26 / 04 / 2024

Farallön'da halk, ev sahibi olmak isteyen yabancıların akınına hazırlanıyor!

Farallön'da halk, ev sahibi olmak isteyen yabancıların akınına hazırlanıyor!

Bir zamanlar Panama 'nın eski diktatörü Manuel Antonio Noriega'nın bir villaya sahip olduğu sessiz kıyı kasabası Farallön'da halk, ev sahibi olmak isteyen yabancıların akınına hazırlanıyor.




Bir zamanlar Panama'nın eski diktatörü Manuel Antonio Noriega'nın bir villaya sahip olduğu sessiz kıyı kasabası Farallön'da halk, ev sahibi olmak isteyen yabancıların akınına hazırlanıyor. 


Komşu Rio Hato'daki eski ABD askeri hava üssü yakınlarda ABD ve Kanada'dan direk uçuşlara müsait uluslararası havaalanı olarak tekrar açılacak. Artan uçuşların da bölgede tatil merkezleri için bir inşaat dalgasına yol açması bekleniyor. Panama'da nadir olan beyaz kumlu plajlarıyla ünlü Farallön ise bu açıdan avantajlı. 

Farallön'u ilk defa 1992'de ziyaret etmiş olan Arjantinli Gordon Pineo, "Projelerin artacağından şüphe yok" diyor. 

Pineo ve Antonio Enriquez, 2009'da Farallön'da 1970'ten beri Enrıquez' ailesine ait olan bir arazide pansiyon açtı. Pineo, "Onları yenemiyorsan onlara katıl" diyor. 


Farallön ile doğudaki turizm merkezi Coronado'ya kadar olan 32 kilometrelik kıyı şeridi, Venezüella, Kolombiya ve Kuzey Amerika'dan gelen ve ikinci el ev arayanları şimdiden çekiyor. 


Ancak bölgeye gelmek isteyenlerin Panama City'nin birkaç kilometre doğusundaki Tocumen Uluslararası Havaalam'na inip, kalabalık başkentten geçip kıyıya gitmesi gerekiyor. Rio Hato'daki yeni Scarlett Martınez Uluslararası Havaalanı, turistlerin şehir trafiğine girmemesini sağlayacak. 


Coronado'da bir emlak şirketi işleten Michael Vuytowecz, "Bazı insanlar için Panama City'den geçmek tam bir kâbusa dönüşüyor" diyor. 


Tatil sektörü uzmanları, Farallön ile Coronado arasındaki kıyı şeridinde, doğrudan yeni havaalanıyla ilgili 30'dan fazla projenin planlama veya inşaat safhasında olduğunu söylüyor. 


Son yıllarda başlatılan inşaatların çoğu, özellikle Kadanalılar ve Amerikalıların ilgi gösterdiği Coronado'da yapıldı. 

Coronado'da büyüyen yabancı nüfusu için son yıllarda birkaç süpermarket, bazı ABD merkezli fastfood restoranları, uluslararası okullar ve hatta saygın bir şarap dükkanı açıldı. 


2010'da kocası Don'la beraber Coronado'ya taşınan Jill Womack, bölgede ayrıca son derece canlı bir sosyal hayat olduğunu söylüyor. Jill Womack, "Her akşam yapacak bir şey buluyoruz" diyor. 


Panama'nın yabancı yerleşimcilere olan açık politikasından faydalanan kişi sayısı her geçen gün artıyor. Don Womack, ülkedeki "pensionado" programı sayesinde yabancılara oturma izni ve emeklilere indirim fırsatları olduğunu söylüyor. Don Womack, "Bence buraya yerleşen yabancı sayısında büyük artış olacak" diyor. 

Farallön, son emlak patlamasından henüz nasibini almadı. Kıyıda sadece ufak evler ve bir çeşit balık salatası olan ceviche satan açık hava restoranları mevcut. Ancak değişimin işaretleri yavaş yavaş görülmeye başlandı. 

Her şey dâhil turizm merkezi zinciri Royal Decameron, 2000'de bir zamanlar polis karakolunun olduğu arazide bir tatil köyü açtı. 

2012'de de JW Marriott Hotels & Resorts firması, yakınlardaki 400 hektarlık otel ve golf merkezinin işletmesini devraldı. 

Yerel yasalar bölgede büyük projeler yapılmasını yasaklıyor ancak pansiyon sahibi Enrıquez, yeni projelerin yasak dinlemeyeceğini düşünüyor. 

"Kurallar kesinlikle var ancak hepsine uyulması diye bir şey yok" diyor.


Sabah The New York Times


Geri Dön