20 / 04 / 2024

Feridun Bilgin: Doğu ve Güneydoğu'daki 57 şantiyemiz kapalı!

Feridun Bilgin: Doğu ve Güneydoğu'daki 57 şantiyemiz kapalı!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bilgin, " "Şu an itibarıyla karayollarında 57 şantiyemiz kapalı durumda. " dedi.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, terör olaylarının, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine götürdükleri hizmetleri olumsuz etkilediğini belirterek, "Şu an itibarıyla karayollarında 57 şantiyemiz kapalı durumda. Demiryollarında hatlarımıza bombalar yerleştiriliyor. Bugüne kadar 227 baz istasyonu tahrip edilmiş durumda. Yüksekova'da Selahaddin Eyyubi Havaalanı'na 5 Ağustos'tan beri bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle maalesef uçuşları gerçekleştiremiyoruz" dedi.


Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Bilgin, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.


Terör saldırılarının başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu olmak üzere yatırımları nasıl etkilediğinin sorulması üzerine Bilgin, Bakanlık olarak 2003 yılından bugüne kadar 233 milyar liranın üzerinde yatırım gerçekleştirdiklerini, bu yatırımların yaklaşık yüzde 20'sini Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yaptıklarını söyledi.


Karayollarında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illere 2003 yılına kadar 527 kilometre bölünmüş yol yapıldığını hatırlatan Bilgin, kendilerinin de bölgede 5 bin 290 kilometre ilave bölünmüş yol yaptıklarını kaydetti. Bilgin, "Türkiye çapındaki otoyolumuzda 2003-2015 arasında 4 kat ilave bölünmüş yol yapmıştık. Bölgede gerçekleştirdiğimiz artış ise bunun tam 10 katıdır. Bizim temel bir felsefemiz ve mantalitemiz var, batıda ne varsa ondan daha iyisinin Doğu ve Güneydoğu'da olmasını arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.


Bu anlamda bölgeye çok önem atfettiklerini, karayolu, demiryolu, haberleşme ve havayolu alanlarında çok önemli yatırımlara imza attıklarını belirten Bilgin, Şanlıurfa, Iğdır, Bingöl, Şırnak ve Hakkari'ye yeni havalimanları açtıklarını, Batman, Gaziantep, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Adıyaman, Kars, Mardin, Ağrı havalimanlarının terminal binalarını da komple yenilediklerini ve çok modern hale getirdiklerini dile getirdi.


Demiryolları yatırımlarına da değinen Bilgin, "Şu an Sivas'a kadar inşaatı devam eden, Sivas'la Erzincan arasında da kısmen bu yıl yapım ihalesini gerçekleştirdiğimiz hızlı demiryolu hattımızı inşallah Kars'a kadar uzatacağız" dedi.


Kars-Tiflis-Bakü hattının da inşaatının da devam ettiğini anlatan Bilgin, "Onu da kısa süre içinde tamamladığımızda, bizim Çin'e kadar uzanacak gelecekteki demiryolu bağlantısını da bölge üzerinden kurmuş olacağız" şeklinde konuştu.


Bölgede büyük barajların bulunduğuna işaret eden Bilgin, barajlarda bugüne kadar 8 feribotu hizmete aldıklarını, bunların hem yolcu hem araç amaçlı faaliyet gösterdiğini kaydetti.


- Terör olaylarının bölgeye etkileri


Bölgede terör olaylarından kaynaklı sıkıntılar bulunduğuna dikkati çeken Bilgin, şöyle devam etti:


"Şu an itibarıyla bizim karayollarında 57 şantiyemiz kapalı durumda. Demiryollarında hatlarımıza bombalar yerleştiriliyor, trenlerin geçişi aşamasında bunların patlatılması söz konusu. Fiber kablolarımız, GSM şirketlerimizin baz istasyonlarına saldırılar düzenleniyor. Örneğin bugüne kadar 227 GSM baz istasyonuna saldırı düzenlenmiş, tahrip edilmiş durumda. Bunların hepsinin de ötesinde 10 Ekim'deki, Ankara'daki saldırıda 10 demiryolu çalışanımızı kaybettik yakınlarıyla beraber, 13 yaralımız var, onların tedavileri devam ediyor. Toplanma alanının demiryolunda olması sebebiyle orada çalışan işçilerimizden bir katılım söz konusu olmuştu. Dolayısıyla bizim için çok acı bir tabloyla karşı karşıya kaldık."


Bölgede yeni hizmete giren Şırnak ve Yüksekova’daki havalimanlarının durumunun sorulması üzerine de Yüksekova'da Selahaddin Eyyubi Havaalanı'nı 26 Mayıs'ta hizmete aldıklarını hatırlatarak, o tarihten itibaren İstanbul'dan her gün, Ankara'dan da 1 Haziran itibarıyla her gün karşılıklı seferler düzenlendiğini kaydetti. Hizmete alındığından bu yana 256 sefer düzenlendiğini ve 23 bin 700'ün üzerinde yolcuyu taşıdıklarını anlatan Bilgin, "Fakat özellikle yapım aşaması da dahil epey terör olaylarıyla karşı karşıya kaldık, çeşitli saldırılara maruz kaldı müteahhitlerimiz, iş makinalarımız. O yüzden tamamlanması da gecikmişti. 5 Ağustos'tan beridir söz konusu havaalanımıza bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle maalesef uçuşları gerçekleştiremiyoruz" dedi.


Bilgin, bölgedeki havaalanı ve ortamla ilgili herhangi bir gelişme olduğu an uçuşları hemen başlatmaya hazır olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:


"İnşallah en kısa sürede uçuşlarımıza tekrar başlatırız, çünkü bundan en büyük zararı bölge halkımız görüyor. Şu anda Hakkarililer uçakla bölgeye ziyaret ettiklerinde Van'a gitmek durumundalar ve Van üzerinden bugüne kadar hep bu ulaşım sağlandı. Ama Hakkarililerin ve bölge halkımızın hizmetin en iyisine layık olduğunun bilincindeyiz. Onun için o havaalanını yaptık. Yapım şartları ve koşulları ne kadar zor olursa olsun, biz bu havaalanını her halükarda bitirme kararlılığımızı ortaya koymuştuk, işletme kararlılığımızı da koyacağız."


Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nda da hizmete alınan 2013 yılından bugüne 4 bin 544 sefer gerçekleştirildiğini ve 293 binin üzerinde yolcu taşındığını bildiren Bilgin, Şırnak'ta da güvenlik sebebiyle uçuş iptallerinin sık sık gündeme geldiğini söyledi.


Bölgede bazı yollara döşenen bombalar, köprülere yapılan saldırılarla sık sık karşılaştıklarını anlatan Bilgin, "Bunların en kısa sürede tadilatlarını, tamiratlarını tamamlayıp, bütün yollarımızı buna dermiryolları da dahil hemen hizmete vermenin gayreti içindeyiz. Ümit ediyorum en kısa sürede her şey normalleşecektir" şeklinde konuştu.


Bölgedeki diğer havaalanlarında herhangi bir problem olmadığına işaret eden Bilgin "Biz her şeye rağmen, bütün yaşadığımız olaylara rağmen, hizmetlerimizi kesintisiz olarak bölgeye götürmeye kararlıyız. Bu kardeşlik ortamının bozulmasına asla izin vermeyeceğiz ve kesintisiz olarak şartlar zor da olsa her halükarda hizmetlerimizi getirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.


- "Sosyal medyada kötü niyetli kullanıcıların suistimalleri var"


Terör olaylarında sosyal medyada bir araç olarak kullanıldığına işaret edilerek, kamuoyunun yanlış yönlendirilmesi, kışkırtma amaçlı paylaşımlara karşı ne gibi önlemler alınabileceğinin sorulması üzerine Bilgin, internet erişiminin yaygınlaşmasının, halkın hızlı geniş banttan internetten yararlanması için Bakanlık olarak her türlü gayreti gösterdiklerini söyledi. Amaçlarının herkesin sosyal medyaya, internete en kolay ve en hızlı şekilde erişimini sağlamak olduğunu vurgulayan Bilgin, yapmış oldukları yatırımların ve ortaya konulan politikaların tamamının da bu yönde olduğunu kaydetti.


