28 / 03 / 2024

Financial Times, 'Finans Merkezi İstanbul' eki yayınladı

Financial Times, 'Finans Merkezi İstanbul' eki yayınladı

İngiliz Financial Times gazetesi, dün 4 sayfalık `Finans Merkezi İstanbul' eki yayınladı



Ekte İstanbul'un, Türkiye'nin finans merkezi olduğu makalelerle anlatıldı

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, dün yayımlanan sayısıyla birlikte, `Bir finans merkezi olarak İstanbul' başlıklı özel bir ek verdi. 4 sayfalık ekte, gazetenin  Ankara  muhabiri Delphine Strauss'un `İstanbul'un neden finans merkezi olduğuna' ilişkin makalesinde, İstanbul'un Türkiye nüfusunun beşte birini barındırdığı ve milli gelirin yüzde 27'sini sağladığı belirtildi. Makalede ayrıca, Türkiye ihracatının yarısının İstanbul'dan yapıldığı ve Türkiye'de toplanan vergilerin yüzde 40'ının yine bu kentten geldiği kaydedildi.

Türkiye'de faaliyet gösteren 19 bin yabancı şirketten 10 bine yakınının merkezinin İstanbul'da olduğuna dikkat çekilirken, bunlar arasında Coca Cola, Nestle ve Microsoft gibi uluslararası şirketlerin bulunduğu belirtildi. Ekte ayrıca, 2 bin 500 yıllık tarihe sahip şehrin gökdelenler, şık oteller, havaalanları ile 21. yüzyıla girdiği belirtildi. 15 milyon nüfuslu İstanbul'da 2013'te hizemete girecek 3.5 milyar dolar harcanan  Marmaray  projesinden de bahsedildi.

Bankalar krize direndi

FT, krizler yüzünden şirketlerin stratejiden çok, ayakta kalmaya öncelik verdiklerini, yatırımcıların da kısa vadeli düşündüklerini, buna rağmen İstanbul'un zengin bölgelerindeki pırıltılı mağazalar ve gece hayatının sağlam bir büyüme potansiyeline işaret ettiğini, bankaların da geçen yılki krize güçlü bir şekilde direndiklerini aktardı. Gazeteye göre, serbest piyasa yanlısı hükümet, İstanbul'un sahip olduğu ticari kıvraklık ve doğasıyla bölgesel cazibesi olan bir finans merkezi olarak dünya genelinde öne çıkabileceğine inanıyor. İstanbul'la ilgili ekte ayrıca, Türkiye'de kurumsal yönetim, bankacılık sektörü, İstanbul'da emlak sektörü ve Türk mutfağı gibi konulardaki makalelere de yer veriliyor.
Star


Geri Dön