26 / 04 / 2024

Fikirtepe ne olacak?

Fikirtepe ne olacak?

Yıllardır merkezi konumda kalması sebebiyle kentsel dönüşüm iddiaları ile gündemde olan ve son yıllarda uygulamalar başlanan Fikirtepe tam bir curcuna haline gelmişti. Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında riskli bölge olarak ilan edildi...



Fikirtepe Ne Olacak?


Yıllardır merkezi konumda kalması sebebiyle kentsel dönüşüm iddiaları ile gündemde olan ve son yıllarda uygulamalar başlanan Fikirtepe tam bir curcuna haline gelmişti. 


Bir çok inşaat firması arkasına bakmadan gitti


Bölgede klasik kat karşılığı anlaşmaları ile büyük inşaat firmalarının girme çabası ve bölgenin uzun yıllardır haberlerde üst sıralarda yer alması sebebiyle tüm hak sahiplerinde büyük beklentiler oluştu. Hatta Varsay vb. inşaat firmaları bir çok anlaşma yapmasına rağmen sona kalıp diğerlerinden daha fazla isterim anlayışındaki hak sahiplerinin olayı çıkmaza getirmesi sonrası bölgeden çekilme kararı aldı.


Büyükşehir imar artışı yapacaktı


Bölgede hak sahiplerinin yüksek talepleri ve bazı inşaat firmalarının bu taleplere göre sırf bölgede olmak adına sözleşmeler imzalaması sonrası durum değerlendirmelerinde fizibil durumların oluşmadığı ortaya çıktı. İBB bölgedeki müteahhitlerin kaçmaması ve inşai faaliyetin başlaması adına bölgeye özel imar artışı bile yapabileceğini dile getirmişti. Fakat bu tür imar artışları Sancaktepe ve Esenyurt gibi bölgeler de sonrasında mahkemeye taşınabilmekte ve daha büyük belirsizlikler getirebileceği de değerlendirilmelidir.  



Doğru karar ile süreç hızlanacak


Bölgenin yeni Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında riskli bölge olarak ilan edilmesi sonrasında bölgede sürecin hızla ilerleyeceği düşünülmektedir. Riskli bölge ilan edilmesi sebebiyle 2/3 çoğunluğun evet demesi ile karmaşa çözülecek ve sona kalıp yüksek beklenti sergilerim diyen hak sahipleri bu şekilde uygulamalar yapamayacak. Bu olayı haksız gören kesimler olabileceği gibi benim düşüncem; olayın bir belirsizlik ile devam edip bölgenin yeni bir Esenyurt olmasındansa bu şekilde bir çözüm ile bölgenin hızlıca yenilenmesi hem müteahhit firmalar hem de hak sahipleri için daha faydalı olacağı yönündedir. 


Mahmut Ay / SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı


Geri Dön