Sosyal medyayla birlikte kötü niyetli kullanıcıların da suistimalleri ile de karşı karşı olduklarını belirten Bilgin, "Bu hem kamu güvenliği açısından, hem de bizatihi kişilik haklarının korunması, özel hayatın gizliliği, çocukların korunması dahil olmak üzere kamu olarak aslında uluslararası sözleşmelerden de kaynaklı birtakım görevlerle de karşı karşıyayız. Yaşadığımız olaylarla bağlantılı olarak birtakım düzenlemeleri, uygulamaları yapmakla karşı karşıya kalıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


Türkiye'de içerik çıkarılması, hesabın bloke edilmesi ya da erişimin engellenmesi gibi kademeli bir mekanizmaya yönelik düzenleme bulunduğunu, tüm demokratik ülkelerde benzeri uygulamaların olduğuna dikkati çeken Bilgin, şöyle devam etti:


"Fakat orada bu bahsettiğimiz sosyal medya erişim şirketlerinin, Facebook'un, Twitter'ın, YouTube'un, benzeri şirketlerin daha hızlı süre ve çok daha iyi niyetli olarak uyguladıklarını görüyoruz. Ülkemizde zaman zaman ve çoğu defa bu tür kararları uygulatmakta problemlerle karşı karşıya kaldığımız malumunuz. Burada iki tane olayla muhatabız. Birincisi hiç kalkmama yönünde bazen eğilimler var, ikincisi kaldırılsa bile belirtilen sürelerin dışında oluyor, süreler taşıyor. Bir diğer husus da bazen böyle terörü yapanlar arasında buralarda da bir farklılaştırmaya gidildiğine bazen şahit oluyoruz. Bir grup için farklı bir tavır varken, başka grup için farklı tavırla karşı karşıya kaldığımız durumlar da oluyor."


Kendilerini en çok sevindirici ve geleceğe yönelik de ümitlendikleri hususun, Ankara'daki patlamayla ilgili talep ettikleri bilgiler hususunda sosyal medya şirketlerinin işbirliğine gitmeleri olduğunu anlatan Bilgin, "Biraz gecikmeli de olsa gerekli bilgileri aldık ve buna dayalı olarak hakikaten bu bilgiler de büyük fayda getirdi. Bu yöndeki yaklaşımın gelecekte bir başlangıç olmasını arzu ediyoruz" dedi.


- "Beklentimiz Türkiye'de irtibat ofislerinin açılması"


Bu şirketlerden kendilerinin beklentilerinin Türkiye'de irtibat ofislerinin açılması olduğunu vurgulayan Bilgin, şunları kaydetti:


"Beklentimiz bir bürolarının olmasıdır, doğrudan muhatabiyet mekanizmalarının kurulmasıdır. Burada hukukçularıyla muhatabız, onlar İngiltere'deki, Amerika'daki yurtdışındaki yerlerini arıyorlar. Mekanizmalar uzun, saat farkları problemler oluşturuyor çoğu defa. Kanun gereği süreler kısıtlı, bildirimden itibaren 4 saat içerisinde mutlaka istenilen talebin yerine getirilmesi lazım. Ayrıca bu şirketler burada ticari kazançları var. Büyük oranda ticari kazanç elde ediyorlar, bu ülkenin mevzuatına tabi bu şirketlerin, burada bu derecede gelirleri olan şirketlerin, Türkiye'de mutlaka bir irtibat ofislerinin, şubelerinin, yetkili elemanlarının bulunmasını arzu ediyoruz."


Bu şirketlerle bunun dışında uzun süredir görüşmelerin devam ettiğini anlatan Bilgin, geleceğe yönelik kesintisiz ilişkilerin sürdürülmesi gerektiğini kaydetti. 


Bilgin, bu şirketlerin Türkiye'de vergiye tabi olup olmadıklarının sorulması üzerine, "Oralarda problemler var, belki birtakım mevzuat düzenlemelerine de ihtiyaç var. Kamu olarak bizim de yapmamız gereken, bazı atmamız gereken adımlar var. Bütün bunları bir paket halinde önümüzdeki dönemde inşallah ve ümit ediyorum muhataplarımızın iyi niyetiyle beraber çözeceğimiz kanaatindeyim" görüşüne yer verdi.


Ankara'daki terör saldırısı sonrası iş birliklerinden dolayı sosyal medya şirketlerine teşekkür eden Bilgin, "Bunun, bundan sonraki ilişkilerimizin bir başlangıcı için de önemli bir adım olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.


AA


Geri Dön