09 / 05 / 2024

Fatih'teki metruk binalar koruma altında!

Fatih'teki metruk binalar koruma altında!

Fatih'te özellikle Kumkapı ve Balat gibi semtlerde bulunan ve yıkım izni alınamayan metruk binaların kapı ve camlarına tuğla örülüyor.




Yıkımı Anıtlar Kurulu engeline takılan metruk binalara karşı Fatih Belediyesi tuğlalı önlem başlattı. Vatandaşların şikâyetleri üzerine harekete geçen Fatih Belediyesi uyuşturucu zulası haline gelen binaların girişlerini tuğlayla duvar örerek kapatıyor.


Başkan Demir: ‘Çözüm Binaların Kente Kazandırılmasıdır’


Konuyla ilgili açıklama yapan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ilçede bulunan metruk binaların süreç içerisinde tehlike arz eden yapılara dönüştürüldüğünü belirterek, ‘Metruk binalar hem semtin dokusuna hem de  etrafındaki komşularına zarar verecek hale dönüşüyorlar. Maalesef bizdeki 200 metruk binanın 119’u tarihi eser, tescilli binalar. Dolayısıyla yıkamıyoruz. İlk yaptığımız şey bu tescilli binalara Allah korusun yukarıdan yıkılırsa insanların, çocukların üzerine  düşmemesi ve bir takım kişilerin buraya girmesini engellemek için sac panelleri tercih ettik. Ama sac panellerle şöyle bir sıkıntı yaşadık, tinerciler orayı çok rahatlıkla açıyorlar, içeri giriyorlar ve yapmak istediklerini daha rahat yapıyorlar. Bir de tabi buralar maalesef çöp alanı haline geliyor. Konteyner olmasına rağmen, bazı insanlar elindeki çöp poşetini fırlatıp buraya atıyorlar. Ne yapabiliriz? diye düşünüp, metruk binaların kapı ve pencerelerine duvar örmeye karar verdik. Şüphesiz yüzde 100 korunaklı değil. Çözüm müdür? Kesinlikle değil. Çözüm; bunlar tarihi eserse, restorasyonlarını yapıp, içerisine girip yaşanabilir hale getirilmesidir. Yani kente kazandırılmasıdır’ diye konuştu. 


Fatih'te özellikle Kumkapı ve Balat gibi semtlerde bulunan ve yıkım izni  alınamayan metruk binaların kapı ve camlarına tuğla örülme çalışmaları hızla sürüyor.




Fatih Belediyesi



Geri Dön