20 / 04 / 2024

Fikri Işık: Ülkemiz, sanayi üretiminin öncülüğünde büyümeye devam ediyor!

Fikri Işık: Ülkemiz, sanayi üretiminin öncülüğünde büyümeye devam ediyor!

Fikri Işık, Türkiye'nin, sanayi üretiminin öncülüğünde büyümeye devam ettiğini belirterek, "Sanayicimiz, son dönemde yaşanan gerilimli atmosfere rağmen, ekonomiye ve Türkiye'ye olan güvenini bir kere daha göstermiştir" değerlendirmesinde bulundu...



 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin, sanayi üretiminin öncülüğünde büyümeye devam ettiğini belirterek, "Sanayicimiz, son dönemde yaşanan gerilimli atmosfere rağmen, ekonomiye ve Türkiye'ye olan güvenini bir kere daha göstermiştir" değerlendirmesinde bulundu.


Bakan Işık, yazılı açıklamasında, 2014 yılı şubat ayına ilişkin sanayi üretim endeksini değerlendirdi. Bu yılın şubat ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin beklentileri aşarak bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 arttığını ifade eden Işık, arındırılmamış endeksin de aynı oranda arttığını vurguladı. Işık, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki aya göre yüzde 0,1 düşüş gösterdiğini ifade etti.


Şubat ayında sanayi üretiminin geçen yılın sonlarından itibaren görülen güçlü büyümesini devam ettirerek beklentilerin üzerinde performans sergilediğini belirten Işık, "Ülkemiz, sanayi üretiminin öncülüğünde büyümeye devam ediyor" ifadesini kullandı.


Bakan Işık, şunları kaydetti:


"Geçen hafta açıklanan 2013 büyüme rakamları da göstermiştir ki, ülkemiz yine dünyada en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer almış ve tüm dünyanın gıpta ile baktığı ülkelerden biri olmuştur. 2013 yılında, hem OECD ortalamasından hem de AB ülkeleri ortalamasından çok daha iyi bir performans sergiledik. 2013 büyümesinde dikkat çekici olan önemli bir nokta yılın son iki çeyreğinden itibaren yatırımlarda görülen ciddi artıştır. Yatırımların büyümeye özellikle son iki çeyrekte ciddi katkıda bulunması, yatırımcımızın ve sanayicimizin de yaşanan tüm gerilimlere rağmen ülkesine, ekonomisine güvendiğini ve geleceğe dönük beklentilerinin olumlu olduğunu göstermiştir.


Yine aynı büyümede dikkat çeken önemli bir husus da imalat sanayinin büyümesidir. Yılın son iki çeyreğinde imalat sanayi ülke büyümesinden daha hızlı büyüyerek ülke büyümesinin lokomotifi olduğunu bir kez daha göstermiştir. 2014 yılında da ülke büyümesinin lokomotifi imalat sanayi olacaktır. 2014 yılında büyümede ihracatın daha önemli bir yeri olacağını dikkate alırsak, sanayicimizin rolü bir kez daha ortaya çıkıyor. Çünkü ihracatımızın yüzde 95’e yakın bir kısmını sanayi sektörümüz gerçekleştiriyor."


Işık, sanayicinin, son dönemde yaşanan gerilimli atmosfere rağmen ekonomiye ve Türkiye’ye olan güvenini bir kere daha gösterdiğini ifade etti.


Bakanlık olarak her fırsatta sanayicinin önünü açtıklarını, sanayici daha fazla üretirken üretilen ürünlerin niteliklerinin de artırmasını teşvik ettiklerini belirten Işık, "Sanayimizi tüm dünyada daha rekabetçi hale getirmek amacıyla Ar-ge’ye, inovasyona, tasarıma, girişimciliğe her geçen gün desteğimizi artırıyoruz. İnanıyoruz ki, sanayicimiz ülkenin sahip olduğu istikrar ve kendi çalışma azimleriyle başarılı işler yapmaya devam edecektir. Türkiye’nin özellikle siyasi gündemine yönelik yapılan ciddi algı operasyonlarına rağmen, moralini bozmadan yatırıma ve üretime devam eden sanayicilerimize teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.


AA


Geri Dön