29 / 03 / 2024

Gayrimenkul alım satım harcı 2014!

Gayrimenkul alım satım harcı 2014!

Tapu dairesinde gerçekleşen alım satım işlemleri için satış bedeli üzerinden harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Gayrimenkul alım satım harcı nasıl hesaplanır? İşte gayrimenkul alım satım harcı 2014 yılı...



Gayrimenkul alım satım harcı 2014!

Tapu dairesinde gerçekleşen alım satım işlemleri için satış bedeli üzerinden harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Alım satım vergisi için harç oranları her sene yeniden belirleniyor.


2014 yılında yapılan düzenlemelere göre gayrimenkul alım satım harcı hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil edilmek üzere binde 20 oranında alınıyor.


Gayrimenkul alım satım harcı hesaplama örnekleri: 

-500 bin TL satış bedeli olan gayrimenkul için 10 bin TL,

-400 bin TL satış bedeli olan gayrimenkul için 8 bin TL,

-300 bin TL satış bedeli olan gayrimenkul için 6 bin TL,

-200 bin TL satış bedeli olan gayrimenkul için 4 bin TL,

-100 bin TL satış bedeli olan gayrimenkul için 2 bin TL.


Gerekli belgeler:

1. Satılması istenen taşınmaza ait tapu senedi,

2. Satıcı ve alıcıların fotoğraflı nüfus cüzdanları, (pasaport veya avukat kimliği ile işlem yapılabilmekte ancak ehliyet ile işlem yapılmamaktadır)

Satıcıların birer, alıcıların ikişer adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları

3. Tapu sahibi işleme bizzat gelmiyor ise, temsile ilişkin belge, (Vekâletname, vasi kararı, kayyım kararı vb. )Vekil veya temsilci olan kişinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve bir adet vesikalık fotoğrafı,

Yine alıcılardan da bizzat gelmeyen var ise onları temsil eden kişilerin fotoğraflı nüfus cüzdanları, vesikalık fotoğrafları ve temsile ilişkin belge

4. Satışı yapılacak olan taşınmaza ait ilgili belediyeden alınmış emlak beyan değerini gösteren belge.

5. Kat mülkiyeti kurulmuş gayrimenkullerde DASK poliçesi


Gayrimenkul tapu işlemleri kaç gün sürer?

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde online olarak randevu alınabildiği gibi, Tapu Müdürlüğünde mevcut olan sıramatik cihazlarından sıra numarası alarak işlem tesis edebiliyor.


Söz konusu işlem süresi, Tapu Müdürlüğündeki yoğunluğa göre değişiyor. Başvuru için Tapu müdürlüğüne gelen kişi evraklarını teslim ettikten sonra süreçle ilgili olarak her aşamada sms yoluyla tapu başvurusunda bulunan kişi bilgilendiriliyor. 


Tapu satışında gelir vergisi!



Geri Dön