26 / 04 / 2024

ZeroBuild Türkiye’21'de neler konuşulacak?

ZeroBuild Türkiye’21'de neler konuşulacak?

ZeroBuild Türkiye’21'de neler konuşulacak? Sıfır enerji binalar konusunda farkındalığının yaygınlaştırılması amaçlayan ZeroBuild Türkiye’21'de Sıfır enerji binalar her açıdan değerlendirilecek.



‘Hemen Şimdi Harekete Geç!’ sloganıyla 22-26 Eylül tarihlerinde ikincisi düzenlenecek olan ZeroBuild Türkiye’21 Sıfır Enerji Binalar Forumu, 35 ülkeden 110 fikir liderinin katılımıyla, her biri Birleşmiş Milletler tarafından 2030 senesi için belirtilen “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”na referans verilecek 30 oturumdan meydana gelecek. Enerji verimliliğinde ve emisyon salınımının azaltılmasında oldukça önemli role sahip olan sıfır enerji binaların farklı iklim şartlarındaki uygulama örneklerine yer verilecek olan forumda, konunun her boyutuyla günlük hayatın olağan akışına dahil edilmesi planlanıyor. 

ZeroBuild Türkiye’21 de neler konuşulacak?

İklim değişikliğine bağlı olarak dünya genelinde yaşanan felaketler çoğalırken bu gidişe dur diyecek çözümler de daha yoğun şekilde gündeme geliyor. Böylesi bir süreçte gerçekleştirilecek olan ZeroBuild Türkiye’21'de; ülke ekonomisi, birey ekonomisi, enerji tasarrufu ve çevre için kaçınılmaz olan sıfır enerji binalara dönüşüm bütün boyutlarıyla değerlendirilip dünya çapında yapılan uygulamalar masaya yatırılırken, konuya ilişkin fikir liderleri tarafından en güncel bilgiler aktarılacak. 

Dijital ortamda 22-26 Eylül tarihlerinde düzenlenecek olan ZeroBuild Türkiye’21, Enerji Verimli Binalar ve Yerleşkeler Uzmanı Yüksek Mimar, ZeroBuild Türkiye’21 Genel Sekreteri Yasemin Somuncu’nun açılış konuşmasıyla açılacak. Açılış programında ayrıca; T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği ve Tesisat Daire Başkanı Murat Bayram, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Daire Başkanı Abdullah Buğrahan Karaveli, T.C. MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Eğitim Politikaları Daire Başkanı Dr. Recep Altın, GTALLIANCE Sürdürülebilirlik Danışmanlığı Kurucu Ortağı, Sürdürülebilirlik ve Araştırma Danışmanı Ali Gizer de konuşma yaparak bulunacak. Konuşmalardan sonra Çek Cumhuriyeti Brno Teknoloji Üniversitesi’nden, Cleaner Production Dergisi Baş Editörü Prof. Dr. Jiří Jaromír KLEMEŠ ana tema sunumunu yapacak. 

ZeroBuild Türkiye’21 de neler konuşulacak?

Uygulama örnekleri yol haritası niteliğinde 

Sıfır enerji binalar konusunda farkındalığı yaygınlaştırmayı ve kamuoyunun dikkatini çekmeyi planladıklarına dikkat çeken ZeroBuild Türkiye’21 Genel Sekreteri Yasemin Somuncu, “Dünyadan örneklerin paylaşımı ile tüm paydaşlara bir yol haritası sunabilmenin ötesinde ülkemizin sahip olduğu mimarlık-mühendislik bilgisi ve üretim-sanayi-finans-hukuk kabiliyetleri ile sıfır enerji binalara ulaşmanın aslında hiç de zor olmadığını bu yıl tekrar vurgulayacağız” die konuştu. 

35 ülkeden yerli-yabancı 110 konuğun konuşmacı olarak bulunacağı ZeroBuild Türkye’21’de; kamu, özel sektör, akademisyenler, inşaat malzemesi üreticileri, sivil toplum kuruluşları, konut sakinleri, üniversite öğrencileri, mimarlar, mühendisler ve çevre gönüllüleri gibi pek çok farklı kitle buluşacak. 

Forumda; yalnızca bir “çevre ve iklim” stratejisi değil, ülkemizi de yakından ilgilendiren yeni bir uluslararası ticaret sistemi ve iş bölümü öngören Avrupa Yeşil Mutabakatı, “AB Standartlarına Uyum, Yeşil Mutabakat, Türkiye'ye ve İstihdama Etkileri” başlıklı oturumda Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği Direktörü Bengisu Özenç tarafından anlatılacak.

