26 / 04 / 2024

Garanti, konut kredisinde pazar liderliğini korudu

Garanti, konut kredisinde pazar liderliğini korudu

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, 2010 yılının, büyümenin tekrar başladığı, ancak
işsizliğin ciddi anlamda gerilemediği, faiz ve enflasyonun düşük seyrettiği bir yıl olacağını düşündüklerini söyledi



Erbil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılının son çeyreğinde belirginleşen ve tüm dünyayı etkisi altına alan olumsuz ekonomik gelişmelerin Türkiye'de de etkisini hissettirdiğini hatırlattı.

Dünya için küresel krizin etkilerinin derinleştiği 2009 yılında Garanti Bankası olarak sağlam ve dengeli bilanço yapıları, güçlü özkaynaklarıyla bu zorlu döneme kuvvetli bir şekilde girdiklerini dile getiren Erbil, banka olarak kredi verme isteklerini azalmadan sürdürdüklerini kaydetti.

Erbil, bu dönemde, 2008 yılında sunmaya başladıkları, işsizlik sigortası ürünlerini de ön plana çıkarıp risklerini dengelediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Kredi takip mekanizmasında iyileştirmeler yaptık. Bunun yanı sıra kredi ödemelerinde güçlük çeken müşterilerimize borç yapılandırmasıyla kolaylık sunduk. Mortgage (tutsat) kullandırımlarında pazar liderliğimizi koruduk. Konut gibi finanse edilecek alımların fiyatlarında yaşanan düşüşler, talebin canlanmasına katkıda bulundu. Dolayısıyla mevcut faiz oranları ve gevşeyen fiyatlarla kendi bütçesine uygun alım fırsatı bulan tüketiciler, krizi fırsata dönüştürme şansı yakaladı. Bu ortamdan yararlanmak isteyen ancak faiz oranlarının yüksek seyrettiğini düşünen müşterilerimize düşen faizli mortgage (tutsat) gibi alternatif ürünlerimizle konut kredisi kullandırdık."

Merkez Bankasının faiz indirimlerine paralel olarak mevduat oranlarında yaşanan düşüşlerle, parasını mevduat olarak değerlendiren müşterilerin getirilerinde geçtiğimiz döneme oranla bir düşüş yaşandığını anlatan Erbil, faiz getirilerindeki bu aşağı yönlü hareketin özellikle yüksek montanlı mevduat müşterilerinin mevduat dışındaki yatırım araçlarını alternatif olarak düşünmelerine neden olduğunu belirtti.

-"KREDİ TALEPLERİ, KRİZ ÖNCESİ SEVİYELERDE"-
Garanti Bankası olarak bu dönemde müşterilerin ihtiyaç ve isteklerini dikkate alarak sundukları ürün, hizmet ve süreçleri zenginleştirerek çeşitliliklerini artırdıklarını dile getiren Erbil, müşterilere yeni ve farklı alternatif yatırım ürünleri sunduklarını söyledi.

Ali Fuat Erbil, bu yıl ekonomik konjonktürün etkisiyle ön plana çıkan "İşsizlik Sigortası" ürünlerini, destek kredisi kullanmak isteyen fakat işsiz kalmaktan ve taksit ödemelerini gerçekleştirememekten çekinen müşterilerinedestek kredisiyle birlikte sunarak bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Erbil, 2009 yılının başından itibaren Merkez Bankasının yaptığı faiz indirimleri paralelinde aşağı inen kredi faizlerinin, 2008 yılının son çeyreğindeki ekonomik dalgalanmadan olumsuz etkilenen kredi taleplerinin canlanmasını sağladığını kaydetti.

2009 yılının 2. çeyreğinden itibaren tüketici güven endeksi gibi göstergelerin iyileşmesine de yansıdığı gibi kredi taleplerinin kriz öncesi seviyelere yaklaştığını vurgulayan Erbil, özellikle nisan ayından itibaren bireysel müşterilerine kullandırılan kredi hacminde bir önceki yılın aynı dönemlerine göre artış gözlemlenmeye başlandığını söyledi.

Ekonomideki durgunluk dönemlerinde üretimde yavaşlama olsa da tüketicilerin ihtiyaçların süreklilik gösterdiğini belirten Erbil, bu durumu göz önünde bulundurarak kredi projelerini sürdürmeye ve müşterilerine cazip ve uygun
koşullarla kredi imkanları sunmaya devam edeceklerini söyledi.

-"2010 YILI ALIŞILMADIK BİR YIL OLACAK"-
Ali Fuat Erbil, 30 Haziran 2009 tarihli bilanço rakamlarına göre taksitli tüketici kredileri hacminin yüzde 31'ini destek kredilerinin, yüzde 61'ini konut kredilerinin, yüzde 8'ini ise otomobil kredilerinin oluşturduğunu kaydetti.

2008 yılının son çeyreğinde yaşanan ekonomik dalgalanmanın, 2009 yılının başında da tüm dünyayı etkilediği gibi Türkiye'deki kredi piyasalarını da olumsuz etkilediğini belirten Erbil, "Bu dönemde daralan kredi talepleri Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine paralel olarak düşen kredi faizleri ile yeniden canlandı. Merkez Bankasının önümüzdeki birkaç aylık dönemde de faiz indirimlerine devam etmesi durumunda düşecek olan kredi faizlerinin de etkisiyle canlanan kredi piyasasındaki talebin kriz öncesi seviyelerin de üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Erbil, 2010 yılının, büyümenin tekrar başladığı, ancak işsizliğin ciddi anlamda gerilemediği, faiz ve enflasyonun düşük seyrettiği bir yıl olacağını düşündüklerini ifade ederek, 2010 yılında, genel olarak alışılmadık bir piyasa ile karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

Ali Fuat Erbil, 2010 yılında, ürün ve hizmetlerini mevcut ekonomik koşullara uygun olacak şekilde zenginleştirerek, müşterilerine yeni ve farklı ürünler sunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön