16 / 04 / 2024

EVTEKS ziyaretçileri turistten 3 kat fazla harcıyor!

EVTEKS ziyaretçileri turistten 3 kat fazla harcıyor!

Bu yıl 19. kez düzenlenen EVTEKS'i baba mesleği ev tekstili olan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan açtı. EVTEKS için İstanbul'a gelen yabancı ziyaretçiler ortalama bin 300 euro bırakıyor...



Dünyanın ikinci en büyük ev  tekstil fuarı olarak bilinen EVTEKS, dün CNR'da kapılarını açtı. 19 Mayıs tarihine kadar sürecek fuarda yaklaşık bin katılımcı firma yer alırken; dün gerçekleşen açılışa, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık, Denizli Tekstil İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, CNR Holding Fuarcılık Grubu CEO'su Cem Şenel ve Zorlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da katıldı.


CNR Holding Fuarcılık Grubu CEO'su Cem Şenel, bugüne kadar EVTEKS'e gelen yabancıların, gezi ve turistik amaçlı gelen turistlerin 3 katı daha fazla harcama yaptığını ve EVTEKS'e gelen her ziyaretçinin İstanbul'a bin 300 euro bıraktığını belirtti. Küçükçalı ise "Ev tekstili sektörünün dünyadaki hacminin 65 milyar dolara ulaştığını söyledi ve "Türkiye olarak biz buradan yüzde 5'lik pay alıyoruz. Sektörün Türkiye'deki  hacmi ise 12 milyar dolar. İhracatımız 5.5 milyar dolar. Bunun 3 milyar doları ihracatçı birliklerinden alınan rakamlar, 2 milyar doları ise bavul ticareti ile yapılan ihracattan oluşuyor" bilgisini verdi.


"Kendimi evimde gibi hissediyorum"


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise fuara katılmanın kendisi için başka bir önemi daha olduğunu hatırlatarak, "Ben bir bakıma kendimi evimde hissediyorum. Çünkü bu iş benim hem dede ve baba mesleğim hem de siyasete girmeden önce yaptığım bir işti. Ben de çok kez fuarlara katıldım" dedi.


Türkiye dünyada 4. büyük ihracatçı 'Türkiye'de tekstil ölecek mi?' tartışmaları yapıldığı bir dönemde, yeniye ve gelişmelere uyum sağlayarak başarıya ulaştıklarını ifade eden Babacan, gelinen noktanın iyi olduğunu ancak markalaşma sürecine daha çok önem verilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin dünyanın en büyük 4. ev tekstili ihracatçısı olduğunu ifade eden Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Tekstilde teknolojik ürün konusunda öncelik vermeliyiz. Tüketicinin ne tür hassasiyetleri var, nasıl farkındalık yaratılacağına kafa yormamız gerek. Bu yıl fuarda 50 ülkeden alım heyeti yer alıyor. 1995 yılında ilk kez 69 firmanın katılımıyla düzenlenen EVTEKS, bugün katılımcı firma sayısını bine, metrekareyi de 2 bin 175'ten 160 bin metrekarelere çıkardı. Türkiye'nin ev tekstili sektöründe nereden nereye geldiğinin ispatıdır."


DÜNYA


Geri Dön