25 / 04 / 2024

Fikri Işık Çorum'da temel atma törenine katıldı!

Fikri Işık Çorum'da temel atma törenine katıldı!

Temel atma ve açılış törenlerine katılmak için Çorum’a gelen Bakan Işık, Valilik ziyaretinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kriptolu telefonlarla ilgili daha önce başlatılan çalışmayı bitirdiklerini belirterek, "Kripto noktasında yepyeni bir yazılımı devreye soktuk, güvenlik mekanizmalarını da arttırdık. 20 Nisan itibariyle Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğimize 100’ün üzerinde telefonu teslim etmiş olduk. Bundan sonrası artık MGK Genel Sekreterliğimizin organizasyonuyla kullanımına bağlı" dedi.


Temel atma ve açılış törenlerine katılmak için Çorum’a gelen Bakan Işık, Valilik ziyaretinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.


Bir basın mensubunun, "CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’in, Türkiye'nin iki gün içerisinde Suriye’ye gireceği" yönündeki iddiaları hakkında görüşünü sorması üzerine Işık,  kendilerinde böyle bir bilgi olmadığını, Tekin’in iddiasının kaynağını açıklaması gerektiğini söyledi.


Seçim arefesinde böyle söylemlerin sıklıkla kullanıldığını dile getiren Işık, “Bir ordu bir ülkeye 2 günde girmez. Bunlar böyle seçim öncesinde ne söyleyeceklerini bilemiyorlar herhalde. Ortalığı karıştırmak için, sansasyon yapmak için ortaya atılan sözler diye değerlendiriyorum. Akla, mantığa çok uygun iddialar da değil. O açıdan da çok ciddiye almamak gerekir” diye konuştu.


Kriptolu telefonlar


Bakan Işık, yeni kriptolu telefonlarla ilgili bir soru üzerine de bakanlık olarak bu konuda başlattıkları çalışmayı tamamladıklarını bildirdi.


Işık, "Kripto noktasında yepyeni bir yazılımı devreye soktuk, güvenlik mekanizmalarını da arttırdık. 20 Nisan itibariyle Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğimize 100’ün üzerinde telefonu teslim etmiş olduk. Bundan sonrası artık MGK Genel Sekreterliğimizin organizasyonuyla kullanımına bağlı” ifadelerini kullandı.


Muhalefet partilerinin seçim vaatleri


Muhalefet partilerinin seçim vaatleriyle ilgili düşünceleri de sorulan Fikri Işık, seçim dönemine kadar üretim, teknoloji ve asgari ücretle ilgilenmeyen siyasetçilerin, sırf kendi oylarını koruyabilmek için, 2002 yılında Cem Uzan’ın vaatleriyle toplumun önüne çıkmaya başladıklarını söyledi.


“Biz her bir partinin vaadini tek tek değerlendirmek durumunda değiliz ama Türkiye’nin gerçekleriyle hareket etmek durumundayız” diyen Işık, şunları kaydetti:


“Türkiye’de ekmeğimizi büyütmeden dağılımımızı büyütemeyiz. Ekmeğimizi büyütmek durumundayız. Bu nedenle Türkiye’nin istikrarı bu noktada önemli. Türkiye istikrar içerisinde yoluna devam edecek. Son dönemde koalisyonlarla çok güç kaybeden İtalya bile kanun değişikliğine giderek, koalisyonları adeta bertaraf eden bir düzenleme yaptı. Şimdi Türkiye’de koalisyonları özleyenler var. Asgari ücreti yükseltmenin yolu teknoloji düzeyini yükseltmekten geçer. Son seçim atmosferine girene kadar ne Sayın Kılıçdaroğlu’ndan ne Sayın Bahçeli’den, zaten Demirtaş’tan hiç duymadık da teknolojiye yönelik hiç bir şey duymadım. Seçimler gelince bunların aklı başına geliyor.”


Asgari ücret


Şu anda Türkiye’de düşük teknoloji düzeyindeki ortalama ücretin brüt bin 370 lira, orta düşük teknoloji düzeyindeki ortalama ücretin brüt bin 720 lira, orta yüksek teknolojideki ortalama ücretin brüt iki bin 65 lira ve yüksek teknolojili sektörlerde ortalama ücretin brüt olarak iki bin 963 lira olduğunu belirten Işık, şöyle konuştu:


"Bunun anlamı şu, teknoloji düzeyi yükseldikçe ücretler yükseliyor. Türkiye’nin asgari ücreti yükseltmesinin yolu katma değerini arttırması ve teknoloji düzeyini yükseltmesinden geçiyor. Bunları yapmadan 'idari kararlarla asgari ücreti yükselteceğim' demenin ekonomide hiçbir karşılığı yok. Onun için AK Parti olarak bizim hedefimiz belli. Güçlü olduğumuz geleneksel sektörlerde katma değeri yükseltmek diğer taraftan da teknoloji değerimizi yükseltmek için çalışıyoruz. Onun için Türkiye’nin teknoloji düzeyi yükselsin diye ülkenin her yerine yüksek teknolojili 5’inci bölge desteği veriyoruz. Bu yükseldikçe gelir düzeyi yükseliyor, ücret yükseliyor, refah artıyor, tasarruf artıyor, yatırım artıyor. Yatırım arttıkça tekrar bu döngü devam ediyor. Dolayısıyla burada asgari ücretle ilgili kim kaynağını göstermeden, Türkiye üretmeden asgari ücret vaadi yapıyorsa bilin ki o, ülkenin geleceğine ipotek koyuyordur."


AK Parti iktidara geldiği dönemde asgari ücretin 184 lira olduğunu, bugün ise 1 Temmuz itibariyle asgari ücretin bin lira olacağını vurgulayan Işık, "Elbette ki bunu da yeterli görmüyoruz, daha da yükseltmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye Gezi tuzağına çok şükür düşmedi. Türkiye paralel tuzağa düşmedi. Şimdi özellikle muhalefet Türkiye’yi popülizm tuzağına düşürmeye çalışıyor. Biz bugüne kadar ayağı yere sağlam basan bir politikayı sürdürdük, bundan sonra da sürdüreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.


AA


Geri Dön