17 / 04 / 2024

Ferzan Çelikkanat: Türkiye'de turist profili değişiyor!

Ferzan Çelikkanat: Türkiye'de turist profili değişiyor!

Turizm sektörüne markalı otel yatırımlarıyla giren Er Yatırım ve Turizm Genel Müdürü Çelikkanat, Türkiye ' de turist profilinin bölgede yaşanan değişimler nedeniyle farklılık gösterdiğini söyledi.



Turizm sektörüne markalı otel yatırımlarıyla giren Er Yatırım ve Turizm Genel Müdürü Çelikkanat, Türkiye'de turist profilinin bölgede yaşanan değişimler nedeniyle farklılık gösterdiğini söyledi. 


Genel Müdür Ferzan Çelikkanat, Türkiye'deki otelcilik anlayışında iki önemli eksikliğin "yatırımcı profili" ile "kalifiye eleman" olduğunu belirtti. Sanayi ve inşaat sektörü ağırlıklı olarak kendini geliştirmiş olan yatırımcının, hizmet sektöründe henüz adaptasyon sağlayamadığını kaydeden Ferzan Çelikkanat, "Farklı sektörlerin deneyim ve birikimi hizmet sektörü yatırımlarına yansıdığında sıkça yanlış lokasyon, yanlış bina ve yanlış işletme görülmeye başlandı. Ehil olmayan kişilerce yapılan yatırımlar büyük paralar harcansa dahi pazar, insan verimliliği ve rekabet koşullan gözetilmeden yapılıyor" dedi. Ayrıca "milyon dolarlık yatırımlara" uygun kaliteli ve kalifiye insan yatırımının da yapılmadığının altını çizen Çelikkanat, "Artan yatırımlarla birlikte konaklama ve ağırlama sektöründe Türkiye'yi çok ciddi bir ara eleman sıkıntısı bekliyor" uyarısında bulundu. 


Son dönemlerde bölgede yaşanan hareketliliğin Türkiye'ye gelen turist profilinde de gözle görülür dönemsel kaymalar yarattığına dikkat çeken Çelikkanat, şunları ifade etti: "Türkiye'yi en çok bugüne kadar tercih eden turist profili Rusya ve Almanya'dır. Ancak bu alışagelmiş sıralama içinde artık aylık bazda İran, Irak ve Suriye gibi Ortadoğu ülkelerinin turist profilleri de yer alıyor. Bu Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde çok yoğun şekilde gözlemlenebiliyor" şeklinde konuştu. Bu çeşitliliğin doğru kontrol edilmesi ve doğru yatırımlarla planlanması halinde Türkiye'nin esas ihtiyacı olan 12 aya yayılmış bir turizm destinasyonu olması için önemli bir fırsatın doğacağını kaydeden Çelikkanat, "Bu çeşitlilik deniz, kum, güneş 3'lüsünden alışveriş, tarih, kültür, kongre ve alternatif turizm gibi farklı turizm dallarının da rağbet görmesini sağlayacaktır



Ankara Başkent 





Geri Dön