19 / 04 / 2024

Fatma Varank'tan düşük faizli konut kredisi sinyali!

Fatma Varank'tan düşük faizli konut kredisi sinyali!

Konut alımlarında tekrar düşük faizli kredi imkanı sağlanması yönündeki taleple ilgili konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, "Pandemi sonrası, yaz aylarında piyasaların rahatladığı bir süreçte yeniden ortak bir çalışma değerlendirilebilir" dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, kentsel dönüşüm konusunda sivil toplum kuruluşları, oda ve borsalarla yakın diyalog içinde olduklarını belirterek, "Bu alandaki bütün çalışmaları ortaklaşa gerçekleştirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından yapılan açıklamaya göre, çevrim içi düzenlenen "İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü İstişare Toplantısı", Bakan Yardımcısı Varank'ın katılımıyla düzenlendi. 

Fatma Varank tan düşük faizli konut kredisi sinyali!

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre;  deprem ve kentsel dönüşümün Bakanlığın öncelikli konuları arasında olduğundan bahseden Varank, her yıl 300 bin olmak üzere 5 yıllık süreç içerisinde 1,5 milyon öncelikli konutun dönüşümünü gerçekleştirmeyi amaçladıklarını kaydetti. 

Son iki yılda gerçekleşen düzenlemeler hakkında konuşan Varank, riskli yapıların bulunduğu alanlarda Bakanlığın resen uygulama yapmasının önünün açıldığını açıkladı.

Kentsel dönüşümün kolay bir süreç olmadığının altını çizen Varank, "Kentsel Dönüşüm Strateji Belgemizde yılda 30 bin konutun devlet tarafından, kalan kısmın ise özel sektör eliyle yapılmasını hedef olarak koyduk. Kentsel dönüşümle ilgili sıkıntıları biliyoruz. Hem vatandaşı hem de müteahhitleri koruyan yeni düzenlemelerle şikayetleri yüzde 90 oranında azalttık. Sivil toplum kuruluşları, oda ve borsalarla yakın bir diyalog içindeyiz. Bu alandaki bütün çalışmaları ortaklaşa gerçekleştirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu. 

Fatma Varank tan düşük faizli konut kredisi sinyali!

- Konut alımlarında düşük faizli kredi uygulaması

Kendisine yöneltilen sorulara cevap veren Fatma Varank, konut alımlarında tekrar düşük faizli kredi imkanı sağlanması yönündeki taleple ilgili, bu uygulamayla konut satışlarında ciddi artış yaşandığını hatırlattı. 

Hazine ve Maliye Bakanlığının da bu konuda büyük desteğinin olduğuna işaret eden Varank, "Pandemi sonrası, yaz aylarında piyasaların rahatladığı bir süreçte yeniden ortak bir çalışma değerlendirilebilir." açıklamasını yaptı.

Varank, ruhsat süreçlerindeki imza sayısının azaltılması yönündeki taleple ilgili şunları kaydetti:

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak hizmetlerimizin dijital platformlara taşınması noktasında ciddi bir çalışma yaptık. e-Devlet'e aktarılmayan 70-80 hizmetimiz kaldı. Bu süreçte birçoğunu birleştirerek hizmet sayımızı 4'te birin altına düşürdük. Belediyelerdeki ruhsat süreçlerinin de dijital Türkiye'nin bir parçası olması gerektiğini düşünüyorum. Daha önce ruhsattaki fiili imzayı bire indiren düzenleme yapmıştık ancak itirazlar sonrası eski uygulamaya döndük. Belediyelerin dijitalleşmesinin tamamlanması ile bu konuyu da e-Devlet üzerinden çözeceğimize inanıyorum."

Bakan Yardımcısı Varank, Otopark Yönetmeliği'nin yürürlük tarihinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını bitinceye kadar uzatılmasıyla ilgili talep üzerine, salgın sürecine bağlı olarak mart ayında yeniden bir değerlendirme yapacaklarını açıkladı.

Fatma Varank tan düşük faizli konut kredisi sinyali!

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da zorlu geçen 2020 yılında inşaat sektörünün en büyük kazanımının konut stoklarını düşürmek olduğundan bahsetti. 

Kamu bankalarınca sunulan düşük faizli konut kredisi kampanyasının da bunda etkili olduğundan bahseden Burkay, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın liderliğinde önümüzdeki 5 yılda inşallah 1,5 milyona ulaşan öncelikli konutun dönüşümünü gerçekleştirerek ülkemizi ve şehirlerimizi depreme hazır hale getirme hedefini hep birlikte yakalayacağız. Bursa'mızın da öncelikli şehirler arasında bulunduğu kentsel dönüşüm sürecinin Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde başarıyla uygulanacağına yürekten inanıyoruz." açıklamasında bulundu. 

Çevrim içi toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu, inşaat sektörü ile ilgili odalar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, BTSO'nun inşaat ve gayrimenkul sektörü meslek komitelerinin yanı sıra sektör temsilcileri de katılım sağladı. 

Konut kredisi faiz oranlarında indirim sinyali!


Geri Dön