24 / 04 / 2024

Galataport 2020'nin Mart ayında açılacak!

Galataport 2020'nin Mart ayında açılacak!

Galataport Projesi'nin yapıldığı alanda incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, projenin Türkiye'nin en büyük cruise alanlarından biri olacağını ve 2020'nin mart ayında açılacağını belirtti.



Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Galataport Projesi'nin yapıldığı alanda incelemelerde bulundu. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Bakan Ersoy incelemenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Galataport'un İstanbul'un ve Türkiye'nin en büyük cruise alanlarından biri olacağını belirterek, 2020'nin mart ayında açılacağına işaret etti.

Projenin tamamının 2020'nin sonunda açılacağını aktaran Ersoy, Karaköy Limanı'na aynı anda 3 büyük gemi yanaşabildiğini ve şimdiden ileriye dönük cruise rezervasyonlarında artmayacağına karar verdi.

Cruise gemilerinde diğer turist rezervasyonlarına göre çok daha erken tatil planlarının yapıldığını belirten Ersoy, "2020'den itibaren bizim ciddi şekilde Karaköy Limanı'na ihtiyacımız var." dedi.

Galataport projesine "cruise limanı" demenin haksızlık olacağını söyleyen Bakan Ersoy, şu ifadeleri kullandı:

"Galataport aslında tam bir turizm kompleksi. İstanbul'un da çok ihtiyacı olan bir kompleks. Bizim hedefimiz, turist başına elde ettiğimiz kişi başı gecelik geliri artırmak ve turistin konaklama dışı harcamalarını artıran projelere öncelik verip desteklemek. Bu bakımdan da çok faydalı bir proje. Buraya gelen insanlar, limanı hub port (ana liman) olarak da kullanacakları için İstanbul'da da çok ciddi harcama yapacak. Keyifle harcayabilecekleri ortamlar da projede yaratılmış. Bu da önemli. Çünkü sizin cebinizde para vardır ama harcayabileceğiniz keyifli bir ortam yoksa o parayı harcamadan gemiye geçersiniz. Gemiler için de çok cazip olmuş. Hem gemi personelinin hem de turistin para harcaması için gerekli olanaklar yaratılmış. Daha da güzelleştirilerek cruise dışına da çıkılmış."

- Gemi yokken liman halka açılacak

Gemilerin olmadığı dönemde, açılıp kapanan duvar sistemi ile limanın halka açık olacağını belirten Ersoy, dünyaya örnek olan projenin 2021 itibariyle tam kapasiteli şekilde hizmete gireceğini sözlerine ekledi.

Mehmet Nuri Ersoy, kriz öncesinde İstanbul'a yaklaşık 360 geminin yanaştığını ifade ederek, "Bu kapasite şimdi 560'a kadar çıkıyor yanılmıyorsam. Çok ciddi bir artış olacak. Sadece cruise diye bakmayın. Proje oluşturmanın bir avantajı vardır. Çok da güzel bir tanıtım aracıdır. Belki ziyaretçi bir ya da iki gün kalır ama bunun etkisi, kendi ülkesine gittiğinde çok daha fazla oluyor. Kendisi ya da akrabaları bir dahaki sefer İstanbul'a daha uzun kalıcı olarak gelir. Çok büyük bir tanıtım değeri var cruise limanının. Alışveriş anlamında da önemi var. Turizmi sadece konaklama tesisi olarak düşünmeyin. Tüm halkın, taksicinin, esnafın, lokantacının para kazanması gerekiyor. Bu değerler kapsamında baktığınızda, cruise'un hayati önemi var." dedi.

Limanın çok iyi bir hizmet verirse diğer cruise gemilerin de hedef destinasyonu haline geleceğini belirten Ersoy, şu ifadeleri kullandı:

"Biz İstanbul'a sadece İstanbul olarak bakmıyoruz. Eğer siz İstanbul'u varış noktası olarak popüler bir hale getirip kuvvetlendirirseniz, özellikle İzmir, Bodrum, Kuşadası limanlarının da kapasitesini yüzde yüze çıkarmış olursunuz. Çünkü direkt gelmiyor gemiler. Bir ara varış noktası olarak bu tarz limanları kullanıyorlar. Hatta bir avantajı da İstanbul'a gelen gemilerin bazıları Karadeniz'e de açılabilir. Karadeniz'deki limanlara da tekrar gemi potansiyeli yaratma şansı olabilir. İstanbul bizim için hayati anlamda bir cruise limanı."

- "Havalimanı limanı, liman da havalimanını destekleyecek"

Limanın havacılık için de öneminden bahseden Ersoy, "İstanbul Havalimanı açıldıktan sonra İstanbul'un slot sayısında bir kısıtlama kalmadı. Artık dünyanın her yerinden uçuşlar planlanabiliyor. Yeni havalimanı dünyanın en çok noktasına direkt sefer yapılan havalimanı olma özelliğine sahip. İkisi birbirini destekleyecek." ifadelerini kullandı.

Galataport projesinin hizmete girmesiyle Türkiye'ye gelecek ziyaretçi sayılarının artacağını kaydeden Ersoy, şu açıklamalarda bulundu:

"Ortalama 4 bin yolcudan 500 gemi geldiğini hesapladığımızda 2 milyon turist yapar. Bizim hedefimiz bir milyondu. Tabii siz o 2 milyon yolcuyu sadece 2 milyon olarak görmeyin. 2 milyon kişi her yıl 2 milyon kişiyi daha reklam ve konaklama için size getirecektir. Bir de bu 2 milyonun yanında en az 500 bin personel var. Personeli biz turist olarak görmüyoruz ama onlar da çok ciddi harcaması olan bir kitledir. Bunu böyle düşünmeniz lazım. Yani o 2 milyon kendiliğinden 2 buçuk milyona çıkmış oluyor."

Bakan Ersoy'a Galataport Liman İşletmeciliği Yatırımları AŞ. Genel Müdürü Erdem Tavas, Liman İşletme Genel Müdür Yardımcısı Figen Ayan, Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan ve Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili Galataport projesine ilişkin bilgi verdi.

Karaköy'de yaklaşık 200 yıldır erişime kapalı olan Karaköy sahil şeridinde inşa edilen Galataport, kültür-sanat merkezleri, dünya standartlarında bir kruvaziyer terminali, otel, farklı çeşitli markalar, kafeler, restoranlar, ofis alanlarının bulunacağı bir alan olarak planlandı.

Yeni terminal, dünyada ilk kez uygulanacak bir proje ile zemin altında kurgulanırken, kruvaziyer gemilerinin ihtiyacı doğrultusunda yapılan planlamayla İstanbul’un gemi turizm potansiyeline ciddi bir katkıda bulunması planlanıyor.

Terminale, yüksek sayıda yolcuya uygun pasaport kontuarı, check-in alanları ve bekleme salonları eklenip, dünyanın en büyük gemilerine hizmet verebilecek kapasiteye ve ana liman fonksiyonuna sahip bir liman inşa ediliyor.


Geri Dön