27 / 04 / 2024

Fikirtepe zirvesinde neler konuşulacak?

Fikirtepe zirvesinde neler konuşulacak?

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesini durma noktasına getiren sorunların çözümü için bugün Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde bir toplantı düzenleniyor. İşte o toplantının gündemini oluşturan sorunlar ve FİDEM'in çözüm önerileri...



Fikirtepe zirvesinde neler konuşulacak?


Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün Beşiktaş Balmumcu Yokuşu üzerindeki binasında bugün 12:00'de başlayacak Fikirtepe zirvesinde, Fikirtepe kentsel dönüşüm projesini durma noktasına getiren sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırılacak. 


İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yaşar Güvenç'in ev sahipliğinde düzenlenecek zirve niteliğindeki toplantıya katılacak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı, Fikirtepe'de proje gerçekleştirecek 32 müteahhit ve Fikirtepe Dumlupınar, Eğitim ve Merpenköy Mahalleleri (FİDEM) Derneği temsilcilerini dinleyecek.


Emlakkulisi.com, işte bu toplantıda konuşulacak Fikirtepe sorunlarını ve çözüm önerilerini okurlarına açıklıyor...


İşte Fikirtepe'de yaşanan sorunlar ve FİDEM'in çözüm önerileri...


Sorun 1: Şu anda yapı ruhsatı imzalayacak muhatap bulunamıyor. 

Çözüm Önerisi 1: Yapı ruhsatı ekibinin il müdürlüğü bünyesinde oluşturulması veya plan notlarına yapı ruhsatının büyükşehir belediyesi tarafından verilir ibaresi düşülmesi ile büyükşehir belediyesi yapı ruhsatı verebilecek kabiliyette olduğundan yapı ruhsatı hızlanacaktır.



Sorun 2: Yapı adalarının çoğuna birden fazla firma ayrı ayrı sözleşmeyle girmiş durumda dolayısıyla yapı adalarında kısmi ruhsat alım sorunu var.

Çözüm Önerisi 2: 2. Yapı adalarında 2000, 3000, 5000 m2 gibi kısmi alan imzalı alan müteahhit firmaların bu alanları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin encümeninin arsaları resen ifrazlaması sonucu tıkanıklık önlenir.



Sorun 3: Arsa sahiplerinin 2/3'sinden fazlasıyla yapılan kat karşılığı sözleşmelere 2/3 çoğunluk kuralının uygulama yönteminin net olarak bilinmemesi ve şu anda uygulanamayışı.

Çözüm Önerisi 3: 2/3 sözleşmeyi geçen yapı adalarında sözleşmeyi yapmayanlara il müdürlüğü tarafından 6306 sayılı yasaya göre ihtar çekilerek, tapularına şerh düşülerek tahliyeleri sağlandığı taktirde 2/3 sorunu çözülecektir.



Sorun 4: Kentsel dönüşüm alanı olduğu için arsa sahiplerine kira yardımı konusu ne olacak? 

Çözüm önerisi 4: 4. ve 5. maddedeki sorunların yönetmelik ve yasalara göre çözülebilir.


Sorun 5. Kentsel dönüşüm olduğu için ruhsat harcından muafiyet varken ruhsat harcı alınıyor!..

Çözüm Önerisi 5: İmar adası bazında verilen kademeli imarın plan notlarına uygun olarak uygulanmalı.


FİDEM tarafından hazırlanan Fikirtepe raporunun kapak sayfası böyle;


Fikirtepe zirvesinde neler konuşulacak?


Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com



Geri Dön