Evren Tuğsuz: Gaziantep'te kongre turizmi geliştirilmeli!

Turizmde Gaziantep' in ufkunun açık olduğunu söyleyen Turizmci Evren Tuğsuz "Açılan kongre merkezleri Gaziantep' in ileride kongre turizmi açısından iyi bir alternatif olacağının göstergesi" dedi.



Turizmci Evren Tuğsuz Gaziantep'in nüfus olarak son yıllarda ciddi bir artışın gözlendiğini belirterek, "Organize sanayinin büyümesinin iş imkânlarını arttırdığını ve yeni otellerin açılması ile arz talebi de beraberinde getirdiğini söyledi.

 

Gaziantep'in gerek mutfağı gerek müze ve çarşısı ile kültür turlarının da duraklarından biri olduğunu söyleyen Tuğsuz şöyle devam etti: "Şu aşamada açılan tesisler yeterli. Daha fazlasını kaldıracak bir potansiyel önümüzdeki 5 sene içinde görmüyorum. Zira Gaziantep'te sezon belli, ilkbahar ve sonbaharda yoğunluk oluyor, yaz aylan iklim dolayısı ile tamamen boş geçiyor diyebiliriz. Bu da yıllık doluluk ve ortalama fiyatları etkiliyor. Gaziantep'te kongre turizminin geliştirilmesi gerekiyor. Bunun başarılması halinde kentte birçok sektör olumlu etkilenecek ve geri dönüşü önemli bir katma değer olacaktır. Son yıllarda yapılan çalışmalar şehrin vitrini açısından çok başarılı oldu, geçmiş belediyelerin bu konuda yaptığı emekler tartışılmaz. Yine açılan kongre merkezleri Gaziantep in ileride kongre turizmi açısından iyi bir alternatif olacağının göstergesi. Ancak bu konuda ilerleme kaydetmek için biraz tanıtım ve pazarlama yapmak gerekiyor. Kongre Merkezini yaparak kapımızın çalmasını bekleyemeyiz. Türkiye de bu tip organizasyonun yapan gerek üniversite gerekse özel sektöre kendimizi tanıtmamız gerekiyor. Bir şehrin kongre turizminde rol alması gerek oteller, gerek esnaf ve yiyecek içecek olsun tüm ticari alanlara hareket ve ekonomik zenginlik getirir. Bu konu ile ilgili Gaziantep Ticaret Odası 40. komite olarak bir çalışma başlatük, bu projemizde Türkiye deki turizm sektöründe önde gelen kurum ve kuruluşlan, kongre acentalannı şehrimizde davet ederek ağırlamak, kongre merkezlerini gezdirmek istiyoruz. Belediyelerin ve Ticaret odasının desteği ile gerçekleşecek olan projemiz halen devam ediyor.'Turizmde yeterli kalifiye eleman sıkıntısının had safhada olduğunu da söyleyen Tuğsuz, şöyle devam etti: 


"Gaziantep'te turizm alanında en büyük eksikliğin maalesef kalifiye çalışan insan kaynağı olduğunu düşünüyorum. En lüks tesisleri de yapsanız iyi ve kaliteli servis sunmadığınızda misafirinizi memnun etmeniz imkânsız. Kültür konusu ile ilgili bir eksiğimiz yok diye düşünüyorum, eski yapıların korunması ve şehrin kirli bir sanayi şehri olmasını korumamız gerekiyor. Tanıtım her zaman en önde gelen koşul, iyi bir tanıtımla Gaziantep'in çok ciddi bir potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Gaziantep ve bölgenin turizm açısından ufku açık. İnsanların artık turizm denince deniz kum sahil algısı değişti. Şehrimizin en büyük sıkıntısı yetişmiş, sektör eğitimi görmüş eleman bulunmayışı. Bir sanayi şehri olduğundan Gaziantep yerlisi için turizm geride kalmış bir sektör. Turizm deyince akla sadece güney gelmemeli, şehir otelciliği sadece Gaziantep değil tüm Türkiye de büyüyen bir sektör. İstanbul da bile Anadolu ve Avrupa yakasında son 2 yılda açılan otel sayısı katlanarak artıyor. Yabancı zincirlerin ilgisi büyük, bugün komşu şehir Şanlı Urfa'da da ciddi bir şehir otelciliği potansiyeli var. Gaziantep Üniversitesinin Turizm ve otelcilik bölümü şehir için iyi bir kaynak ancak maalesef gelişen pazara yeterli olamıyor. Okullar ile işbirliği yaparak sektörel tecrübe arttırmak için öğrencilerin staj yapmaları konusunda destek veriyoruz." Gazianteplilerin damak tadım da değerlendiren Tuğsuz, insanlann Gaziantep dışında farklı mutfakları tercih ettiğini ancak yaşadıktan şehirde Gaziantep mutfağı dışında bir tercihte bulunmak istemediklerini belirtti. Tuğcan Otel'in dünya mutfağım sürekli konuklarına sunduğunu ve tercih alanındaki değişimin zaman içerisinde istenilen düzeye geleceğini belirtti.


Hürses


Geri Dön