28 / 03 / 2024

Fiyatlardaki güçlü artış eğilimi sürüyor!

Fiyatlardaki güçlü artış eğilimi sürüyor!

Merkez Bankası, dün açıklana enflasyon verilerinin ardından bugün de aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Raporda, üretici fiyatlarındaki güçlü artış eğiliminin devam ettiği belirtildi.



Merkez Bankası tarafından yayımlanan aylık fiyat gelişmeleri raporunda, yüzde 1.68'lik ocak ayı enflasyonunda temel mal ve enerji kalemlerinin fiyatlardaki artışta etkili olduğu açıklandı.

Sputniknews'de yer alan habere göre; TCMB'den yapılan açıklamada, döviz kurunun birikimli yansımaları ve uluslararası  fiyatların etkisiyle üretici fiyatlarındaki güçlü artış eğiliminin devam ettiği belirtildi.

Fiyatlardaki güçlü artış eğilimi sürüyor!

Aylık fiyat gelişmeleri raporunun özet metninde şu ifadeler yer aldı: Enflasyon sepeti güncellendi: Gıdanın ağırlığı artırıldı, alkollü içecekler, giyim gibi maddelerin ağırlıkları azaltıldı."Tüketici fiyatları ocak ayında yüzde 1.68 oranında artmış, yıllık enflasyon 0.37 puan yükselişle yüzde 14.97 olarak gerçekleşmiştir. Döviz kurunun birikimli yansımaları ve uluslararası fiyatların etkisiyle üretici fiyatlarındaki güçlü artış eğilimi devam etmiştir. Bu dönemde tüketici yıllık enflasyonundaki artışın sürükleyicisi temel mal ve enerji grupları olmuştur. Giyim dışında kalan temel mallarda; birikimli döviz kuru etkileri, talep koşulları, bazı sektörlerde süregelen arz kısıtları ve uluslararası metal fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak fiyat artışları yüksek seyrini sürdürmüştür. Giyim enflasyonunda ise kısmi bir toparlanma gözlenmekle birlikte düşük düzeyler korunmuştur. Enerji enflasyonu, petrol fiyatlarındaki artış ile elektrik, şebeke suyu, doğalgaz gibi yönetilen/yönlendirilen kalemlerdeki gelişmeler neticesinde yükselmiştir. Bu dönemde yıllık enflasyon hizmetlerde sınırlı ölçüde gerilerken, gıda grubunda taze meyve ve sebze fiyatlarındaki düzeltmeyle düşüş kaydetmiştir. Diğer taraftan, çiğ süt alım fiyatlarındaki artışın ve uluslararası tarımsal emtia fiyatlarının yansımalarıyla diğer gıda ürünlerinde enflasyon artmıştır. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonu ve eğilimleri yükselmiştir."

Merkez Bankası Kasım Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu yayımlandı!

Merkez Bankası Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu yayımlandı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön