20 / 04 / 2024

Fuat Ataseven: Türkler yurtdışı projelerinde Çinlileri geçme yarışında!

Fuat Ataseven: Türkler yurtdışı projelerinde Çinlileri geçme yarışında!

Ataseven Group'un Yönetim Kurulu Başkan vekili Fuat Ataseven, Akşam Gazetesi'ne verdiği röportajda Türk inşaat firmalarının yurt dışı projeleri, Ataseven İnşaat ve kentsel dönüşüm hakkındaki soruları yanıtladı...




Kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği konut, hastane, eğitim binası. endüstriyel tesisler, altyapı enerji ve maden projeleriyle hayatın her alanında yer aldıklarını vurgulayan Ataseven Group'un Yönetim Kurulu Başkan vekili Fuat Ataseven (Resimde solda) , bir aile şirketi olduklarım anımsatarak, bununla birlikte profesyonel ve kurumsal bir yapıya sahip olduklarının da altını çizdi. Ataseven Group'ıın imzasını taşıyan projelerle, seçkin ve önemli bir marka değeri yaratmak konusunda başarıya ulaştığını kaydeden Fuat Ataseven, başarı dolu geçmişlerindeki güçlü referansların. yeni projelerinde yakalayacakları standardın en büyük teminatı olduğunu söyledi. Ataseven, AKŞAM Gazetesi'yle gerçekleştirdiği söyleşide inşaat sektörünün durum değerlendirmesini yaptı.


Öncelikle bize Ataseven inşaat'ın kuruluş aşamasını ve Ataseven Grup'un nasıl oluştuğunu anlatabilir misiniz? 


Biz, 1992 yılında kurulan ilk şirketimiz Ataseven İnşaat'ın ikinci kuşak temsilcileriyiz. Ataseven Group bir aile şirketi. İnşaat, Enerji, Madencilik ve Dış Ticaret şirketlerinden oluşuyor. 1997 yılında Elin Elektronik, 2003 yılında Ataseven Dış Ticaret ve 2006 yılında da Ataseven Enerji Üretim kuruldu. Böylece Ataseven Group oluştu. O tarihten bu yana konuttan, kamu projelerine kadar birçok alanda hizmet verdik. Enerji şirketimiz birçok bölgede ortaklıklarıyla rüzgâr santrali arı, güneş ve HES projeleri geliştirdi. Hâlâ da bu projeleri geliştirmeye devam ediyoruz. 


Yoğun olarak inşaat işinde faaliyet gösteriyorsunuz. Ankara'da hangi konut projelerini gerçekleştirdiniz? 


Özellikle Ankara'da daha çok inşaat işine yoğunlaşıyoruz. Aslında Ankara'da prestij sahibi birçok konut projesini hayata geçirdik. Bunlardan bazıları Çayyolu'nda Ataseven Park Evleri, Ümitköy'de Ataseven Villaları, Batıkent'te yaptığımız Eminkent Sitesi ve Ataseven Batı Park projelerini sayabiliriz. Şu anda Batıkent'te yapımı devam eden Atakent Evleri projesinin birinci etabında oturumlar başladı. İkinci etabın inşaatı devam ediyor. 


Şu anda Ankara'da devam eden kaç projeniz var? 


Atakent Evlerinin 2. Etabı'nın yapımı devam ediyor. Bununla birlikte 3. Etabının projelendirmesini yapıyoruz. Bunun dışında Çayyolu, Eryaman ve Batıkent Bölgesi'nde üzerinde çalıştığımız birkaç projemiz daha var. 



TÜRKLER ÇİNLİLER'İ TAKİP EDİYOR 


Türkiye'nin inşaat sektöründe geldiği konumu yeterli buluyor musunuz? Özellikle en yoğun inşaat faaliyeti yurtdışında gerçekleştiriliyor. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz? 


Birçok Türk firması yurtdışında güzel projelere imza atıyor. Bu konuda Çinliler ilk sırayı alırken, hemen arkasından Türk müteahhitler geliyor. Özellikle Afrika'da yatırımlar çok fazla. Türki Cumhuriyetleri de iyi bir pazar. Komşumuz olduğu için Irak pazarı oldukça hareketli. Bu gibi ülkeler inşaat alanında genellikle Türk firmaları tercih ediyor. Ayrıca bu ülkelere malzeme sevkiyatı da ülkemizden yapılıyor. İnşaat sektöründeki bu durum yatırımları arttırırken bir yanda da ülkenin ihracatını artırıyor. 