ZeroBuild Türkiye’21 de neler konuşulacak?

Sıfır enerji binaların tasarımı ve işletimi süreçlerinde iklimsel ve meteorolojik veriden faydalanmanın önemi her paydaş özelinde Metosfer, İklim Uzmanı ve Meteorolojist Dr. Levent Yalçın’ın katkısı ile kurgulanan “Sıfır Enerji Binaların İnşasından İşletmesine Meteoroloji ve İklim İlişkisi” oturumunda değerlendirilecek. 

Dünyada inşaatta devrime neden olacak 5 start-up tan biri seçilen ve İngiltere’de faaliyette bulunan Botmore Teknoloji’nin İcra Kurulu Başkanı Aydın Özçekiç, mimarların, mühendislerin ve tasarımcıların ortak bir yazılım platformu aracılığıyla iletişime geçmeleri, tasarım ve inşaat sürecinin bütün evrelerinde enerji performansını analiz etmeleri ve binalarda enerji verimliliğini artırmaya yönelik kararlar almaları için yöntemlerin geliştirilmesinde kilit bir role sahip olan BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) uygulamasını İngiltere örnekleriyle “Sıfır Enerji Binalarda BIM Tabanlı Tasarım Uygulamaları” başlıklı konuşmada paylaşacak. 

Dünyadan Sıfır Enerji Binalara yaklaşım

Yüksek düzeyde konfor ve son derece düşük enerji talebiyle karakterize edilen, evrensel bir prototip olan Pasif Ev binaların sertifikasyon süreçleri ve esasları, Hellenik Pasiv Ev Enstütüsü (HPHI) kurucusu ve başkanı, pasif ev tasarımı eğitiminde eğitmen olan Stefanos Pallantsaz tarafından “Pasif Ev Bina Sertifikasyonu ve Komponent Sertifikasyonu” başlıklı oturumda ele alınacak.

Herhangi bir enerji verimliliği çalışmasının sonuçlarını doğru bir şekilde yönetmek amacıyla gerekli olan ölçme ve değerlendirmenin önemini, hem Kanada'da hem de farklı ülkelerde enerji verimliliği proje ve programlarının tasarımı, finansmanı, uygulanması ve takip edilmesinde 35 senelik tecrübesi bulunan Econoler Başkanı Pierre Langlois, “Enerji Performansı Taahhüdünde Ölçme ve Doğrulamanın Temel Rolü” başlığyla değerlendirecek.

ZeroBuild Türkiye’21 de neler konuşulacak?

İspanya örneğini göz önünde bulundurarak enerji verimliliği projelerini çoğaltacak yeni finansal mekanizmaların keşfedilmesinde yol gösterici olacak veriler, “Enerji Performans Sözleşmelerinin Kontratsal ve Finansal Boyutları” başlıklı konuşmasıyla, İspanya'da enerji verimliliği yatırımları ve enerji hizmet şirketleri projelerinin çoğaltılması, iyileştirilmesi konularında değerlendirilecek .

Almanya’da binalarda yenilenebilir enerji çözümlerini kapsayan çerçeve stratejilerinin entegrasyonu ile enerji verimliliğinde meydana gelen iyileşmeler, Alman Enerji Ajansı'nda (DENA) uluslararası enerji verimli binalar uzmanı şeklinde çalışan, yüksek ve düşük gelirli konutlar için sürdürülebilir inşaat yöntemlerine ek olarak yeşil bina sertifikasyon danışmanlığı da gerçekleştiren Mimar Paula Baptista’nın konuşmacı olduğu “Almanya'daki Çok Katlı Konut Binalarında Enerji Performansı İyileştirmeleri için Stratejiler” başlığı altında paylaşılacak. 

İngiltere’den İran’a Hindistan’dan Kanada’ya uzanan geniş ve seçkin bir konuşmacı profiliyle ön plana çıkan ZeroBuild Türkiye’21’de oturumların Türkçe ve İngilizce simultane tercümeyle izlenme imkanı bulunuyor. Foruma www.turkiye.zerobuildorg adresinden ücretsiz şekilde kayıt yaptırılabiliyor.

Sıfır enerjili binalar hangi faydaları sağlıyor?


Geri Dön