29 / 03 / 2024

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde yapılaşma kodları nelerdir?

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde yapılaşma kodları nelerdir?

Yeni Fikirtepe yapılaşma kodları neler? Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde Yeni Fikirtepe nasıl yapılaşacak? Fikirtepe yapılaşma kodları kaç tipolojiye göre belirlendi? İşte Yeni Fikirtepe yapılaşma kodlarına dair cevaplar...




Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Fikirtepe Kentsel Tasarım Çerçevesi’ne göre Yeni Fikirtepe Yapılaşma Kodları şöyle; 


4 Emsal yoğunluğun kullanılabilirliği dikkate alınarak, karakter bölgelerine göre ilkeler belirlenmiştir. Yapıların birbiriyle olan ilişkilerinin güçlendirilmesi için bütüncül gelişim çerçevesinde plan notları/kodları, karakter alanlar özelinde farklılaşan içerik, program ve kimliğe göre belirlenmiştir.



Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde yapılaşma kodları nelerdir?



Yapılaşma kodları, 3 farklı tipolojiye göre belirlenmiştir. 


Baza: Zemin katın kullanım türü ve fonksiyonuna bağlı olarak kodlama zemin katında farklılaşma göstermektedir.

Ticari alanlar daha geniş yapılaşma alanına sahip iken konut alanları daha dar bir yapılaşma alanına sahiptir. Zemin kat parametreleri minimum ve maksimum yapılaşma alanına sahip olmakla birlikte, minimum miktarda belirlenen açık alan ile de yapı parseliyle ilişki sağlanmaktadır.


Blok: Yapının, baza üzerinde bulunan kısımları da konut dokusuna bağlı olarak her karakter bölgesi için farklılık göstermektedir. 


Kule: Kule parametreleri, ada başına düşen maksimum miktarda kule sayısını tanımlamaktadır.


Ayrıca, 4.5 milyon metrekare inşaat alanının olduğu yeni bir kent, çok fazla trafik ve otopark yükünü de beraberinde getirecektir.


Nitelik bakımından otoparkların yapı alanıyla entegre edilmesi gerekmektedir. Bu amaçla belirlenen temel ilkeler;


- Otopark alanları blok nizamla entegre edilecek, kamusal alan boyunca park yeri olmayacaktır


- Blok nizam yapı adalarının iç avlularında/kısımlarında otopark yer almayacak, bu alanda sadece açık ve yeşil avlular olacaktır.


- Kamusal mekanda zemin üzerinde otopark yer almayacak, bundan ziyade bu alanlar aktif dolaşım alanları ve kamusal alanlara yönelimi sağlayan girişlerden meydana gelecektir.


Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com


Geri Dön