25 / 04 / 2024

Flaş gelişme… Merkez Bankası açıkladı! Yıl sonunda enflasyon ve dolar ne kadar olacak?

Flaş gelişme… Merkez Bankası açıkladı! Yıl sonunda enflasyon ve dolar ne kadar olacak?

2023 yılına yönelik dolar ve enflasyon tahminlerini değiştiren Merkez Bankası,  Piyasa Katılımcıları Anketi’nden çıkan verileri açıkladı. Yıl sonunda dolar, enflasyon, faiz beklentilerinde şok gelişme… İşte ayrıntılar…



TCMB tarafından yapılan Piyasa Katılımcıları Anketi, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 42 katılımcıyla  yapıldı ve Mart ayına yönelik Piyasa Katılımcıları Anketi'nin verileri yayımlandı.

ENFLASYONDA BEKLENTİ NE OLDU?

Ortaya çıkan verilere göre Şubat ayında yüzde 2,70 olan Mart ayı TÜFE artışı beklentisi, söz konusu anket döneminde yüzde 2,89'a çıkarken, cari yıl sonu TÜFE'deki artış beklentisi de yüzde 37,72 şeklinde ortaya çıktı.

Flaş gelişme… Merkez Bankası açıkladı! Yıl sonunda enflasyon ve dolar ne kadar olacak?

TÜFE'de artış beklentilerine bakıldığında bu veri, 12 ay sonrası için yüzde 30,75'ten 31,63'e yükselirken, 24 ay sonrası için yüzde 18,11'den 17,91'e geriledi.

DOLARDA DA BEKLENTİ DEĞİŞTİ

Katılımcıların verdikleri yanıtlara göre, 2023 yıl sonu dolar/TL beklentisi 22,91 şeklinde belirirken, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi 23,10'dan 23,52'ye yükseldi.  Daha önceki anket döneminde 30,6 milyar dolar şeklindeki yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi, bu dönemde 36 milyar dolara çıkarıldı.

Flaş gelişme… Merkez Bankası açıkladı! Yıl sonunda enflasyon ve dolar ne kadar olacak?

2024 yılı için cari işlemler açığı beklentisi 25,9 milyar dolar şeklinde açıklanırken, Cari yıl için Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) artışında meydana gelen beklenti ise yüzde 3,6'dan 3,5 oranına, gelecek yıl büyüme beklentisi yüzde 4,5'ten 4,4'e düştüğü görüldü.

Merkez Bankası politika faizine yönelik cari ay sonu ve 3 ay sonrasına yönelik beklentiler yüzde 8,50 olarak belirtilirken, 12 ay sonrasında politika faizi beklentisi de değişerek yüzde 12,83 düzeyinde oluştu.

 Bu destek ödemelerinin hepsine zam geldi! TCKN sonu 0,2,4,6,8 olanlar hemen kontrol edin

Milyonlarca emekli bu haberi bekliyor… Seçim öncesi 1.300 TL zam gündemde!

2023 seçimlerinde sandık görevlisi ücretleri kaç TL olacak? Sandık görevlisi olmak için nasıl başvurulur?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön