18 / 04 / 2024

Finansal kiralama ne demektir?

Finansal kiralama ne demektir?

Bir şirket açtığınızı ancak sermayenizin gerekli makine ve ekipmanları almaya yetmediğini düşünelim. Leasing şirketleri sizin yerinize ihtiyacınız olan makineleri alıp, size kiralıyor. Bu durumda söz konusu olan finansal kiralama ne demektir?



Finansal kiralama ne demektir?

Leasing olarak da bilinen finansal kiralama ne demektir, tanımı: Finansal kiralama, firmaların kuruluş veya büyüme dönemine geçtiklerinde, yatırımlarını gerçekleştirmek amaçlı ihtiyaç duydukları orta vadeli finansman yöntemlerindendir.


Finansal kiralama 

Kiracı ihtiyaç duyduğu makine, ekipman veya diğer malları kendisi satın almak yerine, leasing şirketine satın aldırarak, finansman sağlamış oluyor.


Kiralanan malın kullanma hakkı belirli bir kira karşılığında, belirli bir süre için kiracıya bırakılıyor. Bu malların mülkiyeti leasing şirketine ait olup, sözleşme süresi boyunca kullanım hakkı kiracıya ait oluyor. 


Kiracı leasing ile almış olduğu malı kullanıyor, kullanım süresi boyunca gerekli bakım ve onarımları yaptırarak, mal bedelini nakit akışına uygun taksitler halinde leasing şirketine ödüyor. Sözleşme süresi sonunda malın mülkiyetinin kiralayana geçmesi için tarafların iradesinin bu konuda uyuşması gerekiyor.


Finansal kiralama sözleşmesi

Finansal kiralama sözleşmesi, belirli bir süre için kiralayan firma yani leasing firması, ile kiracı arasında düzenlenen ve satıcıdan kiracı tarafından seçilip, kiralayan tarafından satın alınan bir malın mülkiyetini kiralayanda, kullanma hakkını ise kiracıda bırakan bir sözleşmedir.


Finansal kiralama kriterleri

A.B.D’de Federal Accounting Standard Board tarafından yayımlanan Federal Accounting Standard No:13’e göre finansal kiralama kriterleri şu şekildedir;

- Kira süresi sonunda mülkiyetin kiracıya devri gerekiyorsa,

- Kira süresinin sonunda kiracıya malı sembolik bir bedelle satın alma hakkı veriliyorsa,

- Kira süresi kiralanan malın tahmini ekonomik ömrünün en az %75’ini kapsıyorsa,

- Kiralama süresi boyunca kiracının ödeyeceği bugünkü değerler toplamı, kiralanan malın defter bedelinin en az %90’una eşitse; bu işlem finansal kiralama işlemidir.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön