23 / 04 / 2024

EYT’de kıdem tazminatı krizi! Patronlar düzenlemeyi engellemeye mi çalışıyor? İşte son durum…

EYT’de kıdem tazminatı krizi! Patronlar düzenlemeyi engellemeye mi çalışıyor? İşte son durum…

EYT düzenlemesinin Aralık ayında meclise gelmesi va yasalaşması beklenirken patronlar kıdem tazminatı için hükümete bir mektup yazdı. EYT’lilere kıdem tazminatı ödenecek mi ödenmeyecek mi? İşte son durum…



EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesi için milyonlarca yaşa takılan vatandaş geri sayıma başlamışken iş dünyası tarafından yapılan açıklamalar EYT’de kriz mi geliyor sorusunu akıllara getirdi. İlk açıklama TİSK’ten geldi. TİSK, emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecek çalışanlar için işverene teşvik ve kolaylık sağlanmasını istedi. Geçtiğimiz hafta da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na EYT konusundaki endişeleri ifade eden bir mektup gönderildi.

“İŞ DÜNYASINDAN HÜKÜMETE PSİKOLOJİK BASKI VAR”

Bu gelişmelerin ardından “EYT’de kriz mi var?” sorusu sorulmaya başladı. Sosyal Güvenlik (SGK) Uzmanı Özgür Erdursun’dan, iş dünyasının EYT konusunda hükümete baskı yaptığını öne sürdü.

“EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 5.250 TL OLACAK”

Tv100 yayınına katılan Özgür Erdursun, asgari ücret zammı ve en düşük emekli maaşı için, “Bu asgari ücret Türkiye’ye uygun olamaz. Bu gidişle Türkiye’de herkes neredeyse asgari ücretli olacak. Yaklaşık 2,5 milyon kişi en düşük emekli aylığı olan 3,500 liraalıyor. O da 1 Ocak’tan itibaren 5,250 liraya çıkacak” dedi ve  “Görünen o ki emeklilerin büyük çoğunluğu da en düşük emekli aylığını alacak. Böyle bir çalışma hayatı sistemimiz var. Asgari ücret meslekte tecrübe kazanma sürecini kapsar. Asgari ücret herkese uygulanacak bir ücret değildir” ifadelerini kullandı.

 

 


Geri Dön