29 / 03 / 2024

Ferko İstanbul'da 4 kentsel dönüşüm projesine hazırlanıyor!

Ferko İstanbul'da 4 kentsel dönüşüm projesine hazırlanıyor!

Ferko Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meriçten "3’ü Göktürk’te biri Seyrantepe’de olmak üzere 4 yeni kentsel dönüşüm projesi için ciddi bir hazırlık sürecimiz var. Bu projelerde önemli marka birlikteliklerimiz olacak." dedi. Ayrıca Ferko, Türk bayrağını Londra’da ve New York'ta dalgalandıracak.



Ferko Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçe Meriçten, "Amerika, İngiltere dünya gayrimenkul sektörünün şampiyonlar ligi. New York'ta bir penthouse 40-50 milyon dolara satılıyor. İstanbul'da niye olmasın" diyor. Ve ekliyor: "Belli grupları ve bu paraları Türkiye'ye çekmek için bir ayağınızın yurtdışında olması şart. Biz de Ferko olarak bunu yapacağız. Londra ve New York'ta iki proje üzerinde çalışıyoruz." 


Levent Signature bitmek üzere.. .

Sırada yeni projeler var mı?

Evet Levent bittiği için şu anda Kağıthane'deki projemiz Ferko Line’a fokusuz. Oraya bölgenin ilk markalı oteli Sheraton’u getiriyoruz. Metro da geliyor. Gerek ulaşım imkanlarıyla gerek  yatırımlarıyla Kağıthane çok güzel gelişecek iyi bir bölge olacak. Onun dışında, 3’ü Göktürk’te biri Seyrantepe’de olmak üzere 4 yeni kentsel dönüşüm projesi için ciddi bir hazırlık sürecimiz var. Bu projelerde önemli marka birlikteliklerimiz olacak.  


ÜÇ DEV MARKA GELİYOR

Dünya markaları Türkiye konut pazarına mı girecek Ferko'yla birlikte?

Evet markalı konutlar yapacağız. Lüks ve çok değerli 3 tane uluslararası markayla anlaştık. Bunlardan ikisiyle anlaşmalar imzalandı. Üçüncüyle de görüşmelerimiz sürüyor. Yeni projelerimizle birlikte 2’si Amerikan biri İtalyan 3 dünya markası, İstanbul gayrimenkul pazarına giriyor olacak.


Nasıl bir birliktelik olacak bu, binalara isimlerini mi verecekler? 

Bunlar dünya çapında bilinen moda markaları. Dolayısıyla bu markaları ikna etmek kolay olmuyor. Para konusunda anlaşmak yetmiyor, sizin vizyonunuza da güvenmeleri gerek. ‘İsmimizi verelim, lobiye de iki tane mobilya koyalım’ diye düşünmüyorlar. Mimariden tasarıma, iç dizayna kadar her konuda ortak hareket ediyoruz. Zaten tüketici de artık lobiye iki tane markalı mobilya konunca kanmıyor. İkisi arasındaki farkı çok iyi görüyor.


Maliyeti ne olacak bu projelerin, dev markaları Türkiye'ye getirmenin de ekstra bir bedeli var mı?

Bu 4 projenin yatırımı toplam 500 milyon doları bulacak. Bu markaların projelerde yer almasının maliyeti ise 25 milyon dolar gibi bir rakam olacak.


‘Para yetmiyor, vizyon da gerek’ dediniz, nasıl bir vizyondan bahsediyorsunuz?

Dünyada ayrı bir lig var. Siz belli paraları, belli markaları Türkiye’ye çekmek istiyorsanız, bir ayağınızın yurtdışında olması gerekiyor. Türkiye’ye giren yabancı yatırımcı Esenyurt'a, Beyliküzü’ne geliyor. Esas para ise Amerika’ya İsviçre’ye gidiyor. Yurtdışında iyi bir yatırımcı kimliğinizin olması büyük grupları yakalamak açısından çok önemli. Biz Ferko olarak bunu bir misyon gibi görüyoruz. İstanbul dünyanın en güzel şehri. Ama New York’ta bir penthouse 40-50 milyon dolara satılırken, ne yazık ki İstanbul’da bu rakamları göremiyoruz. Biz de ‘Neden bu büyük gruplar, zengin yatırımcılar Türkiye’ye gelmesin’ diyoruz.


Şampiyonlar ligi orası

Sizin de Ferko olarak bundan sonra bir ayağınız yurtdışında mı olacak?

Evet yurtdışında düşündüğümüz projeler var. Önümüzdeki 2-3 yıllık planlamada Londra ve New York’ta konut ve ticari alan projeleri var. Dünya gayrimenkul piyasasının şampiyonlar ligi oralar. Projelerimiz New York’ta Union Square’de, Londra’da ise South Kensington’da olacak. 2018’de en az bir tanesine başlayacağız. Londra’da şimdiden belli bir aşamaya gelmiş durumdayız.  


Sıfırdan projeler mi olacak bunlar ve yatırım tutarları nedir?

New York’taki 300 milyon dolar, Londra’daki ise 50 milyon pound yatırımla hayata geçecek. Biri yenileme yatırımı olacak, 37 katlı bir binayı alıp, içini yıkacağız, binaya tekrar yeni fonksiyon kazandıracağız. Londra'daki projede ise binayı yıkıp tekrar yapacağız. 


Istesek 15 bin $'a da satardık Ferko Signature'de rakamlar hangi seviyeye ulaştı?

Ferko Signature'de yaşam eylül ayı gibi başlayacak. Kiralama süreçlerine başladık. Yemek Sepeti'ne 10 bin metrekareye yakın bir kiralama yaptık. Fiba Holding, Destek Finans'a kiralamalarımız oldu. Şu anda doluluk yüzde 25-30'larda. Kule bölümünde kiralar 40 dolar civrında, yataylarda ise rakamlar 30 dolar civarında. Satışta da ortalamamız 9.500 dolar civarında. Biz burada emsali olmayan bir bina yaptık. 127 metre yüksekliğimiz, zemin üstü 30 katımız var. Levent'in son projesi ve caddede yeni bir proje yapacak bir parsel daha yok. Bu yüzden çok çok değerli bir proje. Biz bu projeyi 15 bin dolar metrekare fiyatıyla da satabiliriz. Ancak şirket anlayışımızda, yatırım yapan müşterilerimize kazandırmak var. 'İyi ki bu evi ya da ofisi almışız' desinler istiyoruz. Bu yüzden kiracılarımıza da satış yaptığımız kişiler konusunda çok dikkatliyiz. Hatta zaman zaman geri çevirdiğimiz kişiler dahi olabiliyor. 


Yıllardan sonra Göktürk'te bir ilk

Üç yeni projeniz Göktürk'te olacak. Niçin Göktürk'ü seçtiniz?

Göktürk'e çok hakimiz. Hem yeşille doğayla buluşulan bir yer hem şehre çok yakın. Orada şimdiye kadar hep butik projeler lanse edildi. Biz bölgede bayağı arazi topladık. Şimdi yıllardan sonra ilk defa bu montanda, bu kalitede bir proje lanse edilecek. Hatta yeni projelerle birlikte bölgedeki profil de değişecek. 


Dönüşüme tatlı yaptırım 

Son depremle gözler yine kentsel dönüşüme çevrildi. Sizce nasıl gidiyor dönüşüm?

Malesef deprem gerçeği unutuluyor. Ama gerçeklerden kaçamayız. Diğer yandan İstanbul'da arsa stoğu tükendi. Kentsel dönüşüm ise hem derpremden korunmak hem de arsa yaratmak için iyi bir enstruman. Ancak dönüşümde ne yazık ki gerçeğin üzerinde beklentiler var. Yatırımcının bunları çözmesi zor. Bu yüzden devletin itici güç olup, tatlı yaptırımlar uygulaması gerektiğini düşünüyorum. 


Büyüme motive etti

İlk çeyrek büyüme oranları açıklandı. Nasıl buldunuz yüzde 5'lik büyümeyi?

Sonuçlar çok olumlu. Son dönemde hükümetin piyasayı canlandırmak için kullandığı enstrümanların buna büyük etkisi oldu. Herkes işine dört elle sarıldı. Pozitif rakamlar ve gelişmelerle,önümüzdeki dönem için beklentimiz de motivasyonumuz da artıyor.


Sanatla iç içeyiz

Sanatla anılan bir ailesiniz. Ferko Signature'de bunun izlerini görecek miyiz?

Ailece sanatla iç içeyiz. Bir koleksiyonumuz da var. Binanın bir özelliği de içinde bir sanat merkezi olması olacak. Bunun için 1000 metrekarelik bir alan ayırdık. Bu merkezde kendi koleksiyonmuzu da sergileyeceğiz. 


Ilgaz kışın %75 doldu  

Bir de otel yatırımınız var. O cephede işler nasıl gidiyor?

Ferko Ilgaz Mountain Resort iyi gidiyor. Kışı yüzde 75 dolulukla geçirdrik. Bahar ve yaz aylarını hareketlendirmek adına neler yapabiliriz diye bakıyoruz.


 

Akşam


Geri Dön