16 / 04 / 2024

Düşük faizli konut kredisi dönemi bitti mi?

Düşük faizli konut kredisi dönemi bitti mi?

Kamu bankaları kredi kampanyalarını sonlandırırken, özel bankalar da kredi faizlerini artırıyor. Peki düşük faizli konut kredisi dönemi bitti mi?



Uzun zaman sonra çift haneyi gören mevduat faizleriyle beraber, kredi faizleri de kademe kademe yükselmeye başladı. Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, kurdaki artıştan dolayı fonlama faizini yükseltmeye başlayan Merkez Bankası'ndan (MB) sonra bankalar da mevduat ve kredi faizlerini artırıyor.

Kamu bankaları kampanyalı konut kredilerinde faiz oranını yüzde 0.64'den yüzde 0.87'ye yükseltirken, ikinci el konutta faiz yüzde 0.99'a yükseldi. Kamu bankaları  yüzde 0.95 seviyesindeki ihtiyaç kredisi faiz oranını da yüzde 1.18'e çıkarırken ikinci el taşıt kampanyasını da bitirdi. Yüzde 0.82 olan ikinci el taşıt kredisi faizi yüzde 1.17'ye yükseldi.

MB'nin, salı günü açık piyasa işlemleri çerçevesinde tanınan likidite limitlerini sıfırlayarak örtülü faiz artışı adımlarına devam etmesi, özel bankaların da dünden bugüne faizleri artırmalarına neden oldu. Bankadan bankaya değişmekle beraber konut kedisinde aylık yüzde 0.87 seviyelerindeki faizli kampanyalar sona erdi.

Özel bankalar, yüzde 1.20 ile 1.54 arasında değişen oranlarda konut kredisi faizleri uygulamaya başladı. İhtiyaç kredilerinde de özel bankalarda yüzde 0.79'a kadar inen faiz oranı görmek artık mümkün değil. Bankaların yüzde 1.29 ile yüzde 1.85'e kadar çıkan faiz oranlarıyla kredi veriyor. Kredi kampanyalarının başladığı Haziran'da yüzde 0.82'ye kadar düşen taşıt kredisi faizleri de yüzde 1.44'e yükseldi.

YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK

Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı, fonlama faizini yükseltmeye başlayan MB'den sonra bankaların da harekete geçtiğini dile getirerek, mevduat faizlerinin yüzde 12'lere yükseldiğini kredi faizlerinde ise 2 puana varan artışlar görüldüğünü belirtti.

Nalbantlı, "İki yıllık tahvil faizinin son 10 günde yüzde 11.53'ten 14'e çıkması piyasada bir faiz artışı beklentisi olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Nalbantlı şu şekilde devam etti: “Faiz artışıyla birlikte konut satışlarındaki canlılık azalacaktır. Faizler düştüğü süreçte ev fiyatlarını yükselten konut sahipleri, arzın yeteri kadar temizlenmesini önlemişti. İnsanlar için yatırım yapmanın bu kadar zor olduğu pandemi sürecinde faizlerin yükselmesi ile ister istemez konut ve otomotiv satışları düşecektir. Kurun daha fazla yükselmesi ve MB'nin faiz artırmak zorunda kaldığı senaryoda faizler daha da yükselebilir.”

Düşük faizli konut kredisi dönemi bitti mi?

KREDİYE DOYDUK, YAN ETKİLERİ OLUR


Eylül ayından sonra Merkez Bankası'nın (MB) enflasyon baskısı sebebiyle en az bir kere faiz artırımına gideceğini öngören Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysel Gündoğdu, bankaların da mevduat ve kredi faiz oranlarını güncellemeye devam edeceğini dile getirdi. Gündoğdu, piyasanın krediye doyduğunu, ucuz kredi bulmanın giderek zorlaşacağını söyleyerek, “Kamunun piyasa faizinin altında faizle kredi kullandırma alanı kalmadı. Küçük yatırımcı çektiği kredi ile altın aldı, tüketime harcadı. Tüm bunların yan etkileri olacak. Kredi faizlerini tekrar bu denli düşüreceklerini beklemiyorum. Çok ucuz para bulmak zor artık” dedi.

 

Hangi bankalar konut kredisi faiz oranlarını yükseltti?


Geri Dön