19 / 04 / 2024

Filyos Liman Projesi meclis gündeminde!

Filyos Liman Projesi meclis gündeminde!

Filyos Liman Projesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Demirtaş, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Filyos Liman Projesi'ne ilişkin soru önergesi hazırladı. Demirtaş, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Demirtaş, ''Zonguldak, Türkiye'nin tek taş kömürü havzasına sahip kenti olarak Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren Türkiye ekonomisine büyük katkılar sunmuştur. Üretimin sembolü haline gelmiş olan Zonguldak Ak Parti hükümetlerinin ithalata dayalı ekonomi politikaları nedeniyle, 18 yılın sonunda ekonomisi can çekişen bir kent haline gelmiştir. Üretim durmuş, istihdam olanakları birer birer kaybolmuştur. Bu nedenle Zonguldak'ın çalışabilir yaşta olan nüfusunun önemli bir kısmı göç etmiştir. Kente yıllarca yatırım yapılmamış, Ak Parti hükümetlerince her seçim dönemi yatırım yapılacağı vaadleri ile Zonguldak halkı kandırılmıştır. İlimize üvey evlat muamelesi yapılması nedeniyle, yatırımlardan hak ettiği payı alamamıştır. Filyos Projesi de Zonguldak'ta,-18 yılı Ak Parti dönemi olmak üzere-30 yıldır konuşulan ve yapımı da yılan hikayesine dönen bir projedir. Oysa Filyos Projesi bittiğinde, sadece Zonguldak ekonomisine değil tüm Türkiye ekonomisine büyük katkı sunacak olan bir milli projedir. Çünkü, Filyos Projesi tamamlandığında, burada ileri teknolojiye dayalı, katma değeri yüksek ve ihraç edilebilir ürünler üretilecektir. Giderek derinleşen bir ekonomik krizi yaşadığımız bu dönemde, bu milli projenin en hızlı şekilde gerçekleştirilmesi, Türkiye'nin milli menfaatleri açısından son derece önemlidir'' diye konuştu.

Demirtaş, açıklamalarına şöyle devam etti: ''Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi yürürlüğe girdikten sonra ülkemizin birçok yapısal ekonomik sorunların ortaya çıkması nedeniyle bir ekonomik kriz yaşamaya başlamıştık. Ülkemizde bu kriz derinleşerek devam ederken, Mart 2020'de dünyayı ve ülkemizi bir anda etkisi altına alan coronavirüs sebebiyle de küresel büyük bir sağlık ve ekonomik kriz ile karşı karşıya geldik. Uluslararası ekonomi kuruluşlarında, dünyanın en kırılgan ekonomileri arasında gösterilir iken maalesef bu gün ülkemiz çifte kriz yaşamaktadır. IMF gibi uluslararası kuruluşların Türkiye ekonomisi ile ilgili son tahminlerinde, ülkemiz ekonomisinin 2020 yılında %5'e kadar küçülebileceği öngörülmektedir. Bugün itibarıyla, kriz derinleşerek devam ettiğinden, küresel ölçekli coronavirüs krizinin de etkisiyle Türk lirasının değeri düşerek, 1 ABD doları 7,20 lira, 1 Euro ise 7.60 lira seviyelerine yükselmiştir. Gelinen noktada itibarıyla mevcut kamu yatırımlarının devamlılığı ve finansmanı konusunda büyük sorunların yaşanabileceği ifade edilmektedir.''

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş'ın soruları:
1) Filyos Liman projesinin alt yapı işlerinin keşif bedeli ne kadardır? 

2) Proje kapsamında bugüne kadar ihaleyi alan şirkete 03.10.2018 tarihinden soru önergesinin yanıtlandığı tarihe kadar, hangi tarihte ve ne kadar istihkak ödemesi yapılmıştır? Bu güne kadar proje kapsamında ihaleyi alan şirkete toplamda ne kadar ödeme yapılmıştır? 

3) Filyos Liman projesinin alt yapı işlerinin yapımı için Bakanlığınızca 2020 yılında bir ödenek ayrılmış mıdır? Ayrıldı ise ne kadar ödenek ayrılmıştır? Bu güne kadar bu ödeneğin ne kadarı kullanılmıştır? 

4) Filyos Liman Projesi'nde bugün itibarıyla hangi aşamaya gelinmiş ve projenin ne kadarı tamamlanmıştır? Projede gelinen aşama ile yapılan planlama örtüşmekte midir? 

5) Bakanlığınızın 2017 yılı Faaliyetler bölümünde Filyos Projesi'nin yer tesliminin 19.07.2016 tarihinde yapıldığı, inşaatın tamamlanma süresinin 4 yil olduğu belirtilmektedir. Filyos Liman Projesi Temmuz 2020'de bitirilerek faaliyete geçecek midir? Eğer Filyos projesi temmuz 2020 tarihinde bitirilemeyecek ise ne zaman bitirilecektir? 


Geri Dön