16 / 04 / 2024

Gayrimenkul alım-satımında ne kadar harç ödenir?

Gayrimenkul alım-satımında ne kadar harç ödenir?

Devlet tapu müdürlüklerinde verilen hizmet karşılığında alıcı ve satıcıdan harç ödemesini istiyor. Peki, gayrimenkul alım-satımında ne kadar harç ödenir, detayları haberimizde...



Gayrimenkul alım-satımında ne kadar harç ödenir?

Gayrimenkul alım-satım işleminde hem alıcı hem de satıcının ayrı ayrı harç ödemeleri gerekiyor. Aksi halde, söz konusu işlem tamamlanamıyor. Her yıl mevzuatta yeniden düzenlenen tapu harcı hususu, bu yıl için geçen yıldan farklı olarak bir uygulamaya imza atıyor. 2012 yılında, gayrimenkul alım-satım işleminde söz konusu gayrimenkulün gerçek satış bedeli üzerinden binde 33 tapu harcı alınıyordu. Bu harcın yarısını alıcı, bir diğer yarısını ise satıcı ödüyordu. Yani bedelin 16.5’ini alıcı, diğer binde 16.5’ini ise satıcı ödüyordu.


Peki bu yıl gayrimenkul alım-satımında ne kadar harç ödenir diye soruyorsanız, hemen yanıtlayalım:

Değişen mevzuatta 2013 yılında hem alıcının hem de satıcının ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında harç ödemeleri isteniyor. Bu da demek oluyor ki söz konusu gayrimenkulün değerinin 400 bin TL olduğunu farz edersek; 8 bin TL'lik tapu harcı hem alıcıdan hem de satıcıdan tahsil ediliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön