19 / 04 / 2024

Gayrimenkul alacaklar dikkat! Tapu masrafı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul alacaklar dikkat! Tapu masrafı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul satın alırken yüzde 25 ceza ödememek için tapu harcının eksiksiz ödenmesi gerekmekte. Peki tapu harcı nedir? 2020 yılı tapu masrafları için ne kadar ödeme yapılır? Tapu harcı nasıl hesaplanır? İşte tapu harcına ilişkin bilinmesi gereken her şey...



Gayrimenkul alışverişleri sırasında yapılacak işlemler için bazı masraflar ödeniyor. Bu ödemeleri hem satıcının hem de alıcının ödeyebileceği şekilde iki ayrı koldan gerçekleştiriliyor. 

Peki 2020'de bir gayrimenkul alacak olan kişi hangi ödemeleri yapmalı? 2020 yılı tapu masrafları için ne kadar ödeme yapılır? Tapu harcı nasıl hesaplanır? İşte detaylar...

Normalleşme sürecine destek olmak için bankaların kredi faiz oranlarını düşürmesi, gayrimenkul alacakların aklına tapu masraflarını getirdi. Mynet'te yer alan habere göre; 2020 tapu masrafları ve harçlarını merak eden vatandaşlar; “2020 tapu harcı ne kadar, tapu harcını kim öder, alıcı mı öder satıcı mı” gibi sorularla konuya ilişkin araştırmalar yapıyor. İşte konut almak isteyenlerin merak ettiği, tapu harcı, tapu masrafı hesaplama, arsa tapu harcı hesaplama, tapu masrafı ve harç bedeli gibi terimlerin açıklamaları ve hesaplama yöntemi...

Satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için (iş yeri, konut, arsa, arazi, tarla..vb.) tapu harcı ya da tapu masrafı, gayrimenkulün tapu dairesinde beyan edilen bedelinin yüzde 4’ü olarak hesaplanır. Bu bedele ek olarak 178,50 TL döner sermaye ücreti de alınıyor.

Daha düşük tapu harcı ödemek için ne yapmalı?

Tapu dairesinde tapu harcı, satış bedeline göre beyan edilebiliyor. Peki daha düşük tapu harcı ödeme yolları var mı? 

Eğer satış sırasında gayrimenkulün bedelini daha düşük beyan edilirse, tapu harcı da düşer. Geçtiğimiz yıllarda gayrimenkul satıcılarının sıklıkla tercih ettiği bu yöntem, satıcıların daha az tapu harcı ödemesinin yanı sıra; görünen karı azaltarak gelir vergisini de azalttı.  Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından takip edilen bu işlemler sonrasında alıcıya ve satıcıya geriye dönük cezalar olarak uygulanıyor. 

2020 Tapu harcı nedir, nasıl hesaplanır? Tapu harcını kim öder, alıcı mı öder satıcı mı?

Gayrimenkul (arazi, konut, işyeri, arsa vb.) satış işlemlerinde hem alıcı hem de satıcının devlete ödediği harçlara tapu harcı deniyor. 2020 yılı tapu harcı nasıl hesaplanır sorusu çok merak edilen sorulardan oldu. Tapu masrafı ya da diğer ismiyle tapu harcı satışı yapılan gayrimenkulün tapu dairesinde gösterilen bedelinin yüzde 4’ü olarak hesaplanıyor. 

2020 Tapu masrafı (harcı) nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul devir işlemleri sırasında harç bedeli emlak vergisinden mutlaka fazla olmalı. Tapu harç bedeli hesaplanırken, gayrimenkul harcı tapu dairesine beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanarak belirlenir. 

Her iki tarafın da (hem alıcı hem de satıcı) tapu harcı ödemekte. Devir işlemi yapılan gayrimenkulün beyan edilen satış değerinin binde 20'si (yüzde 2) oranında hesaplanarak, hem alıcıdan hem de satıcıdan olmak üzere ayrı ayrı binde 20, yani toplamda binde 40 oranında masraf ödemesi alınır. Örneğin; 100 bin TL olarak beyan edilen bir konutun satışı sırasında 2 bin TL satıcıdan, 2 bin TL’de alıcıdan olmak üzere tapu masrafı alınır.

2020 Arsa tapu harcı hesaplama nasıl yapılır?

Arsa devir ve iktisap işlemlerinde de  tapu harcı konut ve iş yerlerinde olduğu gibi alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı arsa satış değerinin binde 20 (yüzde 2) oranında olacak şekilde alınır. Örneğin; 100 bin TL olarak beyan edilen bir arsanın satışı sırasında 2 bin TL satıcıdan, 2 bin TL’de alıcıdan tapu masrafı ödemesi gerekir. 

Devir sırasında tapu harç bedeli nereye yatırılır?

Devir yapılan gayrimenkulün bağlı olduğu vergi dairesine tapu harçları ödenir. Ya da başvuru işleminin yapıldığı tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalarda da ödeme gerçekleştirilebilir. 

İnternet üzerinden tapu harcı ödemesi yapılır mı?

İnternetten tapu masrafı ödenir mi, vergi dairesine gitmek mecburi mi? E- tahsilat hizmeti sunan bazı tapu dairesi ya da vergi müdürlüklerinden birinde internet üzerinden de tapu harç ödemesi yapılabilir. Bu hizmet her vergi müdürlüğü dairesinde olmadığı için genelde çok bilinmeyen bir uygulama. 

Ödemelerin hangi bankalara yapılacağı ve ödeme miktarı hem alıcıya hem de satıcıya Tapu Müdürlüğü tarafından sms yolu ile belirtilir. 

E- devletten tapu harç borç sorgulama yapılır mı?

Tapu harcı borçları, Tapu Müdürlüklerine ya da vergi dairelerine gitmenize gerek kalmadan, e-devlet üzerinden de e –devlet şifresiyle öğrenilebilir. 

Tapu devir masrafları nedir? 2020 Devir harcı nasıl hesaplanır?

Geyrimenkul devir işlemi yaparken en yüksek tutarlı masraf devir harcı olarak bilinir. 

Satıcının tapu dairesine beyan ettiği gayrimenkul satış değerinin yüzde 2'si oranında devir harcı ödenmekte. Devir işlemlerinde tapu masrafına ek olarak bir de döner sermaye bedeli ödenir.

2020 Gayrimekul alırken döner sermaye bedeli ne kadar? Döner sermaye nasıl hesaplanır?

Eğer Gayrimenkulün bulunduğu yerin değerine göre hesaplanan döner sermaye ise 200 ve 300 TL arasında hesaplanarak ödemesi yapılır.

Konut ve işyerinin tapuda düşük gösterme yöntemi nedir? Konut tapuda düşük gösterilirse cezası var mı?

Konut ya da iş yerinin tapuda düşük gösterilmesi suç mudur sorusu en çok araştırılan konulardan biri. 

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ile göre emlak vergisi değeri belirlenmekte olup satışlarda en düşük bu bedelin beyan edilmesi zorunlu tutulmakta. Eğer vatandaşlar bu zorunluluğa uymadan konut veya iş yerinin değerini daha düşük gösteriyor ve daha az vergi veriyor ise, Gayrimenkul satış işlemlerinde düşük bedel gösterilmesi yasal bir suç olup, belirlenmesi durumunda vergi cezası uygulanmakta. 

Dönem dönem vergi daireleri bu konuda geçmişe dönük araştırmalar yapmakta ve usulsüzlük olduğu belirlenen satışların sorumlularına vergi cezası uygular.

Ev almayı düşünenler dikkat! 2020 tapu rehberi!


Geri Dön