18 / 04 / 2024

Fikirtepeliler bakanlıktan gelecek imar haberini bekliyor!

Fikirtepeliler bakanlıktan gelecek imar haberini bekliyor!

Kentsel dönüşüm bekleyen Fikirtepe yılan hikayesine dönen imar planı yüzünden adeta savaştan çıkmış bir kent görünümüne büründü. Öyle ki ilçede Suriye’yi anlatan savaş filmi bile çektiler...




İstanbul’da kentsel dönüşüme sembol olacağı iddia edilen Fikirtepe’nin yılan hikayesine dönen imar hikayesi bölgede yaşayanları bezdirdi.


Fikirtepe için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) imar planları hazırlayınca müteahhitlik firmaları ev sahipleri ile anlaşarak inşaat hazırlıklarına başladı. Bir çok kişi de anlaşma evini boşalttı ve çok sayıda bina da yıkıldı. Bu arada Fikirtepe’nin ‘Kentel Dönüşüm Yasası’ndan faydalanması ve ev sahiplerine kira yardımı yapılabilmesi için geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik bakanlığı bölgeyi ‘riskli alan’ ilan etti. Bu kararla birlikte İBB tarafından hazırlanan imar planları geçerliliğini kaybetti ve bakanlık tarafından yeni bir imar planı hazırlanmasına karar verildi.


4 bin bina yıkılacak


Bu kararla birlikte başlayan projelerin yapımı da durdurulunca yıkımına başlanan 4 bin bina ile Fikirtepe adeta bombalanmış bir görünümüne büründü. Bölgeyi dolaşıyorken üzerinde Arapça yazılar bulunan binalar dikkat çekiyor. Çevre sakinlerinin yazılarla ilgili verdiği bilgi de hayli ilginç: “Suriye ile ilgili film çektiler.”


Fikirtepeliler bakanlıktan gelecek imar haberini bekliyor.


Sadece yabancı kadınlar ev kiralıyor


Fikirtepe sakinleri ise başlarına gelene isyan ediyorlar.


- 53 yaşındaki emekli Rıza Dolar: “Kirayla geçinen bir vatandaşım. Kentsel dönüşüm projesi başladığından beri dairelerimdeki kiracılar çıktı ve evler şu anda boş. Bu projenin bir an önce çözüme kavuşmasını istiyoruz. Perişan durumdayız.”


- Gözlükçülük yapan 43 yaşındaki Orhan Dilek: “Birçok iş yeri kapandı. Fikirtepe’de babamın ekmek fırını vardı. Bu projeden sonra dükkânın masraflarını ve vergilerini ödeyemediği için kapatmak zorunda kaldı. Can güvenliğimiz olmadığı için dışarıya çıkamıyoruz.”


- Fikirtepe’de emlakçılık yapan 55 yaşındaki Fahri Mengü: “Burada insanlar artık çok tedirgin yaşıyor. Evleri kiraya veremiyoruz. Yabancı uyruklu ve Moldovalı kadınlar geliyor bir tek. 100-200 liraya ev kiralıyorlar burada.”


- 53 yaşındaki ev hanımı Fatma Köprülü: “Bizi mahvettiler. Sokağa çıkmaya korkuyoruz. Yıllardır tanıdığımız insanlardan bile korkar olduk. Sesimizi duysunlar artık.”


- 55 yaşındaki esnaf Ruşen Taş: “Artık hiç iş yapamıyorum. Kiracılar gitti. Buradaki insanların gelir düzeyi iyice düştü” dedi.


Vatan/Oğuz Yeter


Geri Dön