Ankara ekonomisinde inşaat sektörünün payı ne durumda?


Ankara sonyıllarda inşaat alanında büyük gelişim gösterdi. Kentsel dönüşüm kapsammda yeni projeler üretilirken, yeni imara açılan yerlerde konut, işyeri ve AVM yapıları yoğunlaştı. Bir de son zamanlarda  Ankara  çevresinde termal tesis yapımının çoğaldığını gözlemliyoruz. Ankara merkezde de Eskişehir ve Konya Yolu büyük ilerleme sağladı. Bununla birlikte Ankara sanayisinin hızla gelişmesi de inşaat sektörünü etkiledi. OSTİM, Sincan gibi yerler atölye olmaktan çıkarak, ihracat yapan kuruluşlara dönüştü. Böylece hem işyeri ihtiyacı hem de konut ihtiyacı ortaya çıktı. Bir taraftan da Sağlık Bakanlığı'mn hastane projeleri şehre hareket getirdi. Bu gelişmelere bakıldığında Ankara'da uzun yıllar canlı bir inşaat sektörü olacağını söyleyebiliriz. 


Firma olarak Ankara'da kentsel dönüşümün ne kadar içerisindesiniz? 

Son projelerde kentsel dönüşüm içinde yer almadık ama görüştüğümüz yerler var. Hak sahipleriyle görüşmeleriniz sürüyor. 



Türkiye deprem kuşağında yer alan bir ülke. Bu kapsamda inşaatlarınız yapılırken nelere dikkat ediyorsunuz? 


İşin başında zemin etütlerini ve bölgenin deprem haritasını inceleniyoruz. Yapılan hesaplamalar tüm riskler dikkate alınarak gerçekleştiriliyor. Zaten tüm konutlar deprem, ısı ve yangın yönetmeliklerine uygun olarak inşa ediliyor. Biz bu yönetmeliklerde geçerli olan kriterlere uygun olarak yapılarımızı inşa ediyoruz. 


İnşatlar yapılırken belediyelerle sıkıntılar yaşıyor musunuz? Belediyeleriyle karşılıklı beklentileriniz var mı? 


Genel olarak bir sıkıntı yaşamıyoruz. Zaten belediyelerde belli düzenlemeler oturdu. 

Özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığında. Her belediyenin kendine özgü uygulamaları daha standart oldu. Ağırlıklı olarak izin süreçlerinde sıkıntılar yaşanabiliyor. 

Ama son yıllarda karşılıklı görüşmelerle daha kolay sonuca ulaşabiliyoruz. Gerek belediyede personelin kalifiye olması, gerekse özel sektör çalışanlarının tecrübeli ve işinde uzman olması, konuların süratle çözümünü sağlıyor. Düzgün çalışan yapı denetim firmaları da sektör için iyi oldu. 


Son olarak inşaatın tehlikeli bir sektör olduğunu hepimiz biliyoruz, iş güvenliği ve çalışma koşulları konusunda hangi önlemleri alıyorsunuz? 


Öncelikle, firmamızda iş güvenliği uzmanı bulunduruyoruz. Saha içinde incelemelerde bulunarak iş güvenliği açısından risk oluşturacak durumları raporlayıp şantiye şefliğine iletiyor. Bununla birlikte işçilere eğitimler veriliyor. Hem daha sağlıklı çalışma ortamları yaratılıyor hem de her işçinin eğilimi arttırılıyor. Böylece kaliteli yapıların giiven içinde inşa edilmesine katkı sağlanmış oluyor. Bizler şantiyolerdeki riskleri bu şekilde azaltmaya çalışıyoruz. 

İnşaat, enerji, madencilik ve elektrik toptan satış sektörlerinde faaliyet gösteren ve Ankara'nın köklü firmalarından biri olan Ataseven Group, bugüne kadar 70'in üzerinde başarılı projeye imzasını attı. 



Akşam Ankara


Geri Dön