23 / 04 / 2024

Çukurova'da örnek kentsel dönüşüm projesi!

Çukurova'da örnek kentsel dönüşüm projesi!

Adana Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, bölgedeki kentsel dönüşüm projesini anlattı. Çukurova'da örnek kentsel dönüşüm projesine imza atılacağını söyleyen Çetin, ''Herkesi ev sahibi yapacağız'' dedi.



Adana Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, projeler ve yatırımlar hakkında bilgi verdi. Başkan Çetin, ''Herkesi ev sahibi yapacağız. Dünyaya örnek olacak kentsel dönüşümü başlatıyoruz'' diye konuştu.


Dönüşüm modeli nedir? 


Hak sahiplerinin yeni projeden hiçbir ücret ödemeden sahip olacakları konut daire büyüklüğü, mevcutta kullandıkları dairelerin büyüklüğüne göre belirleniyor. Mevcut dairenin yasal inşaat alanına karşılık, aynı büyüklükte verilecek olan yeni projedeki bağımsız bölüm brüt alanı temel hak olarak belirlendi. Hak sahipleri ruhsat projesinden farklı olarak yaptığı büyümeler içinde; mevzuatlara göre hesaplanan bedel karşılığında, fiili kullanımdan gelen ilave haklan belirlenmekte ve bu haklan da temel hakkına ilave edilerek yeni projeden alacağı inşaat alanı nihai hak olarak bulmakta. Sözleşme aşamasında hak sahibi, nihai hakkı kadar yeni projede belirlenen daire tiplerinden seçim yapabilecek. Hak sahibi, hakkına düşen daire tipinden daha büyük bir daireyi borçlanarak, hakkından küçük daireyi ise alacaklı olacak şekilde seçebilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan Belediye Evleri Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi etaplar halinde yapılacak. Hak sahiplerimize ait daireleri, projelerin ruhsatları alınıp mevcut binalar yıkıldıktan sonra iki veya üç yılda tamamlamayı planlıyoruz. 


'ADANA'NIN İNCİSİ OLACAK' 


Proje yapım süreci hakkında da bilgi alabilir miyim? 

Dünya çapında, Adana'ya yaraşır bir projeyi geliştiriyor olacağız. Ulusal ve uluslararası marka firmalar tarafından geliştirilecek projemiz Adananın incisi olacak. Bu proje ile Adana'da örnek bir kent oluşturmayı hedefliyoruz. Belediyemiz, işlerin tamamını veya bir kısmını yerli veya yabancı alt yüklenicilere yaptırabileceği gibi müştereken de yapabilir. Projemiz, Bakanlığımız ve Çukurova Belediyesi tarafından yürütülüyor. Hak sahiplerimizin muhatabı kesinlikle yatırımcı değil. Her an kolaylıkla ulaşabileceği Belediyemiz. Projemiz sadece üst yapısı ile değil, altyapısı, binaları, yolları, yeşil alanları, donatıları, sosyal ve kültürel fonksiyonları, teknik ve teknolojik bileşenleri ile akıllı bir kent olacak. Projemiz bir defada planlanarak yapılacak ve sokaklarımız tekrar tekrar kazılmak zorunda kalmayacak. Projemizdeki binalarımız; yeşil ile bütünleşmiş, geniş balkonlu, modem ve ferah tasarımları ile hak sahiplerimiz için en iyi şekilde inşa edilecek. 


Projenin kat yüksekliği nedir? 

Projemizde en fazla 15 katlı binalar yapılacak. Farklı kat yüksekliklerinden oluşan binalar olacak. Yaklaşık 10 bin 500 daire üretilecek. Nüfus da yaklaşık 31 bin 500 kişi olacak. 


Projenizin cadde ve sokakları nasıl olacak? 

Projemizin ulaşım altyapısında, örnek kente yakışan geniş bulvarımız, trafiğin rahatça aktığı yollarımız, toplu ulaşım akslarımız, güvenli bir şekilde baştan tasarlanmış bisiklet yollarımız ve yeterli otoparklarımız olacak. Modem ulaşım sistemlerinin geleceği olan elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının bile yer aldığı bir kent planlıyoruz. 


Park ve yeşil alanları da anlatır mısınız? 

Projemizde 216 bin 500 metrekare büyüklüğünde, yaklaşık 40 tane yeşil alan, park ve çocuk parkı olacak. Projemiz yeşil alan açısından da  Adana  için örnek olacak. Turunç kokulu 216 bin 500 metrekarelik yeşil alanda yürüyüş ve koşu yolları, parklarımız olacak. Proje alanında çocuklarımız okullarına yürüyerek gidebilecek. 


Akıllı Kent projesinde son durum nedir? 

Bugüne kadar tutamayacağım ve halkın menfaatine uygun olmayan hiçbir söz vermedim. Verdiğim sözlerin de yüzde 70'ni üç yılda yerine getirdim. Büyük hayallerimden biri de, kentsel dönüşümdü. Kentsel dönüşüm bir binanın yıkılıp, yerine yeni bir binanın yapılması değildir. Bu bizim görevimiz değil. Bizim işimiz yaşanabilir, çağdaş kentler kurmak. Bu kapsamdaki en önemli projemiz de 'Akıllı Kent' projesi. Türkiye'ye örnek bir kent kuracağız. Yaklaşık 60 bin kişi yaşayacak. Bu projeyi yaptıktan sonra Türkiye'nin her yerinden insanlar gelip burayı görmek isteyecek. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet Özhaseki belediyecilikten gelen bir insan olduğu için bu projenin Adana için değerini biliyor. Kentsel dönüşümün ne anlama geldiğinin de farkında. Sadece Adana'ya değil. Türkiye'nin her tarafındaki dönüşüme destek veriyor. Bakanlığımıza tekrar teşekkür ediyorum. Projemizi onayladı. Şimdi vatandaşlarımızla sözleşme aşamasındayız. Kısa zamanda çalışmalarımızı tamamlayacağız ve en yakın zamanda halkımızın çok büyük çoğunluğunun onayıyla yıkım çalışmalarına başlayacağız. Taşınma ve kira yardımı yapacağız. Konutları da 24 ay içinde teslim edeceğiz. Görev sürem dolmadan en azından hak sahiplerine anahtarlarını teslim etmek istiyorum. 


Kentsel dönüşüm süreci sancılı. İnsanlar yerinden ayrılmak istemiyor. Siz de yerinde dönüşümden yanasınız. Sanırım bu konuda vatandaşı ikna etmek zor olmayacak... 

Kesinlikle. Projede başından beri halka bir söz verdim, "Sizin avukatınız olarak bu projeyi takip edeceğim" dedim. Şimdi de bunu yapıyorum. Bu projede halkın avukatlığını yapıyorum. Onlarla aynı taraftayım. Onların yararına ne varsa projeyi ona göre şekillendirdik. Halkı asla mağdur etmem, edenin de canına okurum. Projemizin vatandaşın yüzünü güldürmesini istiyorum. 


'ÇUKUROVA'YI YAŞANIR HALE GETİRİYORUZ' 


Bu projeden kimler faydalanacak? 

Burada yaşayan insanlarımızın büyük kısmı belli bir gelir seviyesinin altında olan insanlar. Zamanında belediyenin yaptığı toplu konutlara yerleştirilmişler. Durumu iyi olmayan insanlar ama şimdi 4-5 kat daha iyi konutlarda oturacaklar. Şimdiden projemiz büyük ilgi görüyor. Yakından tanıdığım iş adamları da buradan ev almak istiyor. Gerçekten yaşanabilir, çağdaş bir kent kuruyoruz. Şu an yasal prosedürler tamamlanıyor. İmzalar atılıyor. Daha sonra yüklenici firmayla sözleşmeler imzalayıp, yıkımı başlatacağız.


Ayrıca bu proje belediye evleriyle sınırlı mı kalacak? 

Zaten Belediye Evleri 2013'te Bakanlar Kurulu kararıyla afet riskli alan ilan edilmişti. Adana da deprem bölgesi. Umarım bu projeyi tamamlayana kadar bir afetle karşılaşmayız. Ama depreme dayanıklı yapıların yapılması şart. Adananın güneyinde dönüşüme daha çok ihtiyaç duyan yerler var. Buralarda  TOKİ  vasıtasıyla dönüşüm yapmak daha doğru olur. 




Posta


Geri Dön