26 / 04 / 2024

Galatasaray'ın kurtuluş projesi kulübü çıkmaza mı soktu?

Galatasaray'ın kurtuluş projesi kulübü çıkmaza mı soktu?

Galatasaray’ın ‘tarihimizin en büyük projelerinden’ şeklinde ifade ettiği Florya ve Riva projelerinde yaşanan son gelişmeler kulübün tarihindeki en borçlu dönem olacak gibi görünüyor…



Galatasaray'ın, Emlak Konut ile gerçekleştirdiği 'en büyük projelerden biri' olarak tanımladığı Florya ve Riva projelerinde yaşanan son durum sıkıntılı bir dönemi başlatacak gibi görünüyor.

Kulüp ile anlaşma yapan Emlak Konut, fesih hakkını kullanırsa yeni bir dönem başlayabilir. Yeni Şafak’tan Sertaç Aksan’ın haberine göre,  Galatasaray yönetiminin çok ciddi borç içine girdiğini söyleyen konunun yakın takipçisi kaynaklar, bir çözüm bulunamazsa borcun 2 katına kadar çıkabileceğini ifade ettiler. 

Raporda ipoteklerin 622 milyondan 72 milyon TL’ye kadar indiği kayda geçerken, kaynaklar bu işlemi, “Yani Denizbank ipoteği kaldırmış. Bu para derneğe, arsanın üzerindeki ipoteği kaldırması için verilmiş. Borç Galatasaray AŞ’nin üzerinde olduğu için dernek bu parayı şirkete sermaye olarak aktarmış ve kredi kapaması yapmış.” şeklinde anlattı.

Galatasaray, ekonomik iniş çıkışları çok önemli iki proje ile geride bırakacağını duyururken,  Florya ve Riva projeleri için alarm zilleri çalıyor. Emlak Konut’un, kulüple gerçekleştirilen anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi, projeden gelecek paraya güvenilerek yapılan borçlanmalar, bankalardan çekilen çok yüksek miktarda krediler, olmayan proje üzerinden satılan villalar ve kırdırılan çekler... Galatasaray, tarihinin en önemli mali sınavlarından birini verecek gibi görünüyor.

Emlak Konut’un yakın zamanda yaptığı “Galatasaray'ın Riva ve Florya arazileri için 2016 yılında imzalanan protokollerin fesih edildiğini Kamuyu Aydınlatma Platformu'na bildirdik” açıklamasıyla  ‘Peki şimdi ne olacak?’ gündeme geldi.

İlk imza 17 Aralık 2016’da atıldı

Konuya yakın kaynaklar yaşananları ve son durumu Yeni Şafak’a anlattı. Süreçte 3 farklı kurumun olduğu söylenirken tarafların Galatasaray Spor Kulübü Derneği, Galasaray Sportif AŞ. ve Emlak Konut AŞ. olduğu kaydedildi. İlk imzanın 27 Aralık 2016’daki protokole atıldığını hatırlatan kaynaklar, metnin herhangi bir yerde tam haliyle bulunamadığının altını çizdi. Medyaya o dönemde bu protokolden Galatasaray’ın neler kazandığı sızdırılsa da ‘Karşılığında ne verdi?’ sorusuna yanıt verilemedi.

Florya ve Riva’daki araziler Galatasaray Spor Kulübü Derneği üzerine kayıtlı. Galatasaray’ın sitesinde yer alan resmi belgelere göre protokol imzalanmadan önce düzenlenen son rapor 31 Ağustos 2016 tarihine ait rapora göre Galatasaray’ın, Denizbank’a 622 milyon TL ipotek verdiği kayda alınmış. Raporda yer alan ipoteğin 550 milyon TL’lik kısmının Riva’daki arazi üzerinde olduğu bilgisi de yer alıyor.

Dernekten kulübe sermaye aktarımı

Söz konusu protokol sonrası ilk raporun 28 Şubat 2017’de hazırlandığına dikkat çeken kaynaklar, derneğin imzalanan protokol kapsamında elde ettiği 327 milyon 465 bin TL’lik tutarı Galatasaray AŞ’ye aktardığını belirtti.
Aynı raporda ipoteklerin 622 milyondan 72 milyon TL’ye düştüğünün de kayıt altına alınırken, kaynaklar bu işlemi, “Yani Denizbank ipoteği kaldırmış. Bu para derneğe, arsanın üzerindeki ipoteği kaldırması için verilmiş. Borç Galatasaray AŞ’nin üzerinde olduğu için dernek bu parayı şirkete sermaye olarak aktarmış ve kredi kapaması yapmış.” şeklinde açıkladı.

Protokol kapsamında 327 milyon TL gelir elde edildi

Kaynaklar, Galatasaray’ın protokol kapsamında 327 milyon TL kazandığı ve borcunu kapattıktan sonra gerçek sıkıntının başladığını iddia ettiler. Emlak Konut’un bugüne kadar protokolde yükümlülüklerini ve mali açıdan verdiği tüm sözleri yerine getirdi. Emlak Konut’un bu kapsamda Galatasaray’a yaptığı 327 milyon TL’lik ödemenin ne karşılığında verildiği ise bilinmiyor. Emlak Konut bu parayı Galatasaray’a her iki arsanın da kendisine verilmesi karşılığın da mı sağladı, yoksa protokolün fesh edilmesinin ardından Galatasaray’dan bu parayı alma yoluna mı gidecek sorularının henüz bir cevabı yok.

Bu arsalar devletin mi yoksa Galatasaray’ın mı?

Emlak Konut’un, hem Riva hem de Florya için çıkılan ilanlar için ‘Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı Sözleşmesi’ kullanmış olduğu terim kafa karışıklığına yol açıyor.
Emlak Konut, resmi sitesinden bu yaklaşımını“Özel sektörle işbirliği içinde gerçekleştirilen ve bir tür arsa satışı niteliğinde olan ‘Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı Modeli’ ile kamunun elindeki araziler en iyi şekilde değerlendirilmekte, İdaremize ve dolayısıyla devlete kaynak sağlanmakta ve nitelikli çevreler oluşturulmaktadır.” şekline ifade ediyor.

Galatarasay’ın Riva ve Florya’daki arazileri üzerinden yapılan işlemlerde ‘Arsa Satışı Karşılığında Gelir Paylaşımı Sözleşmesi’ vurgulandığı için bu arazilerin şuan kimin olduğu sorusunun yanıtı önem kazanıyor. Çünkü söz konusu sözleşmelerdeki ifadelerden ilerlendiğinde her iki arazinin de Galatasaray’ın değil, kamunun malı olduğu izlenimi ortaya çıkıyor.

Milyarlık zarar gündemde

Riva projesinin ihalesini Yılmaz İnşaat 3 milyar 808 milyon TL gelir elde etme taahhüdü ile kazanmıştı. Sözleşmede gelirin yüzde 25’lik kısmının yüzde 80’i Galatasaray’a gidecek, yine aynı şekilde yüzde 25’lik kısımdan elde edilecek gelirin 20’lik kısmının da Emlak Konut’a kalacağı yer alıyordu. Bu projede Sarı Kırmızılıların alacağı payın 761 milyon TL olduğu belirtilmişti. 

Florya projesinde ise ihaleyi Öz-Erka İnşaat 2 milyar 250 milyon TL’lik gelir taahüdü ile kazanmıştı. Gelirin yüzde 37’lik paylaşıma açılan kısmından, yüzde 28,56 oranında pay Galatasaray’a, kalan para ise Emlak Konut’a ödenecek şekilde imzalar atılmıştı. Sarı Kırmızılıların bu projeden yaklaşık 238 milyon TL kadar bir kazanç elde edeceği bekleniyordu.

Emlak Konut 784 milyon TL’yi alacaktı

Protokollere göre her iki proje için firmalar tarafından toplamda 1 milyar 784 milyon TL ödeme yapılacak, bu paranın 1 milyar TL’lik kısmı Galatasaray’a, 784 milyon TL’si ise Emlak Konut’a verilecekti.

Kaynaklar, konuyla ilgili en büyük sorunun bu noktada çıktığını belirterek, “O tarihte kimse, araziler tamamen Galatsaray’ın kendi malı olmasına rağmen Emlak Konut’un neden 784 milyon TL aldığını soramadı. Emlak Konut bu parayı alacaktı çünkü arsaların üzerinde ipotek vardı. Galatasaray, henüz tek bir çivi çakılmayan proje üzerinden hem bankalara hem villa satışı gibi yollarla kişilere hem de devlete borçlanmıştı. Galatasaray bu noktada bir adım daha attı ve protokolden elde edeceği gelirleri bankalara iskonto ettirerek arsaların üzerindeki ipotekleri kaldırma yoluna gitti.” dedi.

Florya-Riva-Kemerburgaz üçgenindeki çıkmaz sokak

Protokole göre, Galatasaray Florya’yı devrettiği için tesisleri boşaltıp, Kemerburgaz’da Emlak Konut tarafından kendisine gösterilen yere taşınmayı da taahüt etmişti. 2018 yılına kadar Florya’yı terk etmesi gereken Sarı Kırmızılar, arsanın maden ocağı olması ve arazideki hukuksal sorunlar sebebi ile taşınamadılar. Tüm bunlar alt alta konduğunda Galatasaray, tarihinin en büyük ekonomik getirilerinden biri olan projeleri bir türlü hayata geçiremeyerek 1 milyar liralık bir kayıpla karşı karşıya.

Yapılan açıklamalara göre, kulübün borç-alacak farkının 1 milyar 435 milyon TL olduğu belirtilmişti Rakamlar kamuoyuna açıldığında kulüp ciddi rakamlarla hareketli bir transfer süreci geçirdi. Yaşanan bu gelişmelere, Emlak Konut’un ‘fesih’ açıklamasının ardından kulübün hisse senetlerindeki düşüş de eklendi. Gelinen noktada Galatasaray’ın bu durumdan nasıl çıkacağı, ilgili bankaların nasıl bir adım atacağı ve Emlak Konut’un izleyeceği yol haritasına dair sorular belirsizliğini koruyor. Son şampiyon bu zorlu süreci iyi yönetemezse hacizler, puan silme cezaları, Avrupa kupalarına gidememe ve çok ciddi bir mali sıkıntılar gibi sorunlarla karşı karşıya kalabileceği üzerinde duruluyor.

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz ne diyor?

"Haftalardır Emlak Konut, Riva, Florya ve yapılandırma anlaşmasının nihai imzalarının sorunları ile uğraşıyoruz. Şu anda Florya'yı tekrar kazanmak çok önemli. Bu, tarihi bir olgu. Takımı da olumlu şekilde etkileyecek. Kemerburgaz'dan da vazgeçmedik. Bütün işleri yaptık. Orada bir işgal var. O işgalci de oradan çıkacak çünkü ruhsatı yok. Riva projesine devam ederek Galatasaray'ı en iyi duruma getirmeye çalışacağız. Bütün çabamız bu."

Galatasaray ın kurtuluş projesi kulübü çıkmaza mı soktu?

Galatasaray Kongre Üyesi Sedat Doğan: "Uçuruma götürecek bir sözleşme"

"Emlak Konut ile imzalanmış sözleşme sadece 8 sayfa ve Galatasaray'ı uçuruma götürecek bir sözleşme. Dursun Özbek bile bunu bir hukukçuya göstermemiştir. Bizim bu sözleşmede hiçbir dahlimiz yok. Bizim için yapılan her sözleşme sadece bağlayıcı. Emlak Konut ile imzalanan sözleşmeye göre ekspertiz değerlerine Galatasaray hiçbir şekilde itiraz edemiyor. Fesih yapılınca yeni bir değer hesaplanacak, Emlak Konut üzerine güncelleme faizi yükleyecek ve bizi öpmüş olacak. Emlak Konut, inşaatı yapanların masraflarını da bizden alacak. 60 gün içinde ödenmezse ekspertiz yapılacak ve alacaktan değer yüksek çıkarsa bize para ödeyecekler, değer düşük çıkarsa bize borç kaydedilecek. Her iki durumda da mülkiyet Emlak Konut'ta kalacak. Biz bu gayri ciddi yönetimle devam edersek yakın gelecekte Galatasaray kalmayacak."

Eşref Hamamcıoğlu, Galatasaray Riva ve Florya arsaları için ne dedi?

Kaan Kançal'dan Galatasaray Riva ve Florya arsası açıklaması!


Geri Dön