25 / 04 / 2024

Fatih'teki tescilli ahşap binayı belediye yıktı!

Fatih'teki tescilli ahşap binayı belediye yıktı!

Fatih Çapa'da tescilli ahşap ev Fatih Belediyesi'ne ait iş makinaları ile gece yarısı yıkıldı. Belediye Koruma Kurulundan yıkım kararı olduğunu ileri sürdü...



İstanbul Fatih’te bir tarih gece yarısı nasıl yol ediliyor işte ispatı. Katip Muslihiddin Cami müştemilatına ait vakıf malı olan 2 katlı ahşap ev iş makinaları ile akşam karanlığında yok edildi. Gerekçe olarak da yoldan geçenlerin üzerine çökmesi gösterildi. Ama bugüne kadar neden restore edilmediği açıklanmadı.

Tarihi ev,  Çapa’da Tatlıpınar Caddesi ile Guraba Caddesinin kesiştiği köşede Kanuni Devri ileri gelenlerinden Katip Muslihiddin tarafından yaptırılan,  zamanla tahrip olup 1901 tarihinde yeniden yapılan caminin köşesinde yer alıyor. Muhtemelen müştemilat olan 2 katlı ahşap ev de camini yeniden yapımı sırasında inşa edildi.  Vakıf malı olan ahşap ev son yıllarda başı boşluktan tinercilerin mekanı haline gelmişti. Üst katı ciddi hasar gören ahşap yapı, 2863 sayılı yasa kapsamında kültür varlığı olarak tescilliydi.


Fatih Belediyesi 2013 yılı faaliyet raporunda Katip Muslihiddin Cami müştemilatının Koruma Kurulu’ndan restorasyon projelerinini onaylatma aşamasında olduğu, İstanbul sivil mimarlık örneği anıt yapılar için çalışmaların sürdüğü belirtilmiş. Ancak İstanbul’un bu en eski sivil mimarlık örneği gerekli rölöve, restorasyon çalışmaları bitirilip, onarıma geçilmediği için her geçen gün biraz daha yok olmaya sürüklendi.


Radikal /Ömer Erbil 


Geri Dön