25 / 04 / 2024

Gayrimenkul alım satım gelir vergisi nasıl ödenir?

Gayrimenkul alım satım gelir vergisi nasıl ödenir?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince kimi taşınmazların elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Peki, gayrimenkul alım satım gelir vergisi nedir? Gayrimenkul alım satım gelir vergisi nasıl ödenir?



Gayrimenkul alım satım gelir vergisi nasıl ödenir?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince kimi taşınmazların elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Gayrimenkul alım-satımı sırasında vergilendirme ile ilgili hak ve ödevlerin değerlendirilmesi açısından öncelikle dikkat edilmesi gereken husus gayrimenkulün elde ediliş tarihi ve bir bedel karşılığı elde edilip edilmediği yer alıyor.


Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi tutuluyor. 


Ancak; bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.


Değer artış kazancı vergisi olarak da nitelendirilen gelir vergisi senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Elde edilen kazancın belirlenen istisna değerini aşması halinde vergi ödeniyor.


Mart ve Temmuz aylarında ödenen vergi için beyannameler de Mart ayının 5'ine kadar veriliyor.


2014 yılında elden çıkarılan gayrimenkuller için gelir vergisinin ilk taksiti Mart 2015'te ödendi; ikinci taksitler ise Temmuz ayında ödenecek.


2015 yılında satılan gayrimenkuller için ise ödeme 2016 yılı içerisinde yapılacak.


Gayrimenkul alım satım sözleşmesi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön