27 / 04 / 2024

Filyos Limanı 2020'de açılacak!

Filyos Limanı 2020'de açılacak!

150 sene önce Abdülhamid tarafından gündeme getirilen Filyos Limanı projesinde son aşamaya gelindi. Projenin 2020 yılında açılması bekleniyor. 



Dünya gazetesi yazarı Osman Arolat, bugünkü yazısında, Filyos Limanı projesini kaleme aldı. İşte Arolat'ın o yazısı...

150 yıl önce Abdülhamid tarafından gündeme getirilen Filyos Limanı projesi son aşamaya geldi. 2020’de açılması bekleniyor. Filyos Endüstri bölge yönetimi Tosyalı Holding'e verildi. Alt ve üst yapı çalışmaları sürdürülüyor. Birçok yer tahsisi başvurusu da beklemede. Fuat Tosyalı ve Karabük Haddeciler Dernek Başkanı Pehlivan Baylan ile konuştum,

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinin Filyos beldesinde bir liman yapımını ilk kez 150 yıl önce padişah 2. Abdülhamit düşünüp açıklamıştı. 1983 yılında Turgut Özal hükümetinin bakanı Veysel Atasoy, bu konuyu yeniden ele almıştı. O günden bu yana zaman zaman gündeme gelen konuda artık son aşamaya gelindiği görülüyor. 25 milyon ton kapasiteli liman 2020’de işletmeye açılacak. Buna ek olarak, Filyos Endüstri Bölgesi yönetimi 2019 yılı Temmuz ayında Tosyalı Holding’e verildi.

Fuat Tosyalı’ya çalışmalarını sordum, “Filyos Endüstri Bölgesi’nin altyapı ve üst yapı idari sorumluluğuyla görevlendirildik. Şirket olarak bölge planlamasını yapıyoruz. Yolların, alt yapının, enerji kullanımının, atık yönetiminin hazırlanması için görevlendirdiğimiz şirketlerle çalışıyoruz. Bunlar tamamlandığında bakanlığa yapılan başvuruları değerlendirmeye alacağız. İstenen bölgede bacasız sanayi olması. Bize 1.800 dönüm tahsis edildi. Toplam 7.500 dönümlük alan söz konusu. Çalışmalar tamamlandığında başvurular değerlendirilecek. Bölgede demir-çelik endüstrisine ihtiyaç yok. Bölgede biz uç ürünler üreteceğiz. Çevredeki demir-çelikçilerden ham maddesini alıp, otomobil ve beyaz eşya sanayisine üretim yapacağız. Bölgeye geleceklerin de çevreci temiz üretim yapması yolunda hareket etmelerine özen göstereceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Bölgeden tahsis isteyen Karabük Haddeciler Derneği Başkanı Pehlivan Baylan ise, “Filyos Limanı bizim önemli hayalimiz oradan Avrupa’ya ve dünyaya açılıp ürün ihraç edebileceğiz. Sorunlar ve şehir içinde sıkışıklık içinde kalmamız nedeniyle Karabük’te haddehane sayısı 53’ten 22’ye düştü, Filyos Endüstiri Bölgesi’nde yer tahsisi için başvurularımızı yaptık. Kabulü halinde haddehanelerimizi bu bölgeye taşıyarak limana yakın olacağız. Böylece hayalimiz olan daha sağlıklı üretim, daha fazla üretim ve ihracatla ülke ekonomisine katma değerimizi artıracağımıza inanıyoruz. Tahsisler konusunda başvurularımızı yaptık. Tosyalı dostumuzla birlikte bölgede iyi sonuçlar alacağımıza inanıyoruz. Yıllardır uğraşını verdiğimiz Filyos Limanı’nın açılma aşamasına gelmesinden mutluyuz. Filyos Endüstri Bölgesi’nde yer alarak yatırım yapmayı bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Rusya’ya sebze meyve ihraç eden kuruluşlar da bölgede depolar kurarak limandan, Rusya, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelere ihracatlarının kolaylaşacağına inandıklarını açıkladılar.

150 yıllık hayal Filyos Limanı’nın yakında işletmeye açılacağı ve Filyos Endüstri Bölgesi altyapı çalışmalarının sürdürülüyor olması nedeniyle gelişmeleri ele aldım.

Filyos Limanı Projesi'nde sona yaklaşıldı!


Geri Dön