28 / 03 / 2024

Fazla ödenen emlak vergisi iade edilir mi?

Fazla ödenen emlak vergisi iade edilir mi?

Kimi zaman emlak vergisi için taşınmaz değeri olduğundan daha yüksek bir değerde tespit edilebiliyor. Peki, yanlış hesaplamadan kaynaklanan ve dolayısı ile fazla ödenen emlak vergisi iade edilir mi?



Fazla ödenen emlak vergisi iade edilir mi?

1319 sayılı kanun gereğince, taşınmaz mallar için her sene belli oranlarda belediyeye vergi ödenmesi gerekiyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın tespit edilen değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Kimi zaman emlak vergisi için taşınmaz değeri olduğundan daha yüksek bir değerde tespit edilebiliyor.


Peki, bu şekilde ödenen emlak vergisi yanlışlığın tespiti halinde mükellefine geri veriliyor mu? Fazla ödenen emlak vergisi iade edilir mi?


Belediyeler, bu iadeleri yapmak zorunda oluyor. Çünkü ilgili yasa ve tebliğlerde ve bu işin patronu olan Maliye’nin özelgesinde “Vergileri geçmişe yönelik düzelteceksin”, Vergi Usul Kanunu Md. 120/2’de de “tahsil edilen vergileri iade edeceksin” ibaresi yer alıyor.


Ayrıca muaf olduğundan habersiz bir şekilde ödenen emlak vergileri de iade ediliyor. Bunun içinde şu yol izleniyor:


1- Emeklilerin 38 No.lu, ev hanımları ve işsizlerin de 44 No.lu Emlak Vergisi Tebliği’nde yer alan, bir örneğini de belediyelerden ücretsiz alabilecekleri formları doldurup ilgili belediyeye vermeleri gerekiyor.


2- Daha sonra ilgili belediyeden düzeltme yoluyla 2010, 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ait ödedikleri emlak vergisinin iadesini talep etmeleri gerekiyor.



Emlak vergisinde kredi kartına taksit 